Az én XX. századom Nagy-Britanniában

0

Enyedi Ildikó első, 1989-ben készült filmjét, Az én XX. századom című mozit mutatják be először a Cinema Rediscovered Fesztiválon, majd szerte a szigetországban.

A Filmarchívum és a Filmlabor által teljeskörűen restaurált változatot, a 4k-ban felújított alkotást október 7-én vasárnap a londoni kortárs művészeti központban, az ICA-ban, majd a Tyneside Cinemában és a dundee-i DCA-ban vetítik, innen indul Anglia további városaiba.

KÜLFÖLDI ÁLLÁSAJÁNLATOK A HATÁRÁTKELŐN

Az én XX. századom a Cinema Rediscovered Fesztivál Women on the Periphery (Nők a periférián) címet viselő válogatását erősíti, amelyben bátor, humoros filmek láthatók női alkotóktól és nőkről.

Enyedi Ildikó alkotása 1989-ben megnyerte a legjobb első filmet illető Arany Kamera-díjat a cannes-i filmfesztiválon, emellett Arany Medve-díjat kapott Berlinben és Oscar-díjra jelölték.

A film két budapesti születésű lány, Dóra és Lili történetét mutatja be: ők akkor születettek, amikor az Edison villanyvilágítását megismerte a világ. A film belfasti, glasgow-i, edinburgh-i, manchesteri, sheffieldi és leedsi mozikban is látható lesz, emellett elérhető DVD-n és Blu-rayen a Second Run forgalmazásában.

Retrótól a Quimby-ig: magyar kultúra a határátkelőknek

Share.

About Author

Leave A Reply