Az ismeretlen Kína

0

Az ember nem mindennap fut bele 140 éves, Kínáról készült fényképekbe, úgyhogy amikor mi belefutottunk, rögtön tudtuk, hogy ezt meg kell osztanunk. Nem kis élmény ugyanis.

A fantasztikus, 200 darabos (értelemszerűen) fekete-fehér kép mindegyikét az akkor még nagyon gyerekcipőben járó fényképezés egyik első nagy alakja, a skót John Thomson készítette 1873-1874-ben, amikor több mint 6000 kilométert utazott a távol-keleti országban.

Amit látunk, az egészen elképesztő, hiszen egy egész országot fest fel a vidéki parasztság hétköznapjaitól kezdve egészen a vezető kormánytisztviselőkig. Ezek voltak az első, Kínáról készült fotók, melyek útikönyvben megjelentek. Ezekből a kiadványokból mára alig pár darab maradt, ezeket árverezik el novemberben a Sotheby’s-nél.

John Thomson egyébként egy dohánytermesztő fiaként született, és akkor szeretett bele az ázsiai kultúrába, amikor órás testvérével, Williammel üzleti ügyben Szingapúrba mentek.

A szerelem olyan erős volt, hogy elhatározta, bejárja Kína olyan vidékeit is, ahová európai ember korábban nem nagyon jutott el, és visz magával egy akkor még ritkaságnak számító fényképezőgépet is.

Ez nem kis vállalkozás volt, már csak azért sem, mert egy ilyen felszerelés akkoriban igen komoly plusz súlyt jelentett. De megérte, mert nagyon változatos képeket sikerült készítenie, rajtuk a földeken keményen dolgozó parasztokkal, fegyverükkel pózoló katonákkal, vagy éppen színészekkel.

Mondanunk sem kell, hazatérve az Egyesült Királyságba komoly szenzációt okozott képeivel, végigturnézta velük az országot, sőt, Viktória királynő hivatalos fotósává nevezte ki.

Végül összesen egy évtizedet töltött kamerájával a Távol-Keleten, de jelentek meg fényképes útikönyvei Malajziáról és Szumátráról is.

Share.

About Author

Leave A Reply