Ausztria választ

0

Vasárnap előrehozott parlamenti választásokat tartanak Ausztriában, amiből alighanem kormány- és egyben koalíciós váltás lesz.

A felmérések szerint a vasárnapi választásokon az eddigi kisebbik koalíciós párt az Osztrák Néppárt végez az élen. A konzervatív párt támogatottsága 32-34 százalék között mozog, miközben a szociáldemokraták és a szabadságpártiak a második-harmadik helyért versengenek 24-26 százalékkal.

A legutóbbi parlamenti választásokat 2013 szeptemberében tartották, és mivel a törvényhozás mandátuma öt évre szól, a következő voksolás 2018 őszén lett volna esedékes.

A konzervatív néppárt erősödő népszerűségét mindenekelőtt májusban megválasztott újdonsült elnökének, az ország történetében eddigi legfiatalabb külügyminiszternek, a 31 esztendős Sebastian Kurznak köszönheti.

Ausztriai munkák a Határátkelőn – de nem kevés, hanem jó sok! Ne hagyd ki!

Az utolsó szakaszában meglehetősen durvává és személyeskedővé vált, botrányokkal tarkított kampány fő témája a menekültügy volt, háttérbe szorítva a gazdaságot, a szociálpolitikát, az adóügyeket.

A felmérésekből az is kitűnt, hogy a konzervatív ÖVP és a radikális jobboldali FPÖ álláspontja áll a legközelebb egymáshoz, és nem csupán a menekültpolitikával összefüggő ügyekben.

Ez a tény, továbbá a pártok támogatottsága jelezheti, hogy Ausztriának a legnagyobb valószínűséggel az eddigi nagykoalíció helyett néppárti-szabadságpárti kormánya lehet.

De nem kizárt az sem, hogy – mint arra Burgenland tartományban példa van – a szociáldemokrata párt és a szabadságpárt alkot koalíciót. Elemzők a legkevesebb esélyt annak adják, hogy Ausztriát továbbra is nagykoalíció kormányozza majd.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

(Fotó: wien.at)

Share.

About Author

Leave A Reply