Az élet digitális nomádként

0

Digitális nomádnak lenni érdekes, izgalmas és divatos dolog. Mint az általában az érdekes, izgalmas és divatos dolgokkal lenni szokott, a hátrányokról kevesebb szó esik. Ez nem igaz Tucano mai posztjára, aki tíz éve éli ezt az életet, és megtapasztalta mindkét oldalát.

„Idén tíz éve vagyok digitális nomád. Amikor elindultam géppel a hónom alatt, még nem is ismertem ezt a kifejezést, pláne nem gondoltam volna, hogy ez egyszer tömegmozgalom lesz.

A „digitális nomád” egyébként egy 1997-es könyvben jelent meg, de gyakorlatilag a wi-fi és a mobilnet elterjedése óta szaporodunk, mint a gomba.

Mit is jelent a digitális nomád?

Olyan munkavégző személyt, aki nemcsak helyfüggetlenül tud dolgozni, de közben tényleg változtatja is a helyét. Azt sokkal könnyebb megmondani, hogy ki nem digitális nomád, mint azt, hogy ki igen.

Ha nem kell gyakran bejárnod a munkahelyedre és otthonról melózol még nem vagy nomád, azért valamennyit illik mozogni, különben online távmunkás vagy, ami azért annyira nem hangzik romantikusan.

De ha eközben elmész túrázni pár napra és néha bejelentkezel, esetleg melózol is pár órát akár belföldi utazgatás közben, akkor az már nomádság.

A legtöbben csak pár hónapot nomádkodnak, láttad te is Facebookon, Balin vagy Thaiföldön issza az avokádó lattét és Buddha szoborral / pálmás stranddal a háttérben posztol, miközben jógázik / tengerbe lóg a lába / függőágyban henyél.

Nehogy félreértsd, nincs ezzel semmi baj, sőt. Miért ne dolgozhatna valaki máshonnan pár hónapot? Miért ne köthetné össze valaki a kellemeset a hasznossal?

Aztán sokan pár évre vagy akár egy egész életre EGY másik, külföldi országba költöznek, ők is tulajdonképpen nomádok, legfeljebb letelepedett nomádok, mint a te őseid kedves olvasóm.

Árpádék is nomádok voltak, csak biztos elfáradtak vagy legyőzte őket a konformizmus és megálltak. (mondjuk én felbontottam a vérszerződést és továbbálltam a hordámmal).

De vannak és jó sokan vannak olyan emberek, akik nem szándékoznak vagy nem tudnak megállni. Az előbbivel kezdtem és szép lassan csúsztam át a második kategóriába, de erről majd a negatívumoknál.

Szóval, egyre többen lesznek azok, akik ráállnak az útra és nem is igazán akarják eldobni a vándorbotot. Az „egyre többen” alatt százezreket érthetünk már.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

A modern digitális világ lehetővé teszi a munkát és a megélhetéshez szükséges pénz beszerzését, az aránylag békés és főleg egyre inkább globalizálódó világ pedig az akadálymentes utazgatást és letelepedést rövidebb vagy hosszabb időre.

Azt érdemes nagyon jól belevésni a fejekbe, hogy a világon minden ország sorban áll a digitális nomádokért. Jól költenek, általában kultúrlények (kivétel persze van bőven, de majd pont ebben a szakmában ne lennének igazi bunkók?) és vagy továbbállnak vagy mindenképpen jó adózó válik belőlük.

Mivel foglalkoznak a digitális nomádok?

Engem a nagy utazó újságírók/írók inspiráltak gyermekkoromtól kezdve. Ugye az én munkám eleve az volt, hogy letelepedjek egyes alacsony adózású országokban vagy ahová az aktuális megbízóm küld, ott átmenni személyesen mindenféle bürokratikus dolgokon (bevándorlás / cégalapítás / adózás / suliba íratás, stb) majd ezt megírjam érthetően szélesebb közönségnek vagy az ügyvéd uraknak néger üzemmódban.

Ők aztán vagy ez alapján építik fel a szolgáltatásukat vagy ugye a saját nevük alatt megjelentetik. Ez kitűnően hangzik, de azért emellett voltam pincér, éjszakai portás szállodában, hivatásos táncos és előadóművész, bolti eladó, tolmács, idegenvezető, törvényszöveg előkészítő Afrikában (ez sok mindent megmagyaráz egy pár országról), utoljára pedig tanácsadó az EU szellemi jog hivatalában.

Mert ha nomád vagy és véget ér egy szerződés, akkor igencsak meglepve állsz majd a pálmafák árnyékában, ezt tudom garantálni és lesz nagy kapkodás, hogy mi legyen.

Ez persze előfordul otthon is gyakran, de azért nem mindegy, hogy van-e kapcsolatod vagy panaszoddal fordulhatsz a legközelebbi selyemmajomhoz.

Mondjuk annyi eszem nem volt két évvel ezelőttig, hogy bele merjek vágni valami saját vállalkozásba, még egy nyamvadt blogom se volt, mármint komoly, csak olyan firkálgatnivaló, de ezt hagyjuk is, mert azóta van a tucanoprod.

Viszont folyamatosan adtam és adok tanácsokat, főleg bevándorlásról és nemzetközi adózási lehetőségekről (mindig elmondom, hogy utánam jöjjön ügyvéd és könyvelő).

Így nagyon sok digitális nomáddal találkoztam, illetve beszéltem. Ebből kiderült, hogy tényleg csak a vándorlás köt össze minket, meg az, hogy mindenhol rossz a wi-fi a tengerparton és hogy csak a Soggy Dollarban iható a capuccino reggelenként.

Mivel foglalkoznak a digitális nomádok?

Szóval a nomádság csak annyira összekapcsoló tényező, mint az ingázók, vagy az éjszakai műszakosok, az expatek vagy hasonló kategóriák.

A lista nem teljes, de kérte már az ismereteimet blogger, vlogger, szakács, szerzetes, traktorgumi kereskedő, mérnök, IT összes, rengeteg dropshipper, nemzetközi luxusingatlanos, költő, befektetési tanácsadó, színész, online szexmunkás, webshop közeli mindenki, online hajókölcsönző (tankerek) és persze gazdag emberek, akik csak utazgatni szeretnek, de azt nagyon. És még ki tudja hány olyan profi, akik bárhonnan dolgozhatnak.

Mert a lista bővül és előbb-utóbb az emberek felének teljesen felesleges lesz bemenni reggelenként egy munkahelyre, (mondjuk politikusoknak most is), mert megoldható technikailag, hogy ne kelljen utána áramot és vizet fizetni, nem is beszélve a boxról, ahol amúgy az életét töltené. Persze a főnököknek hiányozni fog a napi parancsolgatás, de majd megoldják máshogy, emiatt pont nem aggódom.

Mégis vannak bizonyos összekötő elemeink nomádként, ezek közül engem a szokásos bevándorlás / cégalapítás / bankszámlanyitás / adózás érdekelt, de van jó sok egyéb közös probléma is, mint például egészségügyi biztosítás vagy az online meló technikai kihívásai, utazásszervezés, ideális munkakörnyezet (pl. közösségi munkavégző helyek), stb.

Előnyök és hátrányok

Nézzük, hogy mi a jó vagy rossz a nomádkodásban, persze ez az én szubjektív listám:

Odamehetsz, ahová csak akarsz.

Ott élhetsz, ahol csak akarsz.

Azt csinálhatsz, amit csak akarsz.

Akkor dolgozol, amikor csak akarsz.

Ezek persze egyéni lehetőségektől is függenek, de ez már a te dolgod. Ugyanígy egyéni lehetőségtől függ az adózásod, a szükséges bürokrácia (igen, simán megúszhatod legálisan adózás nélkül, máshogy fizeted majd meg az árát).

Ha családod van, a kölkök sokkal, de sokkal többet látnak és értenek meg a világból, mintha otthon maradtak volna + nyelvismeret.

Úgy összekovácsol a pároddal az egymásrautaltság, mint semmi más.

Rossz

Ha életformává válik, nehezen lépsz ki belőle

Sok ismerősöd lesz, de kevés barátod

Ha nem vagy legalább néha a melóhelyeden, mire megiszod a koktélodat, már ki is fúrtak.

(Ha magyar cégnek dolgozol, mindig lesz valaki, aki 5 forinttal olcsóbban csinálja, amit te és örömmel lohol a főnök alfele után kilógó nyelvvel. Ha külföldinek, akkor simán elhajtanak és te meg hajtsd be a pénzed, ha tudod).

Rángatod magad után a családod, még ha nem akarják is.

Ha bajba kerülsz, nincs, aki segítsen, csak magadra számíthatsz.

Rengeteg kapcsolatot láttam szétmenni, mert nem bírták az egymásrautaltságot.

A nomádság mint tömegjelenség

Az elmúlt tíz évben aztán a digitális nomádság már nem kuriózum, még csak nem is lehetőség, hanem tömegjelenség. A fene se gondolta volna, hogy ennyien keresik az ismereteket és ennyi ember akar vagy kényszerítik rá a körülmények, hogy nomádkodjon.

Tanfolyamok, konferenciák, nemzetközi találkozók és mindenféle kiegészítő foglalatosságok jelent meg a piacon a nomádoknak. Úgy szaporodnak a kifejezetten szabadúszóknak és ezen belül digitális nomádoknak kínált munkák (portálok), hogy az egyszerűen fantasztikus.

Magyarországon, mire megtaláltam a face-n, már több mint négyezer tagja volt a szakcsoportnak, azért az nem kevés. Aztán szerencsémre (mert mindig mindenbe belepofázok) meghívtak egy nomádoknak szóló online kurzussorozatba.

Ha érdekel a téma, akkor most megy egy héthetes ingyenes rendezvény és tanfolyam sorozat, ahol egyébként nálam sokkal ügyesebb srácok/lányok tanítanak (meg én is), és csak tátom a szám, hogy miket nem tudok. (Itt találod meg.)

Ha kíváncsi vagy rá, hogy jó dolog-e a digitális nomádkodás, illetve neked való-e, akkor én csak olyan választ tudok erre adni, ami a szívemből jön és vagy megfelel neked vagy nem:

Kalandra fel!”

Hogyan lettem digitális nomád?

Share.

About Author

Leave A Reply