Az igazi kultúrsokk: meztelenül a főnökkel

0

Sok szó esett már a kultúrsokkról (oda is, meg vissza is), ám még ebben is mindig lehet újat találni. A mai poszt alap kiindulóhelyzete a következő: ott ülsz a szaunában meztelenül, közvetlenül a főnököd mellett. Furcsa? Nem kicsit. Zavaró? Naná. Meg lehet szokni? Biztosan…

„Sosem fogom elfelejteni az első alkalmat, amikor vállat vállnak vetve ültem a saját főnökömmel a szauna fapadján. Az első hetem volt egy számítógépes start-up cégnél a németországi Heidelbergben. Skót lévén nálunk a munka utáni társasági élet a pubban legurított söröket jelenti. Soha még csak nem is álmodtam volna, hogy egyszer ott állok a szabadban a kollégáimmal, miközben hópelyhek landolnak a meztelen bőrömön.”

Erős kezdés, nem igaz? Nos, a skót Lennox Morrison számára mindez egy, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű kultúrsokkal ért fel, és őszintén szólva nagyon meg tudom érteni.

Ráadásul míg Németországban, vagy Finnországban is természetes dolog, ha az ember a kollégáival megy szaunázni, addig utóbbi helyen mindezt ráadásul teljesen meztelenül szokás elkövetni.

„Finnországban mindenki egyenlő, nincsenek élesen szétváló társadalmi osztályok. Teljesen átlagos dolog, ha az ember a főnökével megy szaunázni. Az egy olyan hely, ahol el lehet felejteni a rangokat és a fizetéseket” – magyarázta a BBC-nek Katariina Styrman, a Finn Szaunatársaság (mert hát persze olyan is van) ügyvezetője.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Az 5,5 milliós országban minden két emberre jut egy szauna, szóval még csak elugrani sem lehet előlük, és ha ez nem lenne elég, a legtöbb cégnek saját szaunája van, hogy ha esetleg a fáradt szakemberek felfrissülnének munka után, legyen hol.

Míg Németországban a szaunák koedukáltak, addig a finneknél a férfiak és a nők általában külön használják őket (kivéve persze a családokat). Ezzel együtt a határátkelőknek az első egy (két, három) alkalom nem kis megpróbáltatást jelenthet, főleg, ha kollégákkal kell beülni.

A közszauna

Persze Finnországban az uszodák is elképzelhetetlenek szauna nélkül, és (mint azt egy korábbi posztban Feri írta) ezek a finn városi élet jó megfigyelési terepei lehetnek annak, aki hajlandó időt szánni a szemlélődésre a félhomályos forróságban.

„Belépés csak meztelenül, és illik valami seggalátétet vinni, amire ráülhetsz. A meztelenségre nem is érdemes több szót vesztegetni. A férfiszaunában nem egymást méregetjük – mindenki olyan, amilyen.

Beszélgetés ritkán alakul ki idegenek között, ez azonban nem jelenti azt, hogy barátságtalan lenne a hangulat. A helyet körbelengi valami csendes, udvarias légkör. Hangos köszönés nincs, kurta biccentés is megteszi. Kurtán odavetett „tehetek rá?” és a fejbólintás. A literes merőkanál mozdul.

Loccsanás után a víz sípolva-sustorogva párolog el a forró kövekről. Egy lélegzetvételnyi időm még van, aztán százfokos, láthatatlan takaróként beborít a forróság.”

Meztelenül a tetőn

„Volt min átlendülni. Egyrészt meztelenül kell menni, mert ha törülközőt tekersz a derekad köré, vagy ne adj Isten úszónadrág van rajtad, kicsit megáll a kés a levegőben” – mesélte a belga Kristof Minnaert.

A férfi 2013-ban ment dolgozni a Remedy Entertainment nevű játékfejlesztőhöz Espooba, ahol a cégnek tetőszaunája van az irodaépületen.

Kristof azt mondta, lassan négy év után már megszokta a péntek esti rituálét, melynek része a sörözés (gondolom, ezt könnyebb volt feldolgoznia…), és persze az is, hogy meztelenül mennek ki a tetőre szaunázáskor.

Ő és csapata heti 1-3 órát töltöttek a szaunában, és noha formálisan ezek nem értekezletek, általában a munkáról folyik és néha egészen jó ötletek is felmerülnek.

„Kicsit olyan, mintha az ember elmenne egy bárba, csak kevesebb ital fogy, és kissé csatakosabb a környezet. Télen kellemesebb, mert odakint mínusz 30 fok is lehet, és olyankor nagyon jó visszamenni a szaunába” – mondta Kristof Minnaert.

Az exkluzív szauna

Mint minden társadalmi eseménynek, így a szaunázásnak is van exkluzív, elit változata, amint ezt Kristof is megtapasztalhatta, amikor főnöke meghívására elmehetett a Finn Szaunatársaság kizárólag tagoknak fenntartott klubjába, Helsinki mellett.

Itt volt elnökök és más üzleti és politikai vezetők keverednek (természetesen meztelenül) a klubtagokkal, és ahol a szaunázás része a kinti tóban való megmártózás is – a jégbe vágott léken át lemerülve.

Azért nem mindenki ugrál

Más kérdés, hogy azért nem úgy kell elképzelni, hogy minden finn naponta ül a szaunában vagy ugrál a vízbe – írta korábban Alexa a Határátkelőre.

„A közhiedelemmel ellentétben a finnek nem szaunáznak minden nap, és nem ugrálnak a jeges vízbe. Már csak azért sem, mert a legtöbb finn nem közvetlenül vízparton lakik.

A legtöbb család heti egy alkalommal szaunázik, azoknak, akik házban élnek, jellemzően saját szaunájuk van, míg a városi lakásokban többnyire nincs saját szauna, a lakók bizonyos beosztás szerint a közös szaunát használják heti egy alkalommal.

A vízbe ugrálás tehát inkább a mökkiben (tóparti nyaraló) fordulhat elő, ezek a kis faházikók valóban a víz mellett találhatók. A szaunát egyébként illik úgy magunk mögött hagyni, ahogyan átvettük.

Itt, ahol én élek, nem használják minden héten, jellemzően a hidegebb időkben, vasárnap esténként ülnek be egymás után a családtagok, majd vesznek egy zuhanyt (a szauna a zuhanyzóba nyílik), nyáron ritkábban használják.”

Elvárás a munkahelyi szauna

Ha Finnország, akkor Nokia. A cég globális értékesítésért felelős alelnöke, Tommi Uitto szerint exkluzivitás ide vagy oda, a szaunában nem csak ruha nincs az embereken, megszabadulnak a titulusaiktól is.

„Nincsenek egók. Csak te vagy és a gondolataid, a szavaid, és ugyanez igaz a másik emberre is, szóval ilyenkor két ember beszélget egymással, megszabadítva a fölösleges díszítésektől” – magyarázta.

Nyilván a Nokia mindhárom finnországi telephelyén van szauna, ami nélkül elképzelhetetlen lenne egy ekkora finn cég: „Ha egy finn ember finn céghez jelentkezik állásra, akkor elvárhatja, hogy a munkahelyen legyen szauna”.

Karrierje kezdetén a szaunában üzletek is köttettek, itt ünnepelték a céges sikereket, mérföldköveket. Az utóbbi években azonban ez változik, egyrészt mert a finn cégek is globálissá válnak, másrészt a határidők egyre szorosabbak.

Van még egy érdekes oka annak, hogy lassan elmaradnak az üzleti beszélgetések, méghozzá az, hogy mióta a nők és a férfiak külön szaunáznak, úgy érzik, nem lenne fair a kimaradó kollégákkal szemben, ha ők üzletről beszélnének.

Ahány ország annyi szokás

Persze a szaunázás is más és más a különböző országokban, és miután elég sok helyen kedvelik (a svédek, az oroszok, a hollandok, stb. is előszeretettel aszalják magukat) nem árt, ha tisztában vagyunk a helyi szokásokkal.

„A finnek számára a szauna az a hely, ahol önmagad lehetsz mások társaságában. A németeknél szinte kizárólag egészségi és jóléti kérdés” – hasonlította össze a két országot a Német-finn Kereskedelmi Kamara helyettes ügyvezető igazgatója, Jan Feller.

Míg Finnországban mindenki magának öntögeti a vizet az izzó szénre, addig Németországban sok helyen külön erre alkalmazott szaunamester van. „Maga a tény, hogy egy német szauna falán írásos szabályzat van kifüggesztve, megmosolyogtató egy finn számára” – tette hozzá Jan Feller.

Sem Németországban, sem Hollandiában nem elvárás, hogy egy munkahelyen szauna legyen. Ám ha a kollégákkal elmegy az ember sportolni, akkor jó eséllyel talál majd egyet a sportklub vagy az edzőterem mellett.

A brit Sam Critchley először 18 évvel ezelőtt költözött Amszterdamba. Amikor az első alkalommal elment fallabdázni a kollégáival, a meccs után mindenki szépen elment szaunázni – természetesen meztelenül.

Ma már úgy látja, senkit sem érdekelt volna, ha nem vetkőzik le teljesen, de lévén az egyetlen nem holland a társaságban, nem akart kilógni a többiek közül, így aztán ő is meztelenül ült be.

„Hirtelen kivált egy női alak a gőzből – egy kolléga – és megkérdezett, hogy jövök-e enni a szauna után. Aztán kinyitotta az ajtót, és én hirtelen még 3-4 kolléganőt vettem észre a szaunában. Az első reakcióm az volt, hogy az ágyékom elé kaptam a kezem” – mesélte majdnem két évtizeddel később Sam Critchley.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

 

(Fotó: youtube.com)

Share.

About Author

Leave A Reply