Az első döntések: hogyan válasszunk várost?

0

Amikor az ember azon töpreng, ugyan merre induljon neki a világnak, sok mindent érdemes figyelembe vennie. A különböző megfontolandók közül nyilván a költségek kiemelt jelentőségűek, de emellett akadnak más tényezők is. Ugyan a mai poszt elsősorban a digitális nomádságról szól, de talán mások is találnak benne érdekességet.

Sokakat vonz mostanában a digitális nomádság, ám divat ide, divat oda, ebbe sem érdemes megfelelő előzetes tájékozódás és terepfelmérés nélkül belevágni. Már csak azért sem, mert kevés kínosabb dolog van annál, mint ha a világ túlsó felén ér minket kellemetlen meglepetés.

Lássuk tehát, mi mindent érdemes megfontolni, mielőtt meghoznánk a nagy döntést!

Életmód és életminőség

Az első és talán a legfontosabb kérdés annak megválaszolása, készen állunk-e arra, hogy elhagyjuk a szélesebb körben vett otthonunk (tehát az adott város, ország) kényelmét.

Szerintem ez súlyosabb kérdés annál, mint amilyennek általában tartják, hiszen aki megszokta egy nyugati nagyváros (értelemszerűen Budapest is ebbe a kategóriába tartozik) kényelmét, a tömegközlekedést, kávézókat, éttermeket, az üzletek választékát, annak nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz elfogadnia egy teljesen más életmódot.

Ott van például a thaiföldi Chiang Mai, ami egyébként egyike a digitális nomádok kedvenc városainak, ettől függetlenül kérdés, miként barátkozunk meg a tömegközlekedés helyett a tuk-tukokkal vagy éppen a kifejezetten magas légszennyezettséggel.

A megélhetés költségei

A digitális nomádság egyik velejárója (egyes szerencsés kivételektől eltekintve) az, hogy bizony a bevételeink erősen ingadozhatnak, érdemes tehát ennek megfelelően átgondolni a költségeinket.

Mire figyeljünk?

Lakhatás

Attól függően, milyen hosszú távra tervezünk, érdemes utánajárni, mennyibe kerül egy egyszobás vagy egy hálószobás lakás bérlése és rezsije a belvárosban illetve valamelyik külső kerületben. Szintén érdemes tájékozódni a hostelek vagy az Airbnb-n kínált szobák, lakások között.

Étkezés

Az éttermek árainak sem árt utánanézni, az utcai árusok nyilván jóval olcsóbbak, de a világ egyes pontjain (főleg Ázsiában) azért ezeket érdemes megfelelő fenntartásokkal kezelni.

Digitális nomádként aligha fogunk állandóan étterembe járni, úgyhogy tájékozódjunk kicsit a bolti élelmiszerárak felől is.

Közlekedés

A helyi közlekedés áraival sem árt kalkulálni, legyen szó metróról (ha van), buszról, taxiról és/vagy Uberről. Különösen Ázsiában járhatunk jobban a motor vagy autóbérléssel, már ha érzünk magunkban elegendő halált megvető bátorságot ahhoz, hogy kimerészkedjünk az utakra.

Turistáskodás, pihenés

Erről mindjárt részletesebben is szó lesz, de ha már ott vagyunk, akkor nyilván szeretnénk kicsit körülnézni a környéken, vagy ha éppen sportolnánk – ennek mind ára van.

Vízumok, bürokratikus nyavalyák 

Nem feltétlenül számol ennek a költségvonzatával az ember, pedig kellemetlen meglepetések érhetnek, ha nem vagyunk rá felkészülve.

A szabadidő eltöltése

Noha dolgozni megyünk (még ha kívülről nézve sokan úgy is látják, a digitális nomádok élete csupa tengerpart és buli), azért nem árt kikapcsolódni sem, szétnézni a környéken.

Érdemes előre felmérni, melyek azok a helyek, amiket érdemes meglátogatni, vagy akár egyenesen nem szabad kihagyni, melyek a jó bulihelyszínek, klubok, illetve hova érdemes elmenni akár egy pár napos kirándulásra.

Nem árt tisztában lenni azzal sem, milyen messze van a legközelebbi repülőtér, milyen (akár belföldi) repülő- vagy buszjegyárakkal számolhatunk és ezt beépíteni a költségvetésbe.

Elképzelhető, hogy az általunk kiválasztott város szuper, de ha egyik célunk az utazgatás, akkor nem árt, ha van egy forgalmas, könnyen megközelíthető, olcsó járatokat is fogadó reptér a közelben, különben időben és pénzben egyaránt kellemetlen meglepetések érhetnek.

Vízumügyek

Persze, persze, tudjuk, vízum kell bizonyos országokba, nincs miről beszélni, igaz? Egyrészt igaz, nyilván mindenki utánanéz az ilyen típusú alapinformációknak mielőtt elindulna, ám akadhatnak meglepetések.

Ilyen meglepetés lehet az, ha érkezéskor derül ki, hogy mondjuk adott országban belépés előtt fel kell mutatni a kilépés szándékát bizonyító retúrjegyet is, különben be sem engednek.

Sok országban játszanak azzal a digitális nomádok, hogy a 90 napos időszak lejárta előtt nem sokkal kilépnek az országból, majd azzal a lendülettel vissza is mennek. Ami teljesen OK, de ennek is vannak költségei, amivel szintén nem árt kalkulálni.

„Nomádbarátság”

Amikor arról van szó, mennyire „nomádbarát” egy-egy hely, akkor leginkább a wifi minősége és elérhetősége a kérdés – hiszen ez mégis csak alapkövetelmény a munkához.

Kevés dühítőbb dolgot lehet elképzelni annál, mint amikor az ember leül(ne) dolgozni, de nem tud, mert pocsék, szakadozik, lassú vagy egyáltalán nincs wifi.

Szintén célszerű felmérni a közösségi irodák helyzetét, van-e belőlük, mennyi, hol és milyen áron. Itt nem csak hozzánk hasonló emberekkel találkozhatunk, de általában a wifi is jó és megbízható.

Ezeken a helyeken akár alkalmanként is fizethetünk, vagy válthatunk (jellemzően egy hónapig érvényes) bérletet. A legtöbb közösségi iroda a nap 24 órájában nyitva van, ami Európán kívül dolgozva, viszont európai ügyféllel kifejezetten hasznos lehet.

A digitális nomádok öt (+1) kedvenc városa

A kedvelt helyek között meglehetősen sok van Délkelet-Ázsiában (viszonylagos olcsóság, szép környék, érdekesnek ígérkező utak), ám én most emellett a hosszabb listáról európai célpontokat is válogattam, éppen a könnyebb megközelíthetőség miatt.

#1 Canggu, Bali

Megélhetési költség: 1000 USD/hó

Internetsebesség: 20 mbps

Előnyök: rendkívül barátságosak a külföldiekkel, sok a munkára alkalmas hely

Hátrányok: rossz egészségügyi ellátás, kifejezetten meleg és párás idő is lehet

#2 Chiang Mai, Thaiföld

Megélhetési költség: 1000 USD/hó

Internetsebesség: 20 mbps

Előnyök: gyalog is könnyű közlekedni, sok a munkára alkalmas hely

Hátrányok: rossz a közlekedésbiztonság, erősen szennyezett levegő, kevésbé toleránsak a külföldiekkel

#3 Buenos Aires, Argentína

Megélhetési költség: 1260 USD/hó

Internetsebesség: 8 mbps

Előnyök: gyalog is könnyű közlekedni, nappal és éjszaka is jó programok

Hátrányok: gyenge közbiztonság, különösen a nők számára

#4 Prága, Csehország

Megélhetési költség: 2040 USD/hó

Internetsebesség: 26 mbps

Előnyök: gyalogszerrel is jól bejárható, biztonságos

Hátrányok: gyenge közegészségügy, faji előítéletek

#5 Lisszabon, Portugália

Megélhetési költség: 2075 USD/hó

Internetsebesség: 21 mbps

Előnyök: gyalogszerrel is jól bejárható, biztonságos, sok nagyszerű programlehetőség

Hátrányok: rosszul felszerelt kórházak, átlagosnál gyengébb levegőminőség

+1 Budapest

Megélhetési költség: 1600 USD/hó

Internetsebesség: 34 mbps

Előnyök: nagyon biztonságos, gyalog is jól közlekedhető, rengeteg programlehetőség

Hátrányok: erős faji és melegekkel szembeni előítéletek

A poszt (és a lista) alapjául ez a cikk szolgált.

A digitális nomádság tíz hátránya

Share.

About Author

Leave A Reply