Ausztria vagy Magyarország?

5

Tomi bő másfél éve költözött családjával Ausztriába, ám hogy az élet azért bonyolultabb annál, mint ahogyan sokszor elképzeljük, azt jól mutatják a benne sorjázó kérdések. A mai írás tehát amolyan tanácskérés is, amely egy nagy kérdés köré csúcsosodik ki: Ausztria vagy Magyarország?

„Rendszeres olvasótok vagyok, így végül úgy döntöttem, én is megírom a történetünket a külföldre költözéssel kapcsolatban. A fő témát a „Hazamenni vagy maradni” klasszikus kérdés köré terelném.

2017 októberében költöztünk Békés megyéből Ausztria legnyugatibb és leggazdagabb tartományába, Vorarlbergbe.

Még otthon laktunk, amikor Ausztriából kaptam egy ajánlatot és ezt elfogadva 3 hónap után elkezdődött egy eddig soha nem tapasztalt változás életünkben.

Otthon is a Békés megyei átlagnak megfelelően éltünk, feleségem pénzügyes, én pedig minőségbiztosításban dolgozom. A kiköltözés után mindketten ugyanabban a pozícióban tudtuk folytatni a karrierünket (szerintem ez ritka), csak persze más fizetésért.

Nehéz kezdetek

A kezdet természetesen nehéz volt, még annak ellenére is, hogy a cégem fizetett egy hotelt az első hónapra, amíg nyugodtan találok egy rendes albérletet. Mindent elölről felépíteni: új munkahely a feleségemnek, lakás, biztosítás, banki dolgok, orvosok, autó… stb.

A nyelvnek semmi köze nem volt a némethez, egy saját dialektust beszélnek, gyakorlatilag minden második faluban más szavakat használnak (Ausztria más részén sem értik őket). Így megtanultunk a mi „Hochdeutsch”-unk mellé még egy másik nyelvet, amit persze sehol máshol nem tudunk használni…

Rengeteget kirándultunk, gyönyörű helyeken jártunk, amelyek valamelyest feledtették az 1200 km távolságot.

Az első hazalátogatás kultúrsokkja

Emlékszem az első kultúrsokkra, amikor pár hónap után hazalátogattunk, hogy mennyire rosszak az utak Magyarországon, mindenki valami szürke, szomorú burokban él és sokat panaszkodnak az emberek. Nem mertünk otthon arról mesélni, hogy mi milyen szép helyeken kirándulunk minden hétvégén.

Majd teljesen tudatosan belekezdtünk a gyerekprojektbe, amit hamar siker koronázott és végül 2018 decemberében megszületett a kislányunk.

Ekkor közelebb költöztünk Magyarországhoz, gondolva a családra és a gyerekre, így jelenleg Felső-Ausztriában élünk (Wels).

Én szerencsésen tudtam munkát váltani, minőségbiztosítási mérnökként dolgozom, a feleségem pedig szülési szabadságon van. Újból elölről kellett kezdeni mindent. Lakás, munkahely, orvosi ellátás… stb, de a legfontosabb kérdések csak ezután merültek fel bennünk.

A Nagy Kérdések

A gyerek 6 hónap alatt kétszer látta a nagyszüleit. Jól van ez így? Alapból azt mondanám, hogy igen, mert nem szabad, hogy mások befolyásolják a mi családi életünket, viszont mi nem érezzük jól magunkat Felső-Ausztriában.

Nincsenek szociális kapcsolataink, az osztrákok kedvesek a munkahelyen, vannak csapatépítő eseményeink, de ennél nincs tovább. Akkor hogyan barátkozzunk? Mégsem szólíthatjuk le az első embert az utcán, aki magyarul beszél.

A magyar Facebook-csoportok felejtősek, bocs, hogy ezt írom, de az „értelmesebbje” ezekben nem nagyon jelenik meg. A leggyakoribb kiírás a „van itt welsbe szempillás?” – így kicsi w-vel és n betű nélkül. Ez jelenleg nyitott pont az életünkben, amire egyelőre nics megoldás.

Igen, jobban élünk, mint otthon. De ez megelőzhet minden mást? Majd hozzászokunk, hogy csak hárman vagyunk? Azt gondolom, ezt nem kell így elfogadnunk.

Addig kell mennünk, amíg nem találunk egy olyan élhető helyet, ahol valóban jól érezzük magunkat, még ha ez ismételt elölről kezdéssel is jár. (lakás, orvos, munkahely… stb.)

Hazaköltözés?

A kőkemény magyar valóság csak kintről tűnik mégis élhetőnek? Minden nap olvasom a híreket, ezek alapján nem tűnne értelmes döntésnek hazamenni. De lehet, hogy mégis ott találja meg az ember a nyugalmat?! Vagy ez visszalépés és kudarc, ha az ember hazaköltözik nyugatról? Nem hinném.

Idén még biztosan itt maradunk, de egyszerűen nem tudjuk eldönteni, mi lenne jövőre a megfelelő döntés: hazamenni egy élhető kisvárosba vagy maradni a barátok nélküli „jólétben”?”

Magyar fizetés az OECD-béka feneke alatt

Share.

About Author

5 hozzászólás

 1. Még mindig ott van Burgenland egy opciónak. Wels messze van . Vagy be ülsz minden hétvégén az autóba és haza mész vagy nem költözöl el minden alkalommal mielőtt kialakulna az élet . Minden új helyen ahova költözöl, kell pár év mire el kezd kialakulni h barátok ill. szociális kapcsolatok létre jöjjenek. A feleséged pedig ott tudná elkezdeni , hogy el jár a helyi kölyök klubba ,ahova hasonló korú gyerekek járnak az anyukákkal,ami egy közös pont , közös érdeklődésű emberek.
  Én 600 méterre lakom a magyar határtól , mégsem ettől függ , hogy vannak-e barátok , mert az igaz barátaim még most is távolabb élnek .

 2. Én kissé messzebb élek, ráadásul egyedül, de idén viszonylag sokat tudtam itthon lenni, én azt mondanám a kérdezőnek, hogy NE költözzön haza semmiképpen se. Most biztosan ne. Várja ki a koronavírus végét (reméljük egyszer “vége” lesz), illetve a választásokig se ugrálnék. Aztán ne beszéljünk arról se, hogy se eü, se oktatás itthon, a gyerekük és saját jövőjük miatt is maradjanak. És nem utolsó sorban az itthon maradott nagyszülők miatt is, akiknek szükségük lehet a támogatásra, lévén eü nincs… magánba se annyira, de na, az talán még akadhat.. Szóval próbálják meg a költözést esetleg megint, akár közelebb is, bár Békés mindig az ország másik fele marad, mindenesetre javaslok esetleg egy olyan váltást, hogy home office opciós munkára, hogy havi 1x mondjuk Magyarországra 1 hétre hazautaznának, és onnan tudna apuka dolgozni.

 3. Mintha a post írója 1:1-ben a mi szituációnkat írta volna meg (Wels helyett Linz), minden szavát csak megerősíteni tudom. Tomi, ha olvasod, és van kedved, dobja ram egy emailt 😉

 4. Mindenkinek magának kell döntenie és azt esetlegesen soha ne visszalépésnek éld meg. A Te fejlôdésedhez kellenek ilyen lépések és tudtál dönteni, többször is. Mi 10 éve élünk Krems körzetében, második gyermekünk itt született. Példaként írom: bezártak a vendéglôk de az elhozott libát barátainkkal együtt fogyasztottuk el otthonunkban (ezt még lehetett). Ôk nagyobbik gyerekünk osztálytársának szülei. Tehát nyitottság és kitartás 🙂
  UI covid miatt nem aktuális de Bp re színházba gyakrabban jutottunk el mint korábban…

 5. Judit Szepesi on

  Kedves Tamás és családod!
  Feleség – anya (5 gyerekkel) – nagymama (3 unoka) vagyok, azt üzenem: MARADJATOK …
  Biztonságot-megélhetést ad Nektek az az ország…. a nyitottság is megérkezik majd, egyelőre mindenfelé kicsit zártabbak az emberek- a LEGZÁRTABBAK, komorak, panaszkodóak pontosan a magyarországi magyarok! Panaszolod, hogy a családdal csak talán kétszer találkozott a kislányotok, fényképalbum, sok-sok esti-napközbeni mesélés a családról, MINDENKIRŐL — MEGJEGYZI a pici, értéket tesztek a kis szívébe!
  Amennyiben lehetőség nyílik másfelé Ausztriában, próbáljátok meg — de gondolkozzatok el és beszéljétek át a nejeddel: hányszor volt adott a helyzet Mo-n, hogy nem volt jóérzésetek a munkahellyel kapcsolatosan, baráti társaság némelyik tagjával, lakókörnyezetben 1-2 emberrel —-ugyanígy van ez odakinn is!
  Azt írod: ….” hogyan barátkozzunk? Mégsem szólíthatjuk le az első embert az utcán, aki magyarul beszél.”— de igen: szólítsd meg, beszélgess Vele! – ha nem beszélgetsz,nem tudod mit veszítesz, vagy éppenséggel megtudod,hogy érdemes-e a továbbiakban a bizalmadra!

  Most kaptok egy csodás ajándékot a sorstól: egymás szeretetét-tiszteletét, az egymásra figyelés lehetőségét! Éljetek JÓL vele!

Leave A Reply