Az egészségügyben is lehet ágazati minimálbér

0

Az orvosok, nővérek elvándorlása egyre súlyosabb helyzetet teremt a magyar egészségügyben. Vajon egy egészségügyi európai minimálbér bevezetése megoldaná a helyzetet?

Az egészségügyért felelős uniós biztos szerint mindenesetre „a jó minőségű, kellő időben nyújtott és megfizethető egészségügyi ellátáshoz való jog a szociális jogok európai pillérének egyik alapelve.”

Vytenis Andriukaitis hozzátette, hogy az Európai Bizottság legutóbbi országjelentése világosan jelzi Magyarország kapcsán, hogy „egészségügyi eredményei rosszabbak, mint a legtöbb más uniós tagállamban, ami részben az egészségtelen életmódot, részben az egészségügyi ellátás korlátozott hatékonyságát tükrözi.”

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A biztos rámutatott, hogy több ajánlást is kapott a magyar kormány, melyekben javasolták, hogy támogassák a megelőző egészségügyi intézkedéseket és erősítsék meg az alapellátást.

Az uniós biztos Ujhelyi István EP-képviselő kérdésére válaszolva arra is rámutatott, hogy Ursula von der Leyen leendő EB-elnök támogatja a nemzeti minimálbér elvét, azt pedig „teljes mértékben elismeri”, hogy a minimálbér megállapítása, többek között az egészségügyi szakemberek számára a „tagállamok és a szociális partnerek felelősségi körébe tartozik.”

Vagyis, az egészségügyi minimálbér bevezetése Magyarországon elsősorban az Orbán-kormány döntésén és józan belátásán múlik. Utóbbi azért is különösen fontos, mert a turisztikai ágazatban a magyar kormány már kész „garantált ágazati bérminimumot” bevezetni, mégpedig a „tartósan kritikus munkaerőhelyzet miatt”.

Ilyen egy finn osztályterem

Share.

About Author

Leave A Reply