Az évente egyszer híres város

0

Nagy kérdés, hogy leírni vagy kimondani nehezebb Albuquerque nevét, mondjuk olyan nagyon nincs is miért, kivéve persze, hogy az új-mexikói városban van a legendás 66-os út egyik vége és akad még egy nevezetessége is. Mindenesetre mostanság nem nagyon tervezzük, hogy ellátogatunk az államba, kész szerencse, hogy Steven megtette helyettünk.

“Már jó ideje annak, hogy Új-Mexikó államban jártam. Egy időben hivatalból mentem az ASHRAE (Amerikai Fűtés/Hűtés/Légkondicionálás Egyesülése) évi gyülekezetére, ami minden évben Albuquerque-ben, Új-Mexikó államban van. (A város neve nyelvtörő, kiejtése: albukörki.)

Új-Mexikó térképe

Egy ilyen összejövetel három nap. Utána gyakran egypár nap szabadságot vettem ki, a környéket megnézendő. Ha feleségem ráért, ő is odarepült.

Albuquerque Új-Mexikó állam legnagyobb városa. Kb. félmilliós. Nem az állam fővárosa, az kissé északabbra van és Santa Fe a neve. Ott 80 ezer ember él. Az egész államban nem laknak többen 2 milliónál, csupán 7 ember jut egy négyzetkilométerre.

Az állam délen Mexikóval határos, keletre Texas van, nyugatra Arizona. Egész évben kellemes meleg és száraz az éghajlat. Az állam átlagosan 1700 méterrel a tengerszint felett fekszik, nagy része fennsík, ami segített abban, hogy dacára a júliusnak, nem volt kényelmetlen meleg.

Új-Mexikó 1912-ben csatlakozott az Egyesült Államokhoz és lett a 47. tagállam. Minden negyedik ember beszél spanyolul. A spanyol nyelvűek jelenléte (gondolom én) lehet annak az oka, hogy Új-Mexikó az itteni „redneck” azaz konzervatív államok között üdítő kivételként demokrata szellemű!

Na jó, nem mindig demokrata, de legalább is egy „swing state”, azaz hintaállam, hol ez, hol az. Az államot a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton nyerte (rajta ez nem sokat segített), tavaly pedig Joe Biden (rajta igen).

Az egyik konferencia után volt időnk három hely megtekintésére. Láttuk természetesen magát Albuquerque-t, majd bérelt kocsival elhajtottunk Santa Fébe. Onnan egy egynapos túrán Taost látogattuk meg.

Albuquerque

Egyszer egy évben Albuquerque nagyon híres, mégpedig a hőlégballon-fesztivál idején, ami a maga nemében állítólag a világon a legnagyobb. Ettől eltekintve nem éppen egy kötelező turistacélpont.

A valamikor történelmi 66-os országút itt ment keresztül. Ez a 4000 km hosszú országút Chicagót és Los Angelest köti össze. Ma is létezik, de forgalmilag az Interstate-ek (az itteni autópályák) a régi utak fontosságát lenullázták.

A 66-os út menti kis települések, ahol a cowboyok laktak/verekedtek, manapság elvesztették jelentőségüket és haldokolnak. Tisztelet a kivételnek. Még ma is lehet találni helyeket, ahol létezik a romantika maradványa. Itt-ott, mármint ahol megőrizték, mint pl. Albuquerque-ben.

Nyugat-Európa kalandosabb lelkű turistái Chicagóba repülnek (vagy LA-be), ahol egy Harley motort bérelnek és végighajtanak a Hwy 66-on. Szép út lehet, idő kell hozzá.

Elmentünk megnézni az út itteni szakaszát. Van egy sétálásra is alkalmas rész. Itt találsz érdekes cowboy cuccokat áruló boltokat, elfogadható éttermeket, amik főleg „tex-mex” stílusú ételeket ajánlanak. Ez a texasi és a mexikói konyha keveréke.

Étterem Santa Fében

Belebotlasz érdekes bárokba, régiségboltokba, felújított romantikus motelekbe. Érdemes bekukkantani az italboltokba, nagy a választék a bourbon whiskyben és itteni borokban, de még pezsgőkben is.

Albuquerque tipikus amerikai város, olyan, ahol furcsán érzed magad, ha nincsen kocsid. Ugyan van egy belváros, és van egy új villamosjárat meg pár busz, de szinte senki sem használja.

A belvárosban kevesen laknak, estefelé minden üres – kivéve a történelmi Hwy 66 részt. De még nappal is, ha elsétálsz a közeli nagyon szép kertvárosok egyikébe, egy idő múlva kissé „unheimlich”.

Senki más nincs az utcán, csak te. Az az érzésed hogy az ablakok mögül néznek, mi a baja ennek? Aránylag jól van öltözve, de gyalog jár? Megbolondult? Kirúgta a felesége?

Santa Fe

Albuquerque-ből egy óra alatt ideérsz kocsival. Elhajtasz, a Los Alamos kutatóintézet mellett, ahol az atombombát kísérletezték ki. (Az igazgató Robert Oppenheimer volt.) Ma is 9000 ember dolgozik itt. Egy kis része múzeum, mi azonban nem tértünk le az útról.

Ugyan Albuquerque a legnagyobb város, a főváros, Santa Fe a legszebb. És mint a legtöbb régi, spanyolok építette város, autóval itt nehezebb közlekedni, sétálni viszont élvezet.

Nem leszel egyedül. Sok a turista, de a helybéliek is gyalogolnak. A város tele van művészekkel, plusz tehetősebb nyugdíjasokkal, akiket a jó klíma vonz.

A város felkapott, a hotelek nem olcsók, főleg a centrum közelében nem. Van rengeteg elsőrangú étterem is. Mi kettőbe is elmentünk, két napot, három éjszakát töltöttünk itt.

Az egyik nagyon híres étteremnek volt egy furcsa figyelmeztetője, amire emlékszem: senkinek sem volt szabad parfümöt viselni! Ha igen, ha a „szagvizsgán” lebuksz, fel is út, le is út, annyi a foglalásnak!

A parfüm betiltása az allergiások miatt van, mondá a figyelmeztetés. Van egy gyanúm, hogy maga a tulaj allergiás. Mindenesetre nekem ez nem volt probléma, a nejemet meg külön figyelmeztettem. Nagy szemeket meresztett.

A város tele van spanyol stílusú épületekkel. A főtér gyönyörű a nagy templommal. Santa Fe mellett nem messze van egy szabadtéri színpad, ahol híresek az operaelőadások, a leghíresebb énekesek jönnek. Kint van a hegyek alján. Volt éppen előadás, el is mentünk a Varázsfuvolát meghallgatni. Július 2-a volt, nagy élmény.

Szabadtéri Operajátékok, Santa Fe mellett

Az operából hazahajtván egy mega alkoholrazziába kerültünk. Este 10 lehetett. Maga az Interstate le volt zárva, vagy száz rendőrautó nyüzsgött forgó lámpáikkal. Mindenkinek lépésben el kellett hajtani egy rendőr előtt, aki szigorúan rád nézett és kérdezte: Ivott valamit uram?

Válaszom nemleges volt, noha (maradjon köztünk) egy pohárka bort az opera szünetében bedobtam. Gondolom, jól hazudtam, nem tesztelt le. Egy pohárral baj persze nem lett volna, de ebédre is ittam egy keveset.

A nagy felhajtás valószínűleg a közelgő nemzeti ünnep (július 4.) előtti figyelmeztetés lehetett. Ünnepeken, mint tudjuk, isznak a népek és több a baleset.

Taos

Taos egy kis hely, másfél órányira kocsival Santa Féből. Az út szép, főképpen a Rio Grande folyó mellett hajtasz, hegymenet, mert a hegyek közé mész. A folyó gyors, ideális itt kajakozni, már azoknak, akik menők, és gumi tutajozni. Túrákra lehet menni, mint a Grand Canyonban, a Colorado-folyón.

Mire megérkezel a kis, kb. 5000 lakosú faluba, ami nyaranta napi még egy ezer turistával is „felhígulhat”, más dolgod sincs, mint a kocsidat parkolni, és a falut felfedezni.

Vannak Adobe stílusú templomocskák, cowboy felszerelést és bőrdolgokat áruló boltok, művészek, akik képeiket akarják neked jó áron eladni.

Adobe stílusú templom Taosban

Nyáron, a folyón megy a bárkázás, kirándulás és terepbiciklizés, télen meg itt van messze környék elvitatatlanul legjobb síhelye. A 4000 méter magas hegyekben a hó, ami máshol ritkaság, garantált.”

Nagy a baj a legendás 66-os úttal

Share.

About Author

Leave A Reply