Az antibiotikumok országa

0

Olaszországról sok minden az eszébe jut az ember, speciel az egészségügy nem feltétlenül szerepel ezek között. Persze turistaként ez nem olyan nagy baj, ám ha az ember huzamosabb ideig ott él, akkor aligha kerülheti el az orvossal a találkozót.

Zalán már tíz éve él Észak-Olaszországban. Szerencsére gyermeke nem beteges, csak a rutin gyerekorvosi ellátást tapasztalták meg, ami többé-kevésbé ugyanúgy néz ki, mint Magyarországon.

Talán a leglényegesebb különbség az, hogy az olasz házi gyermekorvosok tényleg csak a nagyon egyértelmű és egyszerű eseteket látják el (meg kiállítják a sportorvosi igazolást). Már egy magasabb lázzal is azonnal a kórház gyerekügyeletére küldik az embert.

Zalánék párszor jártak a kórházban is. Ott barátságosak és segítőkészek, sok a láthatóan afrikai orvos – fogalmazott az Indexnek.

Válogass jobbnál jobb külföldi munkalehetőségek közül! Ausztriában szakképzett nővérként, ápolóként, sofőrként havi 2000 eurós állás vár, Írországban szakácsként 1500-1800, hegesztőként 2400 eurót kereshetsz havonta. További ajánlatokat itt találsz!

Szembeötlő, hogy torokgyulladás esetén mindig kérnek torokkenet-gyorstesztet Streptococcusra. Antibiotikumot csak akkor javasolnak, ha a kenet pozitív.

Gyakran már a gyermekorvosnak is van gyorstesztje, ekkor az eredmény megvárható, amúgy kb. 12 euróért megcsináltatható magánlaborban, az eredményt pedig megküldik SMS-ben.

Ettől függetlenül a világ legtermészetesebb dolgának számít, hogy mindenkinek van otthon készenlétben antibiotikuma. Az orvosi utasítás legtöbbször úgy szól, hogy ha pozitív a teszt, adják be a szirupot, és a beteg kap egy receptet is, hogy feltöltse az otthoni készleteit.

Share.

About Author

Leave A Reply