Az ír választás öt mítosza

0

Írországban a bizonytalanság hetei következnek, hiszen a hétvégi parlamenti választásokon előretört a korábban az IRA politikai szárnyának számító Sinn Féin. Ugyanakkor az elmúlt napokban több olyan félreértelmezés is megjelent, amit nem árt tisztázni a BBC segítségével.

1. A Brexitről és az ír-északír határról szólt

Ez egyáltalán nem igaz, a választók mindössze 1 százaléka mondta azt, hogy a britek uniós távozása befolyásolja, kire adja a voksát. A legfontosabb kérdés az egészségügy volt, ezt a lakhatás, a nyugdíjkorhatár, a klímaváltozás és a munkahelyek problémája követte, de a Brexitet megelőzte az adózás, a gyermekvállalás, a bűnözés is.

A határ sem volt igazán komoly kérdés, annak ellenére, hogy a komoly előretörést produkáló, a korábban az IRA politikai szárnyaként emlegetett Sinn Fein az egyesült Írország nagy híve.

2. A Sinn Fein nyert

Ugyan a baloldali nacionalista párt kapta a legtöbb szavazatot, csakhogy kevesebb jelöltet állítottak, mint a többi párt, így kevesebb képviselőjük lesz. Nem az övék lesz a legnagyobb frakció és nagyon messze vannak attól, hogy a 160 fős parlamentben többségük legyen.

3. A fiatalok politikai földindulást okoztak

Sokan generációs különbségeknek, a fiatal szavazók előretörésének tulajdonítják a kétpárti rendszer megbicsaklását, a Sinn Fein előretörését. Ez annak ellenére sem teljesen igaz, hogy sok fiatal szavazott a pártra – csakhogy az idősebbek jó része is így tett, a 65 év alattiak közül nagyon sokan választották a baloldali pártot.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

4. A kormányfő megbukott

Noha Leo Varadkar pártja, a Fine Gael csak 35 mandátumot szerzett, ami tizenöttel kevesebb, mint ahány képviselője eddig volt, ez nem feltétlenül jelenti a miniszterelnök bukását, hiszen a koalíciós tárgyalások még csak most kezdődnek.

Ráadásul Leo Varadkar hiába nem nyerte meg a saját körzetét, mivel Írországban nem „a győztes mindent visz” elve érvényesül, egy választókörzetből több politikus is bejuthat a parlamentbe, így a kormányfő képviselő maradt.

5. A Sinn Fein populista

Általában amikor nacionalista pártokról van szó, szinte automatikusan előkerül a populista jelző is. Írországban azonban kissé másként működnek a dolgok. Noha kritikusai szerint a Sinn Fein egyes ígéretei a valóságtól elrugaszkodottak, a párt szociális kérdésekben liberális, ráadásul kifejezetten EU-párti.

Arról nem beszélve, hogy az euroszkepticizmus és a bevándorlásellenesség gyakorlatilag egyáltalán nem jelent meg a választási kampányban.

Annyit lehet biztosan tudni egyelőre, hogy muszáj lesz koalíciós kormányt alakítani és ebben a Sinn Fein nem áll jól. De még ha nem is kerül most kormányra a párt, a két hagyományos nagy rivális jól teszi, ha odafigyel arra, amit az emberek üzentek.

Az ír ügyintézés abszurditása

(Fotó: instagram.com/sinn_fein)

Share.

About Author

Leave A Reply