Az észak-írek letették a garast

0

Egy friss felmérés szerint Észak-Írország lakosságának jelentős többsége azt szeretné, ha az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után is az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában maradna.

A patinás belfasti Queen’s University egyetem és a The UK in a Changing Europe (Az Egyesült Királyság egy változó Európában) nevű, elsősorban az Európai Unió és Nagy-Britannia kapcsolatrendszerének kutatására szakosodott londoni elemzőműhely nagyszabású közös felmérése kimutatta azt is, hogy újabb népszavazás esetén az észak-írországi választók 69 százaléka voksolna az Egyesült Királyság további EU-tagságára.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A 92 oldalas felmérés szerint a tartományi választók 61 százaléka szeretné, ha az Egyesült Királyság egésze az Európai Unió vámuniójának és egységes belső piacának tagja maradna az EU-tagság megszűnése után is.

Az észak-írek 14 százaléka még annak elfogadását is „csaknem lehetetlennek” nevezte, hogy az ír-északír határon automata kamerarendszer figyelje a forgalmat, az úti okmányok kötelező előzetes beszerzésének és felmutatási kötelmének lehetőségét pedig 69 százalék vetette el teljes mértékben.

Mi több, a lakosság 60 százaléka támogatna valamilyen békés tiltakozó akciót a fizikai határellenőrzés visszaállítása esetén, 15 százalék pedig a radikálisabb tiltakozó megmozdulásokat, például a határforgalom eltorlaszolását is pártolná.

„Rengeteg barátot veszítettem az évek során”

Share.

About Author

Leave A Reply