Az ellenzék győzött Dániában

0

A baloldal vereségét hozta a csütörtöki dán parlamenti választás. A jobboldali koalíció nyert, a nagy győztes azonban a bevándorlás-ellenes, populista néppárt, melynek az eddiginél 15-tel több képviselője lesz.

Hiába a bevándorló-ellenes kampány, mégis vereséget szenvedett a Helle Thorning-Schmidt kormányfő mögött álló baloldal, amely 85 helyet szerzett a lehetséges 179-ből.

Ezzel szemben a Lars Lokke Rasmussen vezette jobboldali koalíció 90 mandátumot kapott, míg annak a négy mandátumnak a sorsáról, amelyről Grönland, illetve a Feröer-szigetek lakosai döntöttek, még nincsenek hírek.

A választás nagy nyertese a bevándorlásellenes, jobboldali, populista Dán Néppárt, amely 15-tel növelte eddigi képviselői helyei számát.

Dánia történetének első női miniszterelnöke, Helle Thorning-Schmidt csütörtök éjszaka elismerte vereségét, s közölte: nemcsak a kormányfői tisztségről, hanem a szociáldemokrata párt elnöki posztjáról is lemond.

A jobboldalt vezető Lars Lokke Rasmussennek ugyanakkor nem lesz könnyű dolga a kormányalakításkor: az általa vezetett liberális párt, a Venstre ugyanis kevesebb szavazatot szerzett, mint a Dán Néppárt. (A Venstre 34, a Dán Néppárt 37 mandátumot kaphat.)

Nagy kérdés, hogy a Dán Néppárt egyáltalán be akar-e lépni a kormányba, illetve hogy mit kér támogatása fejében. A párt a szigorúbb határellenőrzés bevezetéséért, az Európai Unió hatalmának csökkentéséért és a Dániába igyekvő menekültek feltartóztatásáért száll síkra.

Nem jött be a baloldali bevándorlás-ellenesség

"Ha Dániába jössz, dolgoznod kell" - ismerős a szöveg?

“Ha Dániába jössz, dolgoznod kell” – ismerős a szöveg?

Érdekes (és talán magyar szempontból is hordoz némi tanulságot), hogy a kormánynak nem jött be a bevándorlás-ellenes kommunikáció. Helle Thorning-Schmidt ugyanis (konzervatív brit kollégájához, David Cameronhoz hasonlóan) azt a megoldást választotta, hogy a szigorítás belengetésével próbálja meg kifogni a szelet a teret nyerő szélsőjobb vitorlájából.

Míg azonban David Cameronnak ez bejött, addig a dánok a jelek szerint nem hittek a szocdemeknek, hiába mondta Helle Thorning-Schmidt, hogy szigorítaná a menekültügyi szabályozást és munkára bírná a betelepülőket, nem szavaztak rá elegen. (Minderről további részleteket itt olvashattok.)

 

Share.

About Author

Leave A Reply