Ausztria példát vehetne a magyarokról

0

Február 9-én kezdődik a téli olimpia a dél-koreai Phjongcshangban. A téli játékokról Magyarországnak ugyan nincs aranyérme, ám magyar olimpiai bajnok van. Más kérdés, hogy Hunyady Emese Ausztriának nyert, ennek ellenére az azóta már Svájcban élő volt élsportoló a mai napig rendszeresen hazajár Magyarországra.

Az 1966-ban született Hunyady Emese már az 1984-es szarajevói olimpián is ott volt, még gimnazistaként. Ekkor inkább a részvétel volt fontos a gyorskorcsolyázónak, akinek ekkor a jobbik helyezése a 19. volt 500 méteren.

Második olimpiáján, 1988-ban már osztrák színekben vett részt, miután névházasságot kötött az akkor már osztrák állampolgár Németh Tamással, mert úgy érezte, Magyarországon nincs jövője.

Újabb négy évvel később, 1992-ben már esélyesként érkezik Albertville-be, ahol bronzérmes lesz, ami Ausztriának nagy siker volt ebben a sportágban. Szerencséjére ekkor változtatták meg a téli olimpiák ütemezését, így a következő játékokat 1994-ben rendezték Lillehammerben, ahol olimpiai bajnok és ezzel egy csapásra (osztrák) nemzeti hős lett.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Megfordult a fejében, hogy akár a magyar himnuszt is hallhatná. Az osztrákot nem ismerte, de tisztelte az országot, ugyanúgy szereti mindkettőt, ám mivel Svájcban él második férjével, Timo Järvinennel és gyerekével, olykor honvágya van – mesélte az Indexnek.

Hunyady Emese manapság Zürich mellett tanít óvodásokat korcsolyázni, és emellett napközis tanár is egyben. Szívesen hazaköltözne, a férje mögött másodedző lehetne, de konkrét ajánlatig még nem jutottak.

Amikor Magyarországon van, kimegy a Városligeti Műjégpályára. Legutóbb január elején volt ott, mert ott nőtt fel, és nem akar elszakadni tőle.

„A hagyományok ápolása nagy kincs Magyarországon, Ausztriában nincs ilyen. Celeb lehetnék, de az nem az én világom, inkább nemet mondok. Ausztria példát vehetne a magyarokról, kint sajnos ilyesmire nincs lehetőség. Próbáltam volna egyszer összehívni a kinti bajnokokat, de összeegyeztethetetlen” – nyilatkozta Hunyady Emese.

„És hát emellett ott az olimpiai járadék. Ilyenről én csak álmodhatok. Nem élek rossz körülmények között, de ez egy fantasztikus gesztus, egy kitüntetés. Én kaptam annak idején 120 ezer schillinget, ennyi volt az anyagi megbecsültségem. Nem is tudják a magyar bajnokok, érmesek, milyen kivételes helyzetben vannak, hogy így megbecsüli őket a társadalom. Ez egy kegyelmi állapot. Az osztrák bajnokok nem kapnak semmit, így én pontosan tudom, mit veszítettem. Belegondolok, hogy ez nekem is járhatott volna, de mégsem mondom azt, hogy bárcsak a magyaroknak nyertem volna.

Elsősorban magamnak nyertem, mert a sportoló önző is. Egy sportoló azt nézi, hogyan tudja kihozni önmagából a legtöbbet. Nem akartam én mindenáron országot váltani, csak kihozni magamból a maximumot” – fogalmazott az Indexnek adott interjúban, amit itt lehet elolvasni.

Mi nem jó Ausztriában?

(Fotó: laola1.at)

Share.

About Author

Leave A Reply