Az enyészet repülőtere

0

A repülőterek világszerte az újranyitásra készülődnek. Nincs ez másként Görögországban sem, ahol az athéni nemzetközi repülőtér várná már egyre türelmetlenebbül az utasokat. Az Eleftherios Venizelostól pár kilométerre nyugatra van egy másik légikikötő, melynek erre esélye sincs.

A Monacónál háromszor nagyobb (!) Hellenikon évtizedeken át a görög főváros egyetlen nemzetközi repülőtere volt. Még az 1930-as évek vége felé építették, aztán amikor a II. világháború során a tengelyhatalmak elfoglalták Görögországot, egy ideig a német Luftwaffe használta, nem csoda, hogy a szövetségesek egyik célpontja lett.

A háború után az amerikai és brit légierő gépei állomásoztak itt, majd az ’50-es években Athén legfontosabb polgári légiközlekedési központja lett. Felújították, növelték a kifutók hosszát és számát, új irányítótornyot és terminálokat építettek.

Az idő azonban Hellenikont sem kímélte, így aztán 2001. március 30-án (rengeteg vitának és tervezgetésnek véget vetve) végül bezárt, hogy helyet adjon egy nagyobb és modernebb utódnak.

Az 1990-es években a reptér bőven több, mint évi 10 millió utast fogadott. Ekkor már nem tudta kiszolgálni az országban egyre dinamikusabban növekvő külföldi idegenforgalmat.

Ám nem engedték el teljesen a kezét (még ha ez képzavar is), hiszen a 2004-es athéni olimpia több versenyét (baseball, vívás, stb.) is az akkor már bezárt repülőteret újrafelhasználva rendezték meg.

Ez volt a Hellenikon utolsó nagy pillanata, aztán magára hagyták, különösen, amikor 2008-ban beütött a görög gazdaságot káoszba sodró gazdasági válság.

Még ez sem az utolsó reménysugár volt, hiszen 2014-ben egy befektetői konzorcium 915 millió eurós fejlesztési szerződést írt alá, aminek keretében a Hellenikonból Európa egyik legnagyobb tengerparti üdülőhelyét varázsolták volna luxushotelekkel, apartmanokkal, bevásárlóközpontokkal, parkkal, kaszinóval és szórakoztatóközponttal.

Csak hát jöttek a politikai belviszályok, a bürokrácia és a projekt az istennek sem akart elindulni. Négy évvel ezelőtt, a menekültválság csúcsán menekültek éltek az elhagyatott terminálokon és az olimpiára felhúzott épületekben borzasztó körülmények között.

Az elmúlt egy évben aztán a görög kormány úgy döntött, kissé felgyorsítja a dolgokat, hogy a projekt mégis elindulhasson, így jelen állás szerint a következő hetekben megkezdődhetnek az előzetes munkálatok.

Tíz dolog, amire Görögország tanított

(Fotó: Dimitrisz Szideridisz)

Share.

About Author

Leave A Reply