Ausztrália sötét oldala

1

Sokan vágynak Ausztráliába, talán azért, mert messze van, és bizonyos romantikával közelít hozzá az ember, emellett az országimidzs sem utolsó. Ugyanakkor azzal is tisztában van az ember, hogy a valóság a legritkább esetben felel meg az általános képnek. A mai poszt éppen ezért azokról a dolgokról szól, amik nem olyan jók e távoli földrészen.

Bár néhány korábbi poszt alapján szinte reménytelen, azért megpróbálom hangsúlyozni, hogy az alábbiakban szánt szándékkal nem a pozitív dolgok szerepelnek, azokról is akadt már itt bőven írás.

A véleményeket egy olyan threadből vettem át (innen), melynek kifejezetten ez volt a témája. Megpróbáltam sok válaszadóból (akik között akadtak ausztrálok, vagy ott élő, esetleg korábban több évet ott élt külföldiek) a legtipikusabb véleményeket csoportosítva (tehát nem válaszadóként) összeszedni. Ez következik most.

Árak

Ausztrália nem olcsó hely, persze mint oly sok minden, ez is relatív, hiszen a keresetek is viszonylag magasak. Ugyanakkor azt többen írták, hogy a ház- vagy lakásbérlés elég húzós, különösen a nagyvárosok, elsősorban Sydney és Melbourne vonzáskörzetében (magukról a városokról most ne is beszéljünk).

Európából érkezve furcsa lehet, hogy sok olyan dolog, ami nálunk állami finanszírozású, vagy kifejezetten olcsó, azért Ausztráliában elég komoly összegeket kell letenni asztalra – nem meglepő módon az egészségügyet és az oktatást említették többen.

Mivel a fizetések magasak, ezért a szolgáltatások (például a taxi) is sokba kerülnek, és ne lepődjünk meg azon sem, ha az autókért is többet kell fizetni. A friss zöldség-gyümölcs viszonylag jó áron kapható, az éttermek viszont drágák.

Időjárás

Talán meglepő, de többen panaszkodtak az időjárásra, különösen Melbourne-ben és Adelaide-ben van nyáron borzalmas meleg, nem ritka a 40 C feletti kánikula sem, ami már erősen súrolja az elviselhetőség határát (legalábbis nekem).

Ráadásul Ausztráliát az átlagosnál jobban sújtja a klímaváltozás, így a tudósok szerint a hőhullámok egyre melegebbek és hosszabbak lesznek.

Volt, aki megjegyezte, hogy az időjárás teljesen beteg, előfordult, hogy egy nap üvöltő napsütés és 41 C volt, a következő nap pedig 22 C és szakadt az eső. Ilyesmi persze előfordul máshol is, ám Ausztráliában akár egy napon belül sem ritka a nagy változás, különösen igaz ez Melbourne-re.

Építkezés

Részben az időjáráshoz kapcsolódnak a házak szerkezetével kapcsolatos panaszok. Sok (főleg öregebb) házban ugyanis nincs rendes szigetelés vagy fűtés, így sokan a ház konyháját, étkezőjét fűtik fel és oda húzódnak a hidegebb napokon.

Ami telente azért elég kellemetlen lehet, nehéz is elképzelni a jól szigetelt, rendesen befűthető európai lakásokból.

Internet

Érdekes módon sokan panaszkodtak az internet minőségére, amit elég nehéz elsőre hova tenni. De tény, többen írták, hogy például egy-egy nagyobb eső idején rendszeresen gond van vele, csakúgy, mint csúcsidőben.

A mobilnet viszont elég jól működik, úgyhogy az sem számít különösebb ritkaságnak, hogy jobb, mint a vezetékes net.

„Ausztrália egy elsőrangú ország másodrangú ötletekkel, harmadrangú emberek által vezetve. Ennek ellenére imádom, de hatalmas potenciál van benne, amit némi politikusi bátorsággal ki lehetne használni, de erre ritkán akad vállalkozó” – írta az egyik hozzászóló.

Hosszútávú tervezés hiánya

Akadt olyan, aki szerint az ausztrálok nem képesek hosszútávra gondolkodni. Erre jó példa a megújuló energia használata, pontosabban annak hiánya – egy olyan országban, ahol rengeteg a napsütés.

„Szinte már unalmas állandóan azt hallani, hogy ha egy ausztrálnak eredeti ötlete vagy találmánya van, akkor ahhoz külföldön kell befektetőt keresnie” – írta egy hozzászóló. (Ismerős, nem?)

Ugyanő a hosszú távú gondolkodás hiányára a melbourne-i közlekedést hozta fel, ami már most is rémes, amikor 4 millió ember él a nagyvárosban és vonzáskörzetében. Márpedig az előrejelzések szerint ez a szám a következő 25-30 évben minimum megduplázódik, nagy kérdés, mi lesz akkor azzal a tömegközlekedéssel, ami már így is bőven túl van terhelve.

Közlekedés

És ha már közlekedés, akkor itt álljunk is meg egy kicsit, mert főleg a Melbourne környéki tömegközlekedést sok panasz érte. Főleg a túlterheltség miatt, akadt, aki azt rótta fel, hogy annyira ki van centizve a rendszer, hogy ha valahol probléma adódik, akkor az szinte mindenhol azonnal érezhető.

Egyre többen költöznek a külvárosokba vagy a környező településekre, ám ezeket a változásokat az infrastruktúra nem képes követni, így nem megfelelő az úthálózat, nincs elég kórház, üzlet…

A hiányosságok miatt sokan járnak személyautóval, ami megint csak túlterheli a rendszert és lassítja a forgalmat. Többen panaszkodtak a taxikra, pontosabban arra, hogy nincs elég belőlük és sokszor túl sokáig kell rájuk várni (ez főleg Melbourne-re igaz).

Rasszizmus

„Már számolni sem tudom, hányszor találkoztam rasszizmussal és szexizmussal a munkahelyemen és a köztereken. Ausztrál barátaim figyelmeztettek, mielőtt ideköltöztem volna, de nem foglalkoztam vele, úgy gondoltam, Ausztrália olyan, mint Kanada” – írta egy ázsiai nő.

Aki élt is egyébként az észak-amerikai országban, de ott soha nem tapasztalt annyi „szexuálisan lekezelő gesztust és kommentet” a munkahelyen, mint Ausztráliában. Mint később kiderült, ezzel a barátai között nem volt egyedül.

„Noha a magam részéről kiállok amellett, hogy Ausztrália nem természeténél fogva rasszista, de azért akadnak problémák ezen a téren. Ausztrália alapvetően egy fehér többségű társadalom, így az ázsiaiak, afrikaiak, stb. értelemszerűen kisebbségben vannak. Míg sokak szerint a kisebbség nem probléma, akadnak kevésbé felvilágosultak is, és bár mindez változik, szerintem elég lassan” – írta egy másik hozzászóló.

Alkohol, drog

Az ausztrálok sokat isznak – írták többen. Az ottani kultúra része a pub, amivel nem lenne alapvetően gond, de vannak, akiknél ez már függőségbe csap át. Azt is elég sokan megjegyezték, mennyire meglepte őket, amikor oda költöztek, hogy milyen sok alkohol fogy.

A kábítószer is komoly problémát jelent, egyike a bűnözés legfontosabb okainak, legyen szó használókról vagy terjesztőkről. Ezzel együtt azért Ausztrália meglehetősen biztonságos hely.

„Általános volt a munkatársaim között, hogy beteget jelentettek, mert előző este vagy Ecstasyval tolták tele magukat, vagy berúgtak. És nem huszonévesekről volt szó, hanem 40 fölötti emberekről. Az alkohol akkora probléma volt, hogy meg kellett változtatni a munkahelyemen a szabályokat, így lett azonnali elbocsátási indok, ha valaki részegen jött dolgozni, vagy ott itta le magát” – mesélte valaki.

Szegénység

Ausztrália gazdag ország, de több mint 100 ezerre tehető a hajléktalanok száma. „Bizonyos értelemben Ausztrália kegyetlen hely” – írta valaki, azzal indokolva véleményét, hogy a lakhatási rendszer a gazdagoknak kedvez, azoknak, akik akár 2-3 ingatlant meg tudnak venni befektetési céllal, miközben egyre több ember próbál megkapaszkodni a lakásbérleti piacon.

Így aztán azoknak az ausztrál fiataloknak, akik a munka és a karrier miatt a nagyvárosokba költöznek, nem sok esélyük van arra, hogy valaha saját otthonhoz jussanak, annyira drágák lettek az ingatlanok.

Szóval Ausztrália is beleesett abba a csapdába, hogy miközben rengeteg embernek nincs otthona vagy fizeti az egyre drágább albérletet, sok befektetési céllal vett ingatlan üresen áll.

Mielőtt jönnének a kommentek, a magam részéről egyrészt megint hangsúlyoznám, hogy a poszt célja ezúttal kifejezetten a negatívumok összegereblyézése volt, másrészt pedig mindebből nekem az jött le, hogy Ausztrália is csak olyan ország, mint a legtöbb, a maga pozitív és negatív oldalaival. És még mindig megnézném magamnak…

Nyolc meglepő dolog Ausztráliáról

(Fotó: pixabay.com/ralfskysegel)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Kovacs Tamas on

    Ez a cikk remes, manipulativ es szemtelenul altalanosit, tehat erre az oldalra pont nem valo. Nem azzal van a baj, hogy negativumokat keres es gyujt ossze, de tok aranytalanul es tevesen teszi mindezt.
    Lehetne irni Magyarorszagrol is egy cikket azzal, hogy elmeselem milyen sokkolo a helyzet Miskolc es kornyeken. Gratulalok a cikk irojanak!
    On egy idiota!

Leave A Reply