„Az év nagy részében Skype-apuka vagyok”

0

Az olimpiai bronzérmes Bakó Zoltán Dánia egyetlen profi kajaktrénere (profi abban az értelemben, hogy ebből él, nem kell mellette mást dolgoznia). A 64 éves szakember két éve edzi a legnagyobb dán tehetségnek tartott René Holten Poulsent, aki a tavalyi milánói világbajnokságon megnyerte az 1000 és az 500 méteres férfi egyes versenyszámot, és az előbbi távon az idei nyári olimpia legnagyobb favoritja. De hogy kerül egy magyar szakember Dániába?

Hát pályázat alapján, amit a dán szövetség még 2013 végén írt ki, és amire összesen huszonöten jelentkeztek. „Aztán 2013. december 18-án megcsörrent a telefonom, mondták, hogy másnap ki kellene utaznom. Hüledeztem, mert mégiscsak karácsony előtt voltunk egy héttel. Kijöttem, beszélgettünk, majd elém raktak egy szerződést, hogy írjam alá a riói olimpia végéig, január elsején kezdhetek. Mondtam, adjanak egy szusszanásnyi időt, legyen nyolcadika. Belementek, azóta itt dolgozom” – mesélte az Origónak Bakó Zoltán

„Ami roppant nehéz, hogy a családom, a tízéves kislányom odahaza maradt Balatonfőkajáron. Az év nagy részében Skype-apuka vagyok, ennek minden nehézségével” – tette hozzá, érzékeltetve, hogy azért neki sem olyan könnyű.

Dániában négy, úgynevezett kajak-kenu szuperközpont van, ezekben félállású edzők tevékenykednek, a sportágban minden más amatőr: „Én vagyok Dánia egyetlen főfoglalkozású kajak-kenu trénere, az itteni keresetem nagyjából annyi, mint egy csúcsedzőé Magyarországon. Számomra nagy siker, hogy Poulsen eljutott oda, meg tud élni a kajakozásból. Ezzel ő lett Dánia első és egyetlen profi kajakosa”.

Az északi országban finoman szólva sem forog minden az olimpiai aranyérmek körül – mesélte Bakó Zoltán, hozzátéve, hogy „ha nyernek, örülnek, de ha valaki csak hatodik lesz, azt is ugyanúgy megsüvegelik, mintha nyert volna. A teljesítményt és a befektetett munkát nézik, amely egy hatodik hely esetében is ugyanolyan elképesztő, mint ha valaki nyer”.

Ennek a filozófiának megfelelően Dániában komoly áldozatot jelent élsportolónak állni, hiszen míg a civil életben az ember 30 éves korára már viszonylag biztos egzisztenciát építhet ki, a sportolókra ez nagyon nem igaz.

Míg Magyarországon egy élsportoló pályafutása végére akár meg is alapozhatja a jövőjét, Dániában ez egy-két sportág kivételével elképzelhetetlen.

(Fotó: kajak.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply