Az étel, amit ki kell próbálnod!

0

Az etli ekmek, a magyar nevén húsos kenyér egy olyan étel. Az Isztambul kalandok blog szerzője oda van érte, s még elkészíteni sem nagy ördöngősség.

„Az egyetlen szabály csak az, hogy a kenyeret és a darált húst együtt kell megsütni. Nem utólag, rákenve, mellé varázsolva, stb… Ha pedig ennek a feltételnek megfeleltünk, akkor már úgy csináljuk, ahogy akarjuk (egyébként is úgy csináljuk, ahogy akarjuk).

Konya és Sivas tartományban pl. négyzet alakú, ahol kenyértészta alul van, míg a hús felül. Ezt pedig jó ropogósra sütik. Így tényleg olyan lesz, mint a pide. Csak vékonyabb.”

Másképp is elkészítik ezt az eledelt. Kastamonu tartományban például a nagyméretű tésztát félbe hajtják, de előtte még jól megpakolják hússal. Őt nem sütik ropogósra, csak foltosra. Így pont úgy fognak kinézni, mint a tehenek, amik oly kedveltek abban a régióban. Főleg, ha meg lehet sütni őket.

A helyszínen próbálnád ki a külföldi ételeket? Keress mellé állás a Határátkelőn!

Íme a recept:

„Ez két részből áll. Egyik a kenyértészta, míg a másik a hús.

A kenyértészta teljesen egyszerű. Csak liszt, víz, kicsi só. Esetleg élesztő. A bátrabbak kipróbálhatnak olyan extrém dolgokat is, mint az olívaolaj. Vagy esetleg másfajta liszt. De azt is kipróbálhatják, hogy befogják a szomszédot is a munkára.

Akkor lesz jó a tészta, ha pont úgy néz ki, és úgy viselkedik, mint a tészta. Ha szétfolyik, hát akkor… szétfolyik… nem lesz jó semmire. Ha viszont kőkemény lesz, akkor… akkor még jó lesz később arra, hogy valakit fejbe verjünk vele. Ebben az esetben alakítsuk husáng formára, majd tegyük ki a napra, hogy jó keményre száradjon!

Minden más esetben (azaz a tészta tényleg tényleg tészta lett), készítsünk belőle kicsi-kicsi gombóckákat, majd nyújtsuk ki őket. Élesztő esetén persze várni kell. Ilyenkor nézzünk meg egy részt a Dr. House-ból/Trónok harcából/Amerikai Istenekből/bármely olyanból, amitől megjön az étvágyunk” — írja a blogger.

Fontos, hogy a hús nagyon jó legyen.

„Ha 500 g lisztből indultunk, akkor 250 g darált hús már jó választásnak tűnik. Aztán majd meglátjuk… De egyébként logikus is, hiszen a tésztát félbe hajtjuk, vagyis belőle 2x annyi kell.

A húst érdemes tovább fűszerezni hagymával, sóval, borssal, paradicsommal, paprikával, esetleg még fokhagymával is. Meg zöldekkel (leginkább petrezselyemmel). Majd ezt keverjük össze.

És ezzel el is jutottunk a sütési fázishoz. Serpenyőben süthetjük, vagy ahhoz hasonlón. Törökországban népszerűek a gomba alakú földre rakható sütők. Ennek előnye nemcsak az, hogy jó nagy és a kertben is sütögethetünk vele (extrém esetben meg hajón vagy akár a csuklós buszon is), hanem ha a férjünk, lakótársunkat, szomszédunkat meguntuk, akkor berakhatjuk az ajtóba is. Bekapcsolt állapotban persze.”

Persze az ételnek vannak még más verziói is, ha érdekel, hogyan készítik Konyában vagy milyen a Kastamonu változat, akkor kattints az eredeti bejegyzésre!

Share.

About Author

Leave A Reply