Ausztria

0

Jó magyar szokásként először keressük a kiskapukat, de aztán ha befogad a rendszer, előbb-utóbb rájövünk, hogy itt Ausztriában megéri a helyes úton járni. Ma folytatódik az a sorozat, melyben praktikus információkkal próbálunk (a többes szám azért, mert a mai poszt nagy része – konkrétan minden, ami jó benne… 🙂 – a nagyon hasznos Netherosztrák blog szerzőjének köszönhető) segíteni azoknak, akik Ausztriát választanák határátkelésük céljául, esetleg már ott is dolgoznak, élnek, de gondjuk akadt az ügyintézéssel, információszerzéssel.

Ausztria, Bécs.JPG

„Ausztria a szomszédunk, a sógorok befogadtak, elfogadtak minket ezért nagyon sokan próbálkoznak itt a szerencséjükkel. Sokan nyelvtudás nélkül, sokan feladva az otthoni diplomás állást, sokan menekülve az otthoni munkanélküliség elől.

Sajnos ki ezért, ki azért kényszerül a szomszédban szerencsét próbálni. Jó magyar szokásként először keressük a kiskapukat, de aztán ha befogad a rendszer, előbb-utóbb rájövünk, hogy itt Ausztriában megéri a helyes úton járni.

Nemcsak azért mert keményen büntetik, aki nem tartja be a szabályokat, hanem azért is, mert itt tényleg értékelik a magyart. Tisztelik a szakmai tudásunk (sokszor a nyelvtudás hiány sem számít olyan fontosnak, mint a szakmai tapasztalat), kedvelik a jó munkamorált, hogy a magyar keményen dolgozik, és legfőképp, mert ők is szeretnek átjönni hozzánk Magyarországra (Sopron, Mosonmagyaróvár, Szombathely szerintem belőlük él), mert kiszolgáljuk őket.

Tehát megindul a „jó munkásember magyar”. Először csak az lebeg a szemünk előtt, hogy munkát találjunk. Aztán, ha lesz munka, jönnek a kérdések sorban, egymásutánban.

Lakásbérlés, bejelentkezés

Mi személy szerint Pest mellől költöztünk egy reptéri állás kedvéért először Sopronba, és lettünk ingázók, majd később Ausztriába. És természetesen végigjártuk a hivatalos letelepedés minden velejáróját is, ahogy azt kell, ha az ember itt akarja megvetni a lábát.

Először lakást kezdtünk keresgélni, mi a Willhaben nevű oldalon találtunk. Van olcsó, kicsi, esetleg több emberrel együtt lakós verzió is, de ha tartósan minőségi életet szeretnél élni, és családot alapítani, mint ahogy mi terveztük, akkor jó mélyen be kell a zsebedbe (több havi kaució, provizió – közvetítői jutalék, melyet itt a vevő, bérlő fizet), aztán a bútorok, számlák stb.

De lett szép háromszobás lakásunk, aminek a díja és a hozzá kapcsolódó rezsi (gáz, villany, tévédíj- mert kötelező, tévé-net-telefon, kaja) elviszi az egyik fizut nagyjából.

Ha ingatlanügynökön keresztül kötünk szerződést, akkor províziós díjat számítanak fel, ami vagy egyhavi bruttó lakásbérleti díj + 20 % ÁFA (ha három évnél rövidebb időre kötünk), vagy kéthavi bruttó lakásbérleti díj + 20 % ÁFA (ha ennél hosszabb időre kötünk). A bruttó lakásbérleti díjban a nettó lakásbérlet összege mellett szerepelnek a közüzemi díjak, és az ÁFA is.

Lakás tehát van. Bejelentkezzünk? Ment a dilemma, hogy állandó vagy ideiglenes lakcímre, de aztán abban állapodtunk meg, hogy az olcsóbb autóbiztosítást leszámítva nincs pozitívum Magyarország oldalán a mérlegelésnél. Így főlakcímre jelentkeztünk be.

Ausztriában 3 napon belül személyesen vagy postai úton be kell jelenteni a lakcím létesítését (Meldepflicht), a lakcím megváltozását, valamint további lakcímek létesítését vagy megszüntetését (ideiglenes vagy második lakcím).

Ezt követően három hónapon belül kötelességünkké vált Letelepedési engedélyt kérni a helyi Bezirkhauptmanschaftnál, amit ha kihagyunk, büntetéssel számolhatunk.

Az osztrák törvények szerint ha három hónapnál tovább szeretnénk az országban tartózkodni, kötelesek vagyunk ezt a lakóhelyünk szerint illetékes önkormányzatnál (Magistrat) bejelenteni. A bejelentéstől számított három hónapon belül tartózkodási engedély iránti kérelmet kell benyújtaniuk (Anmeldebescheinigung für EWR-BürgerInnen). Ha ezt nem tesszük meg, jöhet a büntetés…

A tartózkodási engedély feltétele: lakhatás, betegbiztosítás, megélhetés bizonyítása (személyenként és havonta 783,99 euró, kiskorú gyermek esetén havonta + 82,16 euró, házaspároknál legkevesebb havi 1175,45 euró nettó bevétel), valamint kitétel még, hogy nem veszélyeztethetik jelenlétükkel az ország közrendjét és közbiztonságát.

A villany és gázszolgáltató levélben értesít, hogy a nevedre került az óra, és add meg az adataidat, fizetési mód igényedet, és ajánl egy átalánydíjat. Félévente jönnek leolvasni az órát az első óraátírási leolvasás után.

Ha van televíziód, akár előfizetés nélkül is, akkor is le kell jelentened, mert havonta 24 eurót kell fizetned, ezt a Gis.at oldalon online intézheted.

Fontos linkek
Willhaben
Gis.at
Bezirkhauptmannschaft
Meldeservice
Anmeldebescheinigung für EWR-BürgerInnen

Munkavállalás

Első ausztriai munkahely esetén általában a cég intézi az E-card-ot (ami átalakítható komplex polgári kártyává, ez a Bürgerkarte), aminek segítségével a elektronikusan intézhetjük a hivatali ügyeket.

Egyre jellemzőbb, hogy 3-6 hónap próbaidőt adnak. Ezt követően végleges a szerződés. Ez idő alatt bármikor kirúghatnak, és te is felmondhatsz. Természetesen van teljesítménybéres, fix béres és órabéres munka is. Mindegyik esetében a bruttó bérről levonásra kerül a biztosítás, és ha eléred a sávot, az adó is. Adó 11 ezer euróig nincs.

A bérek általában a mindenkor érvényes, és munkaterületekre (vendéglátás, irodai munka, építési terület stb.) Kollektiv Vertrag szerint kerülnek meghatározásra, eszerint jár a 13. és 14. havi fizetés is, ami Urlaubsgeld és Weinachtsgeld. Ha nem teljes évet dolgoztál, akkor ez arányosan jár.

Arbeitszeit / Munkaidő

Ez változó lehet attól függően, hogy hol dolgozol, de például 40 órás munkarendben minden héten jár 2 nap szabadnap, és minden hónapban legalább egy hétvége. Az egyes napról-napra, schichtről schichtre történő átállás között kell, hogy legyen min. 11 óra. Azaz hétfőn éjjel 11-kor végeztél, másnap reggel 5-re nem vagy köteles menni.

Urlaub / Szabadság

Öt hét szabadság jár, amit a szerződésben 25 napnak jelölnek, de ne felejtsük el, hogy ezekhez a munkanapban számolt szabikhoz jár a hétvége is, szóval ez igazából 35 nap.

Lohnverrrechung / Adóbevallás

Normál esetben az iroda végzi, tehát neked csak akkor kell, ha külön juttatásokat kértél. Pl gyes, Kinderbetreeunsgeld stb.

Über- és mehrstunden / Túlóra

Ez kb. ugyanazt jelenti, csak az egyikben vollzeitban dolgozol, a másikban teilzeitban. Ez hetetne a 10 órát nem haladhatja meg, és havonta az összesen munkaidő nem lehet több 60 óránál.

Ha folyamatosan 17 hétnél tovább vagy túlórában, akkor kötelességük a munkaidődet ennek megfelelően megemelni. Például 30 órára vagy bejelentve, de mindig 40 órában vagy, akkor kötelesek átjelenteni 40 órára.

A munkaadónak lehetősége van rá, hogy eldöntse, lecsúsztatja, vagy kifizeti a túlórát. Általában a csúsztatást választják, mert fizetni a 150%-ot kellene. Az Überstundét Zeitausgleich címszóval adják ki.

Feiertag / ünnepnapok

Ha ünnepnapon dolgozol, azaz nemzeti ünnepen, akkor plusz egy szabadnap vagy 36 óra jár, amit ki kell adniuk Guthabenként.

Fontos linkek
Arbeiterkammer
Help.gv.at
E-card
Bürgerkarte

Munkanélküli ellátás

A munkanélküli ellátást ott kapjuk, ahol állandó lakcímmel rendelkezünk. Ausztriában az jogosult munkanélküli ellátásra, aki az elmúlt két évben legalább 52 hetet dolgozott (25 éves kor alatt ez az elmúlt egy évben 26 hét).

A felmondópapírral legkésőbb 10 napon belül az AMS-ben meg kell jelenned, vagy neten lejelentkezned, hogy munkanélküli vagy. De már akkor is bejelentkezhetsz, ha tudod, hogy fel fogsz mondani.

Az AMS olyan, mint Magyarországon a munkaügyi központ. A lejelentkezésed után személyes találkozóra hívnak be, felveszik az adataidat, és megpróbálnak munkát szerezni neked az igényeidnek, képességeidnek megfelelőn, mindemellett a munkanélküli ellátást is intézik.

A munkanélküli ellátás három részből áll össze: 
1. munkanélküli alapellátás: elmúlt hat hónap bérének az 55%-a. Ezt napidíjként számolják ki.
2. családi támogatás: családi pótlék jár, vagy éppen a gyes is, ha olyan a családi állapot
3. egyéb kiegészítések.

Ez a három összesen maximum a volt nettó jövedelem 80%-a lehet.

Fontos link
AMS

Autó, jogosítvány

Főlakcím mellett az autónkat is vagy át kell rendszámoztatni, vagy itt vásárolni. (Az összehasonlításról itt bővebben olvashatsz.) Mi inkább itt vettünk, mert átrendszámoztatásnál otthon a forgalomból ki kellene vonatni az autót, majd itt NOVA-t kell fizetni, ami legkisebb autó esetén is kb. 200-300 euro. Tehát osztrák rendszámos az autó is, mert ha magyar autónk lenne, megbüntethetnének ezért is. (A jogosítványhonosításról bővebben itt.)

Ausztriában élő személyként 1 hónapod van rá, hogy az itt külföldinek számító autódat osztrák autóra cseréld. Régen ez egy év volt melléklakcímmel, de a sok bevándorlás miatt szigorítottak. Úgy értelmezik, hogy aki itt dolgozik, és itt van címe, azt itt is lakik tartósan, tehát itteni autót használjon. Tehát ha megállítanak egy magyar autóval, egyből igazolnod kell, hogy miért van magyar autód még. és akkor jön a kemény több ezer eurós büntetés.

Hivatalosan kell a magyar jogsiról a magyar hatóságoktól igazolás a jogosítvány érvényességéről és a kategóriákról, valamint ennek hiteles fordítása. A bécsi Verkehrsamt ragaszkodik ehhez. A magyar igazoláshoz egy e-mailt kell küldeni a KEKKH-nak a kozlekedesi.foosztaly@mail.ahiv.hu címre.

Ha szeretnéd hozni a bónuszaidat, akkor először el kell adni az autót, az adásvételivel bemenni a magyar gépjármű-biztosítódhoz és igazolást kérni a bónusz fokozatodról. Ha nem így teszed, akkor nulláról indulsz itt, mivel itt még nincsen múltad. Autóvásárláskor az autót műszakival kapod meg, de biztosítás nélkül és forgalmi nélkül.

Linkek
Verkehrsamt
BMVIT
KEEKH

Egészség- és társadalombiztosítás

Ha Ausztriában vállalunk munkát, akkor értelemszerűen itt kell biztosítást kötnünk, ennek megfelelően itt leszünk jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére. Ausztriában lehet választani magánbiztosítók, és területi egészségbiztosítók (Gebietskrankenkassen), valamint az egyes szakmákhoz kapcsolódó biztosítók (Betriebskrankenkassen) között.

Ausztriában a különféle munkavállalói csoportok más-más biztosítási törvény hatálya alá esnek. Példák:

– munkavállalók
Ha munkavállalók vagyunk (értelemszerűen ez alá esünk a legtöbben), akkor az általános társadalombiztosítási törvény (Allgemeines Sozialversicherungsgesetz) érvényes ránk.

– közalkalmazottak, közhivatalnokok
Ebben az esetben a közalkalmazotti beteg- és balesetbiztosítási törvény (Beamten-, Kranken- und Unfallversicherungsgesetz) érvényes

– orvos, ügyvéd, egyéb szabadfoglalkozású
Ez is fontos lehet a magyaroknak, a szabadfoglalkozásúak társadalombiztosításáról szóló törvény (Bundesgesetz über die Sozialversicherung freiberuflich selbstständig Erwerbstätiger) vonatkozik ránk.

– vállalkozók (ipar és kereskedelem)
Ha magunk vállalkozunk, akkor pedig a vállalkozói társadalom-biztosítási törvényt (Gewerbliches Sozialversicherungsgesetz) érdemes alaposan áttanulmányozni.

Fontos linkek
Österreichische Sozialversicherung
ASVG (Allgemeines Sozialversicherungsgesetz)
Beamten-, Kranken- und Unfallversicherungsgesetz
GSVG (Gewerbliches Sozialversicherungsgesetz)
Bécsi Területi Egészségbiztosító Pénztár (Wiener Gebietskrankenkasse, WGKK) 

Gyermekgondozási segély

Időközben mi tényleg ide terveztük a családot, és mára a – sajnos EU miatt magyar állampolgár – két hónapos fiunkkal büszkélkedhetünk. Persze ez további ügyintézést igényelt, de hozzáteszem a hosszadalmas tortúra ismét a mi magyar bürokráciánknak köszönhető, nem a rugalmas osztrák ügyintézői rendszernek. (Arról, hogy milyen feladatokat kell kismamaként és anyukaként elvégeznünk Ausztriában, itt olvashattok bővebben.)

A gyermekgondozás segélynek (Kinderbetreuungsgeld) négy változata létezik Ausztriában. A szülő dönthet, hogy mennyi ideig marad otthon gyermekével: 12, 15, 20 vagy 30 hónap között választhat.

12 hónap: kb. 1000 EUR (33 EUR/nap) vagy a jövedelem 80 százaléka,
15 hónap: kb. 800 EUR (26,60 EUR/nap)
20 hónap: kb. 624 EUR (20,80 EUR/nap)
30 hónap: kb. 436 EUR (14,53 EUR/nap)

A segélyt a gyermek születése napján lehet kérvényezni az adott betegbiztosító társaságnál. Ennek feltétele, hogy életvitelszerűen tartózkodjunk Ausztriában, legyen állandó bejelentett lakcímünk, és ún. kismama könyvünk (Mutter-Kind-Pass).

Családi pótlék (Familienbeihilfe)

Családi pótlékot kaphatunk akkor is, ha Ausztriában dolgozunk, de a lakcímünk (azaz ahol a gyermek velünk él) Magyarországon van.

Ilyenkor vagy a különbözetet fizetik ki (azaz a magyar és az osztrák közötti különbséget), ez akkor történhet meg, ha a gyermek valamelyik szülője Magyarországon jogviszonnyal rendelkezik (azaz munkaviszonya van, vállalkozó, munkanélküli, stb.). A magyar családi pótlékról nem lehet lemondani.

A teljes összegű családi pótlék abban az esetben jár, ha egyik szülőnek sincs Magyarországon jogviszonya.

A családi pótlék összege születéstől 105,40 EUR, 3 éves kortól 112,70 EUR, 10 éves kortól 130,90 EUR, 19 éves kortól epdig 138,30 EUR. Ha több gyerek van a családban, a gyerekek számával növekszik a családi pótlék. A családi pótlék a gyermek 24. életévének betöltéséig jár.

Fontos linkek
Kinderbetreuungsgeld
Mutter-Kind-Pass
Familienbeihilfe
Adóhivatal

Nem a büntetés motivált minket, amikor ezeket a hivatalos dolgokat elintéztük, hanem az itteni életbe való beilleszkedés, a jogkövető magatartás elsajátítása. Járunk haza rendszeresen, mert otthon vannak az igaz barátok, a családtagok. De tudjuk, hogy fel kellett adni a szívünkből egy darabot ezért az életért.

Valahol jó a rosszban, hogy legalább lekoptak azok, akik nem IGAZIAK. És itt is megtanultuk SAJNOS, hogy óvatosan bánjunk magyar honfitársaink közeledésével. De megoldjuk, és türelmesen kivárjuk. Mert már van türelmünk. Biztonságban érezzük magunkat, megbecsültnek, és befogadottnak. És ez tényleg nyugalommal tölti el az embert.

Két diplomásnak (a diploma honosításáról itt olvashattok) el kellett jönnie egy idegen országba, hogy – bár még mindig nem a szakmájában dolgozva – értékeljék őket. Remélem, hogy sokak megtalálták otthon a szerencséjüket, és kívánom azoknak, akik elindultak szerencsét próbálni, hogy a mese vége Happy End legyen, mint ahogy a miénk lett.”

Nagykövetségek

Bécsi Magyar Nagykövetség
1010 Wien Bankgasse 4-6
E-mail:mission.vie@mfa.gov.hu

Budapesti Osztrák Nagykövetség
Cím: Budapest, Benczúr utca 16, 1068
Telefon:(1) 479 7010
Fax: (1) 352 87 95

Végül még egyszer hadd ajánljam figyelmetekbe a Netherosztrák blogot, amit ide kattintva érhettek el.

Share.

About Author

Leave A Reply