Az Angyalok városa

0

Az Angyalok városa nem más mint Bangkok, ahová a Mindjárt jövünk blog két szerzője utazott el, hogy aztán megtapasztalják a nagyváros minden szépségét és hátrányát.

„Már a reptéren 32 fok fogadott minket, közel 100%-os páratartalommal, ezért meglehetősen furán éreztük magunkat téli cipőben, vastag pulcsiban, kabáttal, sapkával, kesztyűvel felszerelkezve…

Gyorsan megcéloztuk a szállásunkat, amit itt is egy kicsit a koppenhágaira hasonlító gyorsvasúttal közelítettünk meg. Persze a végén volt egy kis gyaloglás (4 km!) a húsz kg-os táskákkal, a 32 fokban… Nagy nehezen odaértünk, leraktuk a táskáinkat, majd nekiindultunk, hogy egy gyors ebéd után felfedezzük a várost. Volt mit felfedezni!

Bangkok Thaiföld legnagyobb városa, lakossága több, mint kilenc millió fő, így nem meglepő, hogy igen-igen zsúfolt. Közlekedése nagyon kaotikus, rengeteg robogó, tuk-tuk és autó okoz szinte folyamatos közlekedési dugókat.

A közlekedésben nem oly nagy divat a szabálykövetés, ha pirosra vált a lámpa az pl. csak annyit jelent, hogy a robogósok elkezdenek gyorsítani… A sok motor, autó miatt gyakran nagy szmog is társul a hőséghez, de ezt most a szeles időjárás miatt jórészt elkerültük.

Ezek mellé szerencsére egész sűrű tömegközlekedés társul: metró, magasvasút, hajójáratok – így gyorsan és egyszerűen el lehet jutni mindenhová. Mi legtöbbször a hajót választottuk, mert ez a legolcsóbb és mert talán a város a folyóról mutatja a legszebb arcát.

Mint minden nagyváros, Bangkok is elég multikulturális, csak itt a kínai, indiai, muszlim (thaiok egy része mohamedán) és európai hatások keverednek a thai kultúrával.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A legnagyobb kisebbséget a kínaiak, majd indiaiak teszik ki, így ezek a népek színesítik tovább az amúgy sem szürke város arculatát. A különböző kulturális hatások a különböző templomokban és piacokban, illetve azok kínálatában nyilvánultak meg a legegyértelműbben.

Először a többféle valláshoz tartozó templomokat néztük meg, melyeknél azonban mégis közös volt, hogy rengeteg virággal, aprólékosan kimunkált díszítéssel látták el az épületeket. .

A legszebb templom természetesen a Királyi Palotában található, és egy smaragdból kifaragott Buddha szobor számára készült. Maga a Buddha szobor, akárcsak a dánoknál a Kis hableány, méreteit tekintve csalódást keltett: egy ilyen szép templom, temérdek arany egy 60 cm-es szobornak..!

Smaragd Buddha ide, a Királyi Palota oda, természetesen a főattrakció itt is Peti nagymamájának a világhírű sajtos lapjai voltak! És persze Peti, a kölcsönzött autentikus elefántos hosszúnadrágjában – amit a templomba történő szigorú öltözködési szabályok miatt volt szükséges felvennie.

Bizony bizony, nemcsak a hölgyeknek kell odafigyelniük, hogy a 30+ fokos hőségben legalább térd alá érő, és dekoltázst/vállakat elfedő ruhában lépjenek be a vallási helyszínekre; de majdnem minden negyedik férfin ilyen nadrág feszült.

Az i-re a pont, hogyha az ember fia/lánya magasabb, mint a thai lakosság, akkor erősen bokavillantóvá válik a nadrág. Ági esetében ennek nincs jelentősége -és amúgy is készült – Petinél már annál inkább.

A piacok hatalmas méreteikkel, árugazdagságukkal és nyüzsgésükkel tudják megfogni az erre nyitottakat. Kapható itt mindenféle termék mindenféle minőségben, sajna leggyakrabban az otthoni kínai piacokon megszokott minőségben.

Számunkra a legizgalmasabb a rengetegféle étel és az egzotikus trópusi zöldségek, gyümölcsök voltak, amiknek egy részét nemhogy nem ismertük, még képen sem láttuk őket.

Az ételekkel vigyázni kellett, mert itt nem úgy használják a fűszereket, mint otthon. A „beülős” étkezőhelyeken eleve négyfajta csípős paprika van kint az asztalon (nem csak egy, mint otthon), és amit itt „kisit cípősznek” hívnak, az számunkra a jó csípős; olyannyira, hogy Ági az így kategorizált fogásokat már alig tudta megenni.

A szerintük csípős ételt még üditővel / sörrel megtámogatva is alig-alig lehet legyűrni, Petinek sikerült, de félúton verejték és könnycseppek gördültek le nagyjából az arca minden szegletéből.

Ezen kívül még van a nagyon csípős kategória is – az még szerintük is „really, REALLY spicy!… El se merjük képzelni, hogy ez milyen lehet…”

Aki nem képzelni akar, hanem inkább még többet olvasna és látna, az kattintson ide!

Szürreális első napok Thaiföldön

Share.

About Author

Leave A Reply