„Az emberek nem dolgozzák halálra magukat”

1

Az orvosok elvándorlása egyike a magyar egészségügy legnagyobb problémáinak. Nagyon sokan mennek közülük az Egyesült Királyságba, ám a magasabb fizetés csak az egyik ok.

Kelen Dorottya három és fél évig dolgozott Londonban újszülött-gyógyászként (azóta már Belgiumban él a családjával). Ő is azt mondja, hogy a fiatalokat szerint a szervezett szakorvosképzés is vonzza a szigetországba, míg a tapasztaltabbakat a megbecsülés hiánya űzi el Magyarországról.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a hálapénzrendszernek, ami például ahhoz vezet, hogy az orvosok a műtéteken osztozkodnak.

A kezelésben szigorú protokollt kell követni, ami tiszta helyzetet teremt a kórházi osztályokon, de elveszi a problémamegoldás örömét.

„A szakvizsga előtti gyakorlati képzés Magyarországon olyan, hogy bedobnak a mély vízbe, lépést kell tartanod, és öt év után leteszed a vizsgát – magyarázta Kelen Dorottya az Eurológusnak.

Azért nehéz a kezdés, mert otthon az egyetemen az elméleti képzésen van a hangsúly, és kevés gyakorlati tapasztalatot szereznek. Ennek ellenére rögtön beosztják ügyeletre a szakorvosjelöltet, amit ma már csak szakorvos ellenőrzése mellett láthat el, de ez sokáig nem így volt.

Külföldre mennél dolgozni? Válogass a Határátkelőn állásajánlatok között!

„El is várják, hogy minél fiatalabb az ember, annál többet ügyeljen, például ünnepnapon. Hamar felelősségteljes dolgokkal találkozol, ezért rövid idő alatt sok tapasztalatra teszel szert. De mivel kevés pénzt kapsz, plusz állást is vállalsz, és előbb-utóbb belefáradsz” – mondta Dorottya.

Nagy-Britanniában a gyakorlati képzés lépcsőzetesen épül föl, négy vizsgát kell közben letenni. Segítenek a beilleszkedésben, figyelik az előrehaladást, és a magyarok is kapnak egyetemi referenst és tutort az osztályon, ahol dolgoznak.

„Az egyik vesszőparipájuk az állandó visszajelzés. Az emberek nem dolgozzák magukat halálra, és meg vannak fizetve. Jobb az atmoszféra, az ápolóknak is jobb a hangulatuk, mert ők sem mennek rögtön az ügyeletük után bébiszittelni meg takarítani” – tette hozzá.

Magyarországon a jó orvos, a jó vezető mítoszában gondolkodnak, a rákszűréstől kezdve a szülés levezetéséig mindent szakorvos végez. Angliában szigorúan fel vannak osztva a feladatok: a rákszűrést a háziorvos végzi, a terhesgondozást egy szakápoló, a szülést a szülésznő.

A magyar rendszer a betegnek kedvez abból a szempontból, hogy minimális hálapénzért nagyon jó ellátást kap, és mindent az orvostól. Nagy-Britanniában a protokoll koherens, követhető és tiszta rendszert hoz létre, ami az orvosnak könnyíti meg a helyzetét.

„Angliában szabály írja elő, hogy hány betegre hány nővérnek és hány orvosnak kell jutnia. Otthon előfordulhat, hogy egy nővérnek négy, géppel lélegeztetett beteget is ápolnia kell. Tudásban és gépesítésben viszont nincs különbség” –  – mondta Kelen Dorottya.

„Pontosan azért, mert Angliában a protokollt követik, hajlamosak kevesebbet gondolkodni, mint a magyar orvosok. Nem is biztos, hogy szeretik, ha gondolkodsz, mert ha eltérsz a policytől, azt nagyon meg kell indokolni, nehogy pereljenek” – hívta fel a figyelmet.

Kelen Dorottya hátránynak érezte azt is, hogy a brit munkarendben elvész az öröm, hogy a találékonyságára hagyatkozva oldott meg egy esetet.

(Fotó: flickr.com/www.audio-luci-store.it)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Aniko Noble on

    „Az emberek nem dolgozzák halálra magukat” – ez azert nem teljesen igaz, erre mondja az angol, hogy ‘biased’. Oktatasban dolgozom es en ugy talalom, hogy a tanari munka sokkal kemenyebb mint Mo-on.

Leave A Reply