„Az, hogy magyar vagyok, itt nem számít”

0

Informatikusként elég jól lehet keresni nem csak külföldön, de Magyarországon is, a cégek elég komoly pénzeket fizetnek a szakembereknek. Ennek ellenére mégis hiány van, ráadásul elég sokan külföldön próbálnak szerencsét. Mint például Gyu, aki Írországba költözött.

Hatalmas a kereslet Magyarországon informatikus iránt, egyes becslések szerint még 15-20 ezer szakembert simán felszívna a piac. Ennek megfelelően a fizetések is magasak.

A toborzással foglalkozó Hays idei felmérése szerint a junior tesztelők bruttó havi 330 000 forinttól indulnak, viszont pár éves tapasztalat után minimum félmilliós fizetést vihetnek haza. A senior tesztelők pedig megkereshetik a 850 000 – 900 000 forintot.

A junior rendszermérnökök bére például bruttó 400 000 forintról indul, a legtehetségesebb pályakezdők elérhetik a havi félmilliót. A tapasztalattal rendelkezők pedig már erről a szintről indulnak, és akár 700 000-t megkereshetnek.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Ennek ellenére elég sokan választják mégis a külföldi munkát, egyszerűen azért, mert ott még a magyarországinál is nagyobb fizetést kaphatnak, ráadásul van előrelépési lehetőség és sokat lehet tanulni.

A Pénzcentrumnak nyilatkozó Gyut például a LinkedIn-en találta meg az egyik elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég, és hívta meg interjúra az írországi vállalati központba.

A felek egymás kezébe csaptak, a cég segített a költözésben, és még egy relokációs szakember is hasznos tanácsokkal látta el (például hogy vigye ki magával a motorbiciklijét, mert a tömegközlekedés nem a legkiszámíthatóbb Dublinban, és a minden napi munkába járás során jobban jár a motorral).

Szerencsés lakáskeresés

A lakhatás Dublinban sem egyszerű, nehéz találni megfelelőt és általában elég drága is. Gyunak szerencséje volt, hiszen a céges levelezőlistán talált egy hirdetést: egy lány költözés miatt épp új bérlőt keresett a régi lakásába.

Végül havonta 1350 eurót, vagyis több mint 410 ezer forintot fizet a belvárosban lévő, nappalis plusz két hálószobás lakásért.

A munkahelyen azonban problémák adódtak, mert nem tudta megszokni a cég méreteit, ezért kilenc hónap után úgy döntött, felmond. A viszonyokra jellemző, hogy hónap alatt talált új állást.

„A nagy amerikai cégnél az éves bruttó fizetésem 70 ezer euro volt mindenféle bónusz nélkül. Volt olyan hónap, hogy a nettó fizetésem több, mint 4000 euro volt, vagyis 1 millió 230 ezer forint, ügyeletekkel” – mesélte.

„Most évi bruttó 50 ezer eurót keresek, ahogy a főnököm mondta, visszakaptam az életem, de cserébe nem olyan nagyságrendű a fizetés” – jegyezte meg Gyu.

Ha jó vagy, azt értékelik

„Ha dolgozol és szakmailag jó vagy, azt mindenütt értékelik. Az, hogy én magyar vagyok, egyáltalán nem számít. Csak egy vagy a sok külföldi közül” – mondta.

A hazaköltözést nem fontolgatja, jól érzi kint magát. Az élet ugyan valamivel drágább, mint Magyarországon, de a fizetéséből ki tud jönni, nincsenek anyagi problémái.

Ráadásul úton-útfélen magyarokba botlik. Azt meséli, amikor meg kellett újítania a jogosítványát, a szükséges orvosi vizsgálatot is egy magyar orvos végezte, és a lakásához közeli fogorvosi rendelőben is dolgoznak magyarok. Sőt, egészen véletlenül talált magyar motorszerelőt is.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: pixabay.com/tpsdave)

Share.

About Author

Leave A Reply