Ausztria állítja: nem pécézte ki a magyar családokat

0

Az osztrák kancellár szerint országa nem a magyar családok és az ott dolgozó magyarok ellen lépett fel a családtámogatási rendszer megváltoztatásával.

Sebastian Kurz kedden Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel találkozott Bécsben. A megbeszélést követően azt mondta, a családtámogatási rendszer nem terheli meg a kétoldalú kapcsolatokat, mert ez elsődlegesen nem bilaterális téma.

A döntést az európai joggal összhangban hozták meg, mert igazságosabbá akarták tenni a rendszert – jelentette ki a kancellár, aki elismerte, hogy ez sok más ország, köztük Magyarország ott dolgozó állampolgáraira is hatással van.

„Az életviteli költségekhez igazodunk, nem valaki, nem egy bizonyos nemzet állampolgárai elleni intézkedésről van szó” – jelentette ki Sebastian Kurz.

Szívesen dolgoznál Ausztriában? Válogass itt álláslehetőségek közül!

A magyar kormányt ugyanakkor nyugtalanítja, hogy a változásokat követően jelentős összegtől eshetnek el azok a magyar állampolgárok, akik Ausztriában dolgoznak, ott igényelték a juttatást, de gyerekeik Magyarországon élnek.

Orbán Viktor ugyanakkor tisztességes elbánást kért az osztrák kormánytól ezen a téren. “Ha Magyarországon valaki befizeti a járulékokat, akkor ugyanolyan elbánásban részesül, mint a magyarok” – mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor szerint a kérdést európai szinten kell rendezni. Magyarország emiatt nem pereli be Ausztriát az Európai Bíróság előtt, mert az ügyben az Európai Bizottság illetékes, neki kell megtennie a lépéseket.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Share.

About Author

Leave A Reply