Az automata Japán

0

Nem is gondolná az ember, milyen sok mindent elárulnak egy országról az automaták. Legalábbis Japán esetében biztosan így van, az ázsiai ország túlzás nélkül tele van zsúfolva velük, hiszen átlagosan minden 23 emberre jut egy, az éves forgalmuk pedig meghaladja a 60 milliárd dollárt.

Japánban szemben a Magyarországon megszokottal, nem csak kávét, üdítőt, csokoládét és hasonló dolgokat lehet vásárolni automatából, hanem levest, főtt ételt, szakét és sört is – de hosszan lehetne sorolni.

De mit árul el mindez az országról?

1. Drága a munkaerő

Az egyre kevesebb újszülött, az elöregedő társadalom, és a bevándorlás szinte teljes hiánya oda vezetett, hogy Japánban rendkívül drágává vált a munkaerő. Az automaták viszont kiváltják a bolti eladók egy részét, nem véletlen, hogy a kereskedők lelkesen támogatják az elterjedésüket.

2. Magas népsűrűség és drága ingatlanok

Japánban 127 millió ember él egy nagyjából négy magyarországnyi területen, ráadásul ezt a háromszoros népsűrűséget tovább rontja, hogy az ország háromnegyedét hegyek foglalják el, nem csoda, hogy a lakosság 93 százaléka (!) városokban él.

Ahol természetesen emiatt a csillagokban járnak az ingatlanárak, így az emberek nagy része (magyar viszonylatban) kis lyukakban él, ahol viszonylag kevés hely van a holmik tárolására. Ugyanez céges szempontból úgy néz ki, hogy a nagykereskedők inkább automatákat állítanak fel az utcákon, minthogy méregdrága üzlethelyiségeket béreljenek.

3. A bűnözés hiánya

Japánban nemzetközi összehasonlításban kivételesen alacsony a gyilkosságok száma, ami viszont esetünkben még érdekesebb, hogy a rablásoké és a vandalizmusé is.

Ami azért fontos, mert az automaták egy jelentős része is mellékutcákban és kapualjakban található, ám a tulajdonosoknak így sem kell tartaniuk attól, hogy feltörnék őket. Persze az sem hátrány, hogy a legtöbb automatát a rendőrségre bekötött kamera figyeli.

4. Készpénz alapú társadalom

Talán meglepő egy, a technológiai fejlődés élvonalába tartozó nemzettől, de a japánok rengeteg készpénzt (bankjegyet és érmét) használnak. A nagyobb láncok természetesen elfogadnak bankkártyát, de a kisebb sarki üzletek nem feltétlenül, mi több, sok állomáson jegyet is csak készpénzért lehet venni. Mondanunk sem kell, hogy ez szintén segíti az automaták használatát.

5. A gépesítés iránti szenvedély

Ezt talán nem is kell különösebben részletezni, hiszen a japánok lelkesedése a robotok, az automatizálás iránt közismert, és ebbe a sorba nagyon jól illeszkednek az áruautomaták is.

Share.

About Author

Leave A Reply