Az ausztrál iskola árnyoldalai

0

Noha távolról sokszor minden jobbnak tűnik, azért ha közelebbről megnézzük például az ausztrál oktatási rendszert, akkor ott is kiütköznek a hibák – miként erre egy ott élő magyar is felhívta a figyelmet.

„Tegnap előtt a tv-ben az ausztrál oktatási rendszer hibáiról esett szó. A gyerekek legtöbbje nem bírja a stresszt, amit az iskolában tapasztal. (Ezzel azért vitatkoznék, mert a tananyag nem olyan vészes.) Folyamatosan besorolják őket teljesítményük alapján. (Naplan teszt-gyerek/iskola pontozással).

A közelünkben levő állami iskolá(k)ban (2-ben pontosabban) mindennapos a verekedés (tanár-diák / diák-diák) és a késelés. Az iskola reggel 8.30-kor kezdődik és délután 3 óráig tart.

Itt is van házi feladat, néhány iskolában nem is kevés. Viszont nincs menza, főtt ételt is a legtöbben csak otthon látnak, vagy a Mekiben, KFC-ben (ez komoly -hallottam már ezeket válaszul gyerek szájából a főtt ételre!).

Ma reggel az volt a vezető hír, hogy szülők az itteni állami iskolákban (Qld államról beszélünk, ahol hetek óta melegrekordok dőlnek meg!) összedobják a villanyszámlát, mert az iskola nem kap támogatást máshonnan és inkább nem kapcsolják be a légkondicionálót a tantermekben!

Már azon szerencsésebb iskolák, ahol egyáltalán VAN légkondicionáló. Néhol még ventillátor sincs felszerelve! Gyerekek ülnek a 38-40 fokos, bádogból készült tantermekben, ahol biztonsági okokból az ablakok sem nyílnak és koncentrálni nem képesek a melegtől.

És, hogy a privát oktatásnak is legyen egy kis negatív visszhangja. Egy átlagos általános iskolás gyermek az alábbi pakkal indul. A táskában házi feladatos füzetek, tízórais és ebédes doboz. Csere cipő. De a táska legalább gurul! 🙂

Számítógép külön pakkban, és tesicucc szintén mellette. Aki játszik hangszeren, az azt is külön cipeli (hál’ Isten, fiam csak hegedült tavaly, az kisebb pakk, mint a nagybőgő! – komoly) valamint úszás is csak a következő negyedben lesz, akkor az egy extra zsák a sporttáska mellé.

Az iskola itt 8.30-kor kezdődik és 3.10- kor végez(né)nek, de a kötelező sport és egyéb foglalkozások 3.30-tól 4.30-ig tartanak. Két szünet van napközben, az egyik kb. 10-től 30 percig a tízórai, majd 11.50-től egy 40 perces ebédszünet.

A fiam amúgy az országok iskolarendszerének összehasonlítása után váltig állítja, hogy költöznünk kell. Már pakolom a meleg ruhákat, Finnország jövünk! 😀 :D”

A posztot Gabinak köszönjük a Gold Coastról!

Share.

About Author

Leave A Reply