Autószerelőként Dániában: „nagyon jól megélek”

0

A 24 éves Tamás két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy új életet kezd külföldön. Az interneten futott bele egy hirdetésbe, melyben traktorosokat kerestek Dániába. Itt indult a kaland.

Első lépésben persze gyorsan kiderült, hogy nem közvetlenül a munkáltató, hanem egy ügynökség keres embereket, de Tamást ez különösebben nem zavarta.

„Az volt a legfontosabb, hogy ne kelljen fizetnem semmiért. Minimális kezdőtőkém volt, így ez volt az elsődleges szempont” – mondta. A cég elintézte neki a munkakezdéshez szükséges papírokat és még a repülőjegy árának felét is kifizették neki.

Egyből öt állásajánlatot kapott, a hatodikra mondott végül igent: „Sertésfarmra, nyércfarmra és kacsatelepre kerestek embert, de mondtam, hogy én gépésztechnikus vagyok, azzal is szeretnék foglalkozni”.

Végül egy kis dán családi vállalkozáshoz került, ahol Kínából rendelt traktorokat szerelt össze, plusz besegített a házkörüli munkákban.

„Nagyon emberségesek voltak, soha nem éreztem, hogy lenéznének, de azért tudtam, ki a főnök: olykor lehetett érezni, hogy valami nem egyszerű kérdés volt, hanem utasítás, hogy csináld meg. De szívesen csináltam, mert más dolgom nem volt” – mondta. Mivel szállást is kapott, rezsit pedig nem kellett fizetnie, csak élelmiszerre költött.

Szívesen dolgoznál Dániában? Itt találhatsz ottani állásokat!

„Két évvel ezelőtt még a nettó 130 ezer forintnak is örülni kellett otthon. Onnan elég kontrasztos váltás volt, hogy kijöttem Dániába, és a nettó 300-350 ezer forint havi fizetés mindig megvolt, mert annyi munkaórát tudtam dolgozni” – mesélte.

Beiratkozott egy ingyenes dán nyelvtanfolyamra is, majd egy év után úgy döntött, munkahelyet vált, egy géplakatos- és kovácsműhelyben helyezkedett el. 4 hónapig dolgozott ott, de nem igazán találta a helyét.

Végül egy Bosch-szervízbe is beadta az önéletrajzát, ennek vezetője felhívta Tamás korábbi munkaadóját, és végül a magyar srác meg is kapta az állást, jelenleg is ott dolgozik.

Most nettó 650 ezer forintnak megfelelő összeget keres havonta úgy, hogy hetente 37 órát dolgozik. Reggel fél 8-kor kezd, 4-kor végez, napközben van két kisebb szünete. Pénteken csak délután 2-ig tart a munkanap.

„Nagyon jó a rendszer, aki jobban teljesít, többet dolgozik, vagy komolyabb feladatokat végez el, több fizetést kap. Decemberben rengeteg munkánk volt, akkor nettó 800 ezer forintnak megfelelő fizetést kaptam” – mesélte Tamás a Pénzcentrumnak.

Azt mondja, ennyiből bőven ki lehet jönni havonta, az élet nem sokkal drágább, mint itthon. Ráadásul szerencséje is van, mindössze 1000 dán koronát, vagyis 41 ezer forintot fizet egy 35 négyzetméteres szobáért. Azért jó tudni, hogy neki tényleg szerencséje van ezzel a szállással, mert Dániában azért nagyjából 2500-4000 korona egy lakás bérleti díja.

“Nagyon jól megélek, nem kell semmire nemet mondanom. van egy hobbim, driftelek, ami lévén autósport, ami nem olcsó mulatság. De itt ezt is megtehetem, míg otthon nem biztos, hogy erre lenne lehetőségem” – mondta, és az sem csoda, hogy ezek után a hazatérést sem tervezi.

„Azért is érzem ilyen jól magam, mert ez egy hatalmas közösség itt, Dániában. Ők olyan szinten befogadtak, hogy nem is érzem azt, hogy külföldi vagyok. Jó, szőke, kék szemű vagyok, és folyékonyan beszélek dánul, de soha nem említették meg, hogy magyar vagyok. Csak jó értelemben vagy viccesen. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi idő alatt ennyire be tudok illeszkedni” – hangsúlyozta.

 

Share.

About Author

Leave A Reply