„AZ EU-ban nincsenek másodrendű gyerekek”

0

Kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen az Európai Bizottság, mert az országban másként számítják az országban dolgozó uniós polgárok családi ellátásait és adókedvezményeit, ha a gyerekeik külföldön élnek.

A brüsszeli testület első körben hivatalos felszólító levelet küldött Ausztriának, ami azt jelenti, hogy hivatalosan megindult az eljárás az uniós előírásokat sértő jogszabály ügyében. Az osztrák hatóságoknak két hónapjuk van válaszolni.

„Az Európai Unióban nincsenek másodrendű munkavállalók. Ha az utazó munkavállalók ugyanúgy járulnak hozzá a szociális biztonsági rendszerhez, mint a helyiek, akkor ugyanolyan ellátásokat kell kapniuk, még abban az esetben is, ha gyermekeik külföldön élnek. Az EU-ban nincsenek másodrendű gyermekek” – jelentett ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztos.

AUSZTRIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A magyar kormány a napokban jelentette fel Ausztriát az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt a biztosnál. Az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Völner Pál akkor azt mondta, Magyarország nyitott a megegyezésre, de eddig nem történt érdemi lépés, márpedig a magyar kormány mindent megtesz, hogy ne érje jogsérelem a külföldön dolgozó magyarokat.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Ausztria az országban járó családi pótléknak csak mintegy 56 százalékát fizeti ki az ott dolgozó magyar állampolgároknak, amennyiben gyermekeik nem Ausztriában, hanem Magyarországon élnek.

A magyar kormány január 7-én diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, amelyben kifejtették, hogy a családi ellátásra, valamint a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírások uniós szabályokba ütköznek – mondta az államtitkár.

Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok – a munkavállaló hazájában érvényes – árszínvonal alapján állapítják meg.

Nem kalandvágyból hagyja el az ember a hazáját

(Fotó: pixabay.com/regina_zulauf)

Share.

About Author

Leave A Reply