Az ember, aki megkattant a Brexittől

0

A politika sokakat idegesít (ez nagyjából országfüggetlen), ám ami az Egyesült Királyságban zajlik lassan szó szerint őrjítővé válik. Legalábbis már van áldozata, akinek komoly mentális problémákat okozott a britek uniós kilépésével járó stressz (nem, nem politikusról van szó).

Egy brit pszichiáter a politikai események lehetséges mentális következményeire figyelmeztetett annak kapcsán, hogy egy férfi akkut pszichotikus beteg lett a Brexit körüli hercehurca miatt.

A meg nem nevezett, középkorú férfit három héttel azután szállították kórházba, hogy az Egyesült Királyság lakosai 2016. június 23-án népszavazáson úgy döntöttek, elegük van az Európai unióból.

Az erről szóló jelentés nemrégiben jelent meg a tekintélyes BMJ orvosi lapban a férfi kezelője, egyben a Nottingham Egyetem oktatója, Dr. Mohammad Zia Ul Haq Katshu tollából. Az orvos szerint a férfi zavarodott, izgatott volt és arra panaszkodott, hogy hangokat hall a fejében.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A páciens hallucinált és paranoid volt, úgy érezte, megfigyelik és megpróbálják eltenni láb alól – olvasható a CNN által ismertetett jelentésben.

Felesége szerint a férfi a referendum óta nehezen kezelte a politikai történéseket, nagyon aggódott a faji alapú incidensek miatt, valamint álmatlanságban szenvedett. A helyzeten sokat rontott, hogy egy Amerikában élő barátja is nehéz időszakon ment át és rendszeresen beszéltek a közösségi oldalakon a faji problémákról.

Dr. Mohammad Zia Ul Haq Katshu ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos politikai események jelentős pszichológiai stresszt jelenthetnek, így akik egyébként is hajlamosak a mentális betegségekre, komolyabb veszélynek vannak kitéve.

A szóban forgó férfi esetében is volt előzménye a történteknek, a munkahelyi stressz már 13 évvel korábban okozott neki problémákat, de az nem volt ennyire súlyos és pár napon belül megoldódott.

Ezúttal két hétig kellett kórházban ellátni, miután az először felírt gyógyszerek nem segítettek rajta. Végül a pszichiátrián kötött ki. Majd hazaengedték és azóta tünetmentes.

Ez persze csak egyetlen eset, ugyanakkor az orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a Brexit sokak számára okoz szorongást, különösen a fiatalok között a felmérések szerint.

A londoni King’s College és a Harvard Egyetem felmérése szerint az Angliában felírt antidepresszánsok száma megugrott a Brexit népszavazást követően.

Megszületett a tökéletes Brexit-metafóra

Share.

About Author

Leave A Reply