Az idegenek és a bizalom

0

Bizalom nélkül nagyon nehezen működik bármilyen közösség, legyen az család, baráti társaság, vagy akár egy ország. Nem csoda, hogy a skandináv társadalmaknak nagyon fontos építőeleme, ami magyar szemmel néha érdekes helyzetekhez vezet – írta a Jegvettike blog.

„Ennek a társadalmi bizalomnak a megnyilvánulásával először pár évvel ezelőtt találkoztam, amikor Koppenhágában töltöttem néhány hónapot egy szakmai ösztöndíj keretében az ottani szociális rendszer működését tanulmányozva.

Ellátogattam rengeteg – főleg hajléktalan emberekkel foglalkozó – intézménybe, beszélgettem jó néhány otthontalan emberrel és velük foglalkozó szakemberrel. (…)

Ahogy jártam az intézményeket és megismerkedtem a működésükkel, azonnal felfedeztem, hogy mely pontokon játszhatók ki, hogyan lehet több támogatáshoz jutni.

Csodálkozva kérdeztem, hogy miért hagyják így a rendszert, hiszen így könnyen megkerülhetők a szabályok. Aztán pár hét elteltével rájöttem, hogy a kérdéseimmel saját magamat minősítem – és mi tagadás – a dánok néhányszor furcsán is néztek rám a kérdéseim hallatán.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Az ő rendszerükben ugyanis nem értelmezhető, hogy valaki ki akarja játszani a rendszert, hiszen az értük van. Azért hozták létre, hogy segítse őket. Miért akarná bárki is kijátszani?!

Ehhez képest a mi állandó kiskapukat kereső gondolkozásunk valóban sokkoló lehet egy skandinávnak. Persze én – és ahogy gondolom sok más kelet-európai is – igyekszem levetni magamról ezt a működési rendszert, és a szabályok megkerülése helyett inkább több társadalmi felelősséget vállalni, de a saját dániai tapasztalatom megvilágította számomra, hogy ez nem könnyű, mert az alapszintű gondolkodási sémák reformját igényli.

Persze nem mondom, hogy nincsenek olyan dánok, svédek vagy norvégok, akik az államot megdézsmálva élnének. Vannak olyan norvégok, akik hosszú éveket töltenek betegállományban, pedig nem is betegek.

A hangsúly az arányokon van. Ha az embereknek csak egy kis része használja ki a kiskapukat, az társadalmi és gazdasági szinten elfogadható veszteség, de ha mindenki elkezdi kijátszani a rendszert, akkor máris a kelet-európai káoszban vagyunk. (…)

Egyéves itt tartózkodásom alatt jártam néhány minisztériumi épületben és a bíróságon, de sehol nem kértek igazolványt, nem kérdezték meg, hogy hova megyek, kit keresek, nem volt fémdetektoros átvizsgálás, sőt igazából recepció vagy biztonsági szolgálat is csak egy helyen volt (de ott se kérdeztek semmit).

Simán besétáltam és a tájékoztató táblák segítségével eligazodtam. A közbeszerzések, pályázati anyagok, szerződések stb. pedig mind fent vannak az adott szervezet vagy intézmény honlapján.

Persze nem mondom, hogy minden tökéletes Norvégiában, pl. korrupció itt is van. Csak – a hivatalos becslések szerint – nem 20%, mint otthon, hanem 2%.”

A teljes posztért ide kell kattintani!

Miért jó Norvégiában élni?

Share.

About Author

Leave A Reply