Az észak-koreai szurkolócsapat és a rémisztő valóság

0

A téli olimpia egyik legelképesztőbb jelensége az észak-koreai szurkolócsapat hölgykoszorúja, akik a Kwandong jégcsarnokban, Gangneungban debütáltak hatalmas közönségfigyelem mellett.

A hölgyek a két Korea egyesített jégkorongcsapatának szurkoltak Svédország csapata ellen. A szurkolói szektor egyébként a versenyzői, edzői csapat tízszerese az észak-koreai delegációban.

A téli olimpia legtöbbet emlegetett, nem sportolói jelensége ez a szurkolócsapat. Precízen összehangolt szurkolói együttmozgásuk rengeteg tweetben, posztban megjelent. Ahogy többen rámutattak, a szurkolói szekció a totalitárius észak-koreai diktatúra kormányzati propagandájának egy formája. (Szerintünk meg van valami félelmetes az egészben.)

„Így néz ki, amikor a demokrácia a hasznos idióták sötétjébe hal. A szurkolók a hazájukat ünneplik a kormány fegyvereiként, propagandisztikus célokból. Ha nem így tennének, a Gulágon találnák magukat” – írta Benjamin Weingarten a Twitteren.

A csapat 2002 óta, amikor először érkezett 300 szurkolójuk a Busani Ázsia Játékokra, már számos nyilvános megjelenést tudhat maga mögött.

Börtöntábort ér a túl sok fecsegés

A disszidensek beszámolói szerint a csapat tagjai komoly átvilágításon mennek keresztül és sokan a koreai elit jó kapcsolatokkal rendelkező családjainak tagjai, ezért is kevéssé valószínű, hogy disszidálnának.

Szigorú megjelenési kritériumok alapján választják ki őket, ami láthatóan tökéletesen működik, hiszen a csapat a „szépek hadserege” állandó jelzőt kapta.

Nagyon motiváltak abban a tekintetben is, hogy ne fecsegjenek túl sokat. Egy 2005-ös fellépésük után 21 szurkolót börtöntáborba küldtek állítólag, mert túl sokat beszéltek arról, amit láttak.

A téli olimpia néhány kényelmetlen és kínos pillanata az ő akcióikhoz kötődik. Nem hajlandók elismerni a többi szurkolótábort. Mikor a koreai női csapat vesztett és a stadion kiürült, ők az üres jégpályának énekeltek tovább. A koreai csapatot Svájc és Svédország is 8:0-ra verte, utolsó mérkőzésüket Japán ellen 1:4-re vesztették el.

Share.

About Author

Leave A Reply