Ausztriai rémtörténet

0

Nehéz mit írni Anyidzsam levele elé, de az mindenképpen kiderül belőle, hogy nem szerencsés „hinni” dolgokat, érdemesebb utánajárni és pontosan tudni, különben az ember könnyen bajba kerülhet. Mindenesetre azzal bocsátom útjára a mai posztot, hogy hátha tud valaki segíteni, vagy tanácsot adni Anyidzsamnak.

„Bécsben élek és a segítségedet / tanácsodat szeretném kérni. 2010 óta élek Bécsben, előtte itt is, ott is megfordultam vendéglátós körökben (Salzburg, Kärnten, Kaprun, Amstetten, Sr. Pölten, stb.) kb. 2005 óta.

Mindenhol feketén alkalmaztak próbaidőkkel, amit mindig újraírtak. Ahogy bejött a 2011. májusi EU-törvény, hogy munkavállalás szempontjából ugyanolyan jogaink vannak, mint az osztrákoknak, attól a naptól kezdve bejelentett a főnököm.

Majd egy hotelból mentem el KARENZRA (15 hónap) és ezután vissza, majd amikor 2 hónap múlva a gyermekem himlős lett és otthon voltam Krankenstandon vele… kirúgtak (postai úton).

Mivel a cég Karenz után új szerződést írt, így a munkaviszonyom 2 hónapos volt, ezért nem voltam jogosult AMS segélyre, így kaptam a Mindestsicherung-ot.

Nem tehetek panaszt?

Áprilisban tettem egy panaszt írásban a bíróság felé egy Praktikum letöltés lefolyásáról, amire tegnap, 5 hónap után kaptam választ! De nem ám a témáról, hanem arról, hogy az ügyemben ítélni nem tudnak, mert én nem is tehetnék panaszt, mert jogtalanul jár évek óta a Mindestsicherung. (Amit nem én loptam vagy csaltam, hanem a MA40 adott rá jogot, minden évben 6 hétig felülvizsgálva.)

Azt most hagyjuk, hogy egy gyerekkel egyedülállóként a kutya sem akar alkalmazni (vagy én próbálkoztam rossz helyeken) nem vagyok potenciális, mobilis, rugalmas munkaerő.

Szóval azonnal szétolvastam a Google-t és találtam infót a „Daueraufenthalt  Bescheinigungról” (Letelepedési engedély), amit 5 év folyamatos kinn tartózkodás után lehet igényelni a MA35-nél.

Gondoltam, mivel 7 éve élek már Bécsben, gyorsan megcsináltatom, mielőtt még a MA40 küld nekem valamit, hogy nem jár pénz nekem a továbbiakban… vagy eddig sem.

Egy megdöbbentő fordulat

Erre kivártam a 4 órás sort, kifizettették velem a 17€-t a papírra, majd mikor bekerültem, kérték az adataimat, az Anmeldebescheinigungot. Ezt követően a hölgy közölte, hogy akkor ezt most elveszi, mert lejárt az 5. évben!

Mondom, hogyhogy lejárt, hol van ez írva, hogy ez valaha is lejár, és akkor erről miért nem értesít valami hivatal, honnan kéne tudnom, de különben is, mi az hogy elveszi a Tartózkodásimat csak úgy?

Azt mondta, 2-3 hét a döntés, de amúgy nem kaphatom meg a letelepedést úgysem, mert 5 éves folyamatos munkaviszony kell ugyanazon munkahelyen és közben felhívják a Bundes Polizeit is és majd azok megmondják, maradhatok e vagy kiutasítanak Ausztriából! MIVAAAAN???

Nem értettem az egészet, hogy egy papír reményében idejőve, saját indíttatásból, hogy jutottunk el a kitiltásig? Soha nem voltam büntetve sem otthon, sem itt, nem követtem el semmit, EU-s vagyok, itt dolgoztam (5 évet legálisan nem) itt szültem, a gyerek idejárt bölcsibe, most oviba, hogy dobhatnának ki innen?

Az ötéves választóvonal

Ekkor olvastam a Határátkelőn a Családdal Ausztriában című posztot, abban azt, hogy van az ötéves választóvonal.

„Fontos ismerni a jogainkat, amit EU polgárként élvezünk. A maastrichti szerződés és az ez alapján az osztrák jogba ültetett letelepedési és tartózkodási törvény (NAG) alapján az EU és EGT tagállamok polgárainak csak BEJELENTÉSI kötelezettségük van. Magának az iratnak is az a neve, hogy „bejelentkezés-igazolás az EGT polgárainak”.

Tehát nem kérelmezzük a letelepedést, csak bejelentjük, hogy letelepedtünk. Ennek megfelelően szankciókhoz sincs joga a hatóságnak. Késedelem esetén sem bírságolhatnak. (Ebben a kérdésben jogerős végzés van a kezemben, így 100%-ig biztos vagyok a dologban.)

A NAG előír bizonyos feltételeket a letelepedéshez, de nem szankcionálhatják ezek hiányát. Az EU egyik alappillére a szabad mozgás, így a hatóság semmit nem tehet. Szívózhatnak, kérhetnek újabb és újabb dolgokat, de ha az ember ír egy kemény hangú levelet, amiben idézi a NAG megfelelő paragrafusait, akkor elhallgatnak és kiadják az igazolást a letelepedésről.

A problémát főleg az okozza, hogy más szabályok vonatkoznak az EU-n kívülről érkező letelepedőkre és a hivatalnokoknak zsigerből nem akaródzik a különbségtétel.

Öt év után kérhetjük az állandó letelepedés igazolását (Daueraufenthalts-Bestätigung). Ez majdnem állampolgári jogokat ad. Pl. akár két évre is elhagyhatjuk Ausztriát anélkül, hogy megszerzett jogaink elvesznének.

Öt év tartózkodás a választóvonal. Innentől válik a letelepedett jogosult bizonyos szociális ellátásokra, amelyeket korábban nem vehet igénybe. Ilyen a szükségorientált alapbiztosítás (Bedarfsorientierte Mindestsicherung), ami a szociális segély szépített elnevezése.

Ezt akkor igényelheti valaki, ha tartósan munkanélküli, vagy munkaképtelen, nincs jövedelme és a vagyonát is felélte már. Ez felnőtt családtagonként kb. 640 euro, családi pótlék-jogosult gyerekenként 194 euró + 25% lakhatási kiegészítés, amiből levonják a Wohnbeihilfe-t.”

A kérdésem az, hogy kit érdemes keresni Bécsben, milyen jogi embert? Nagyon jó lenne választ kapni, és közzé is teheted a levelem.”

(Fotó: oeaab-ktn.at)

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Share.

About Author

Leave A Reply