Az elnök és a nők

0

Abszolút többséget szerzett a francia nemzetgyűlésben a nemrégiben megválasztott elnök Emmanuel Macron centrista pártja és szövetségese. Soha ennyi nő nem volt még a francia törvényhozás alsóházában.

A Köztársaság Lendületben (LREM) és szövetségese, a szintén centrista Francois Bayrou vezette Demokrata Mozgalom (MoDem) a francia belügyminisztérium adatai szerint 341 mandátumot szerzett az 577 fős törvényhozásban, ami jóval több, mint az abszolút többség biztosításához elegendő 289 hely.

„Egy évvel ezelőtt senki sem gondolt arra, hogy ennyire megújulhat a politika” – mondta Edouard Philippe francia kormányfő.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a részvétel példátlanul alacsony volt a második fordulóban. A csaknem végleges eredmények szerint a francia választópolgárok 56,83 százaléka nem ment el szavazni.

Az alacsony részvételi arányt szakértők a növekvő politikai érdektelenséggel, Emmanuel Macron osztatlan népszerűségével és a hosszú választási folyamattal magyarázzák, amely tavaly októberben kezdődött a jobboldali előválasztásokkal.

Szívesen dolgoznál Franciaországban? Válogass a Határátkelőn az állásajánlatok között!

A jobbközép Köztársaságiak és szövetségeseik 135 mandátumot kaptak a belügyminisztérium adatai szerint, miközben a távozó parlament képviselőinek felét adó Szocialista Párt gyakorlatilag megsemmisült; mindössze 43 helyet sikerült megszereznie.

A szocialistákat követik a radikális baloldaliak és a kommunisták 27 képviselővel. A szélsőjobboldali Nemzeti Front 8 mandátumot kapott.

Rekordot dönt a női képviselők száma is: míg 2012-től 155 nő vehetett részt a törvényhozás munkájában, 2017-től számuk 223-ra emelkedett.

Edouard Philippe miniszterelnök a hagyomány szerint hétfőn vagy kedden nyújtja be kormánya jelképes lemondását, hogy újat alakítson. A várakozások szerint nem kerül sor nagyobb átalakításokra a kabinetben.

(Fotó: facebook.com/EmmanuelMacron)

Share.

About Author

Leave A Reply