Ausztrál ingatlanhorror

0

Teljesen elszabadultak az elmúlt években az ausztrál ingatlanárak a nagyvárosokban és azok környékén, ráadásul a sokszor tényleg horrorösszegekért európai szemmel kifejezetten lelakott ingatlanokhoz lehet csak hozzájutni – számolt be az Ausztrália A-tól Z-ig blog.

„Ha valaki úgy dönt, hogy Ausztráliában, azon belül is Sydneyben akar letelepedni, vagy akár csak egy pár évet itt élni, annak eléggé fel kell kötnie a gatyáját, ha normális áron, jó helyen levő, jó minőségű lakást akar bérelni.

Mi az elmúlt 5 évben 4x váltottunk lakást Sydneyben, legutoljára pont 3 hete költöztünk be egy békés, ámbár nagyon hűvös freshwateri lakásba, úgyhogy most már van némi képünk az itteni lakáskeresési kihívásokkal, problémákkal kapcsolatban, amiket most be is mutatunk nektek. (…)

Ha például Sydney-i lakosként volt itt egy házad 1996-ban, ami 200.000 dollárt ért, akkor az 2016-ban már kb. 850.000 dollárt kóstált (~170.000.000 Ft). Azért ez egy elég jelentős növekedés, akárhonnan is nézzük.

Ez az őrült változás sok dolognak köszönhető: a város óriási tempóban fejlődik, rengeteg ázsiai (azon belül is elsősorban kínai) befektető vásárolt itt ingatlant, egyre többen jönnek Ausztráliába, Sydney-be szerencsét próbálni, stb., stb.

És mivel a város már területileg nem nagyon tud hova fejlődni, így a központi részeken, ahol munkát is lehet találni, az árak egyre csak emelkednek. Gyakorlatilag már hosszú évek óta rebesgetik, hogy na, majd idén aztán jól bezuhannak az árak, de ez csak nem akar igazán megtörténni. (…)

KÖZEL 1000 KÜLFÖLDI MUNKA EGY HELYEN

Jelenleg ha valaki egy kis 1 hálószobás (azaz nappali + hálószoba) lakást akar magának kibérelni, az a külsőbb kerületeken 380 dollárt (~76.000 Ft), a belvároshoz vagy a tengerparthoz közeli kerületekben meg inkább már 500 dollárt (~100.000 Ft) kell, hogy kifizessen. Ja, nem havonta, hanem hetente.

Ha pedig esetleg gyerek is van, és kell még egy hálószoba, akkor a heti bér már 480 és 700 dollár körül fog kezdődni. És ezekért az összegekért ne valami űberkirály, minden luxussal felszerelt kecóra számíts.

Sajnos a lakások nagy többsége meglepően rossz állapotban van, szinte csak az újabb építésű lakóházakban találhatsz normális padlót, tiszta falat, használható konyhát és fürdőszobát, esetleg légkondit.

Ami viszont döbbenetes, hogy olyan lakást, amiben van hő-, és zajszigetelés, még drágán sem fogsz nagyon találni, itt egyszerűen nem gondolják úgy az építtetők, hogy ezek a dolgok hasznosak lennének.

Nagyon sok ausztrál ismerősünket kérdeztük már, hogy itt miért nem használnak szigetelést, amire szinte kivétel nélkül az volt a válasz, hogy mert itt nincs hideg. Na ja.

-20 fok valóban nincs, viszont egyrészt, ha odakint 8 fok van, és emiatt a lakásban mondjuk 12, azért az még számunkra mindenképpen hideg, másrészt pedig a szigetelés ugye a melegben is segít, hogy a kinti 40 fok ellenére a lakásban megmaradjon mondjuk a 28, és ne főjenek meg a tojások a pulton (többek között).

Sajnos nem tűnik úgy, hogy ez az üzenet átmenne itt, így marad az, hogy télen mindenki 2-3 radiátort/hősugárzót vásárol magának, esetleg ész nélkül tolja a légkondival a meleg levegőt, nyáron megveszi a szokásos ventilátor hadosztályt. Az áramszámla az egekben, a globális felmelegedés meg úgyis csak kamu, nemdebár?

Eddig mi mind a 4 lakásunkban majd szétfagytunk télen, mert nem voltunk hajlandóak egész nap nyomatni a fűtést ahhoz, hogy estére, amikorra hazaértünk legalább 19 fok legyen a lakásban.

Így marad a meleg tréningnaci / pulcsi / köntös kombó, ami nem éppen divatos, de legalább meleg. Nyáron pedig egy szál alsónadrágban/bugyiban, a függönyt behúzva próbáltuk túlélni a 40 fokos hőmérsékletet. Így megy ez Sydney-ben.”

Ha érdekelnek a lakáskeresési kálváriák is és persze jó sok fotó, akkor olvasd el az eredeti posztot!

Ausztrália sötét oldala

Share.

About Author

Leave A Reply