Átveréstől Las Vegasig

0

Juditék történetének eleje sokak számára ismerős lehet, hiszen rengetegen próbálkoznak az amerikai zöldkártyalottóval, amit sok csaló próbál meg kihasználni. Őket nem tudták átverni, viszont adtak egy, az életüket megváltoztató ötletet…

„Soha nem gondolkoztam azon, hogy higgyek vagy nem ebben, de a letaposott évek alapján arra a következtetésre jutottam, hogy semmi sem történt ok nélkül. Rá tudom húzni a skatulyát, illetve megindokolni, hogy ennek-annak aminek miért is kellett akkor és ott megtörténnie, és ha nem történt volna meg, azaz egy láncszem hiányzik, akkor már a végkifejlet is más lett volna.

Igaz, azt sem tudom még, hogyan másképp, de az már nem is érdekes. A „mi lett volna, ha” nem érdekel, csak az, ami van, és ami még lesz. Hiszek abban, hogy az út, amit bejártunk, mielőtt letelepedtünk volna 10 ezer kilométerre a szülőhelyünktől, egy eseménysorozat végkifejlete volt.

Fontos kiemelnem, hogy nem ez az első eset, hogy egy másik országot választunk új hazánknak. Sikerült már Angliában is talajt verni, igaz, kicsit éretlenebb, nem annyira tudatos hozzáállással, aminek az lett az eredménye, hogy újból Magyarországon találtuk magunkat.

Az élet a megszokott mederben zajlott, az ember kereste a lehetőségeket, és most jön a képbe egy másik mondás: véletlenek márpedig nincsenek!

Átverés vagy sem?

Történt, hogy a férjemet elkezdték folyamatosan bombázni elektronikus levelekkel, melyben arról tájékoztatták, hogy az az évi zöldkártyalottó nyertese, és instrukciókkal látták el, mit és hogyan kell tennie.

Emellett persze megírták, mennyit kell befizetnie, és hasonlók, ha élni akar azzal a lehetőséggel, hogy az USA-ban éljen, dolgozzon és tanuljon legálisan a jövőben.

Természetesen mivel nem ejtették a fejére, vagyis legalábbis nem tudunk róla, így nem is foglalkozott ezekkel a levelekkel, hiszen tudta, hogy a valóságtartalma nulla, ahhoz, hogy nyerjen, talán jelentkezni is kellene, amit emlékei szerint kihagyott.

Szívesen élnél és dolgoznál külföldön? Keress állást itt!

Az idő persze telt és egyszer csak a levelekhez hasonló tartalmú, igen hitelesnek tűnő telefonhívással is megpróbálták vele elhitetni, hogy ő márpedig zöldkártyát nyert és hogy ha megadja a bankkártyájának a számát, akkor az összeg levonása után már meg is kapja a papírokat.

Persze itt részéről a telefonbeszélgetésnek vége szakadt, de csak nem hagyták őt békén, szintén elég valóságosnak tűnő email útján újabb értesítés jött.

Ekkor mar nem hagytuk annyiban a dolgot, egy Floridában élő általános iskolai osztálytársamat hívtuk segítségül, lévén a férje és a családja tősgyökeres amerikai, hogy ugyan, olvassa már el a levelet, és írja meg a véleményét.

A hivatalos út és egy váratlan fordulat

Beigazolódott, amit gondoltunk, hogy átverés az egész, Eddie megállapította, hogy nagyon hitelesen próbálják előadni a dolgot, de a nyelvezete és a hivatalos zöldkártya-lottó szabályai alapján ez egy nagy SCAM v FAKE, ahogy jobban tetszik.

Kicsit elszontyolodtunk emlékeim szerint, de gondoltuk, hogy igaz, amit mond, csak hát az ember fia reménykedik, az hal meg utoljára.

Segítségül elküldte nekünk az amerikai külügyminisztérium oldalának a linkjét, ahol az eredeti és hivatalos zöldkártya-lottóra lehet jelentkezni. Innen nagyon egyszerűen ki lehet találni, hogy mi történhetett: bizony-bizony, játszottunk és nyertünk!!!

Na jó, mind a ketten játszottunk és a férjem nyert, de hát én lennek az oldalborda, szóval nem volt kérdés, hogy együtt vágunk bele a kalandsorozatba, méghozzá 2012. május elsején.

Az út azonban még hosszú és bukkanókkal teli volt, amíg végül 2013. március 19-én földet értünk új hazánk területén.

Merre induljunk?

A zöldkártya birtokában megilletett az a jog minket, hogy mi dönthettük el, hogy Amerika és a hozzá tartozó területek közül hova szeretnénk költözni és új életet kezdeni.

Révén semmilyen rokonunk, közeli barátunk nem volt az Egyesült Államok területén, elkezdtünk osztani és szorozni, feltérképezni lehetséges célpontokat. Számos emberről tudtuk, hogy merre él, mivel foglalkozik, de igazi nagy segítséget nem várhattunk senkitől sem.

Igyekeztünk sok-sok információt beszerezni, és hagyatkozni arra, amit mi is tapasztaltunk turistalátogatásaink során. Nyilván tudtuk, mely államok népszerűek, melyek nagyon drágák, és melyekben talán nem túl nagy az elvérzés esélye a kezdeti időkben.

Miért éppen Las Vegas?

A választásunk egy olyan városra esett, amiben már jártunk korábban, és megfizethetőnek tűnt, még úgy is, ha valamilyen egyszerűbb munkát találnánk elsőre, ami nyilván nem az álmunk, és nem fizet túl sokat, de meg lehet belőle élni, amíg nincs jobb.

Ez az állam és város pedig nem más volt, mint Nevada és Las Vegas. Az elképzelés az volt, hogy a rengeteg szálloda és kaszinó, valamint az újonnan nyílt reptéri 3-mas terminál majd ad lehetőséget és elég felszívóerőt a munkaerőpiacon, hogy mi is elkezdhessük valahol.

Hamar kiderült, hogy ez korántsem ilyen egyszerű, habár a férjemet majdnem felvették a reptérre dolgozni, de egy HR-es keresztülhúzta a számításokat. Amit Európából nem látsz, azt itt megtapasztalod, és a mi esetünkben is így történt.

Az, hogy miért éppen Vegas, már az elején jól láthatóan értelmét vesztett kérdéssé vált. Ami miatt jó választásnak tűnt, és a mai napig is az, hogy az árak a válság után lassan mentek fel, és érték el a korábbi szintet, így volt elég időnk a szakmánkban elhelyezkedni, és kitaposni az ösvényt.

Visszagondolva nem is tudom, mi lett volna, ha kaliforniai vagy hawaii kiadásokkal kellett volna számolnunk. De ez már egy másik történet lenne… Az árak nagyon kúsznak fel az elmúlt 5 évben, ha visszagondolok, mennyivel lejjebb voltak akkor, kicsit elszörnyedek, ám mivel a fizetés is évről évre nő, talán annyira nem érezzük a saját bőrünkön.

A lakbérek még a jobb helyeken is megfizethetőek, a bevásárlások során azért be lehet osztani, mire mennyit költsön az ember. Extra dolgokra már nem biztos, hogy jut sok, de ha kitartó vagy, az évek során és azok múlásával egyre feljebb tornázhatod magad.

Nagyobb, mint Budapest

Amit tudni kell, hogy ebben a városban a lakosság vegyes összetételű, arányaiban ugyanannyi fehér, fekete, ázsiai (a Fülöp-szigetek nagy arányban képviseli magát) és latin származású ember él.

Eléggé el lehet vegyülni, és nem lógsz ki a sorból, bárhonnan is jöttél a világból, habár megjegyzem, az első pár évben furcsán éreztem magam, amikor megkérdezték, honnan jöttünk és meglepődve reagáltak a választ hallva. Ma már megszoktam és büszkén tudom vállalni, hogy európai vagyok.

A város lakossága a külterületekkel együtt már több, mint Budapesté, két és félmillió biztos megvan, ahogy olvasom a statisztikákat és ez a szám folyamatosan emelkedik.

A gombamódra szaporodó építkezések csábítják főleg Kaliforniából az anyagi okok miatt elvágyó embereket. Az építkezések egyedüli gátját a környező hegyek jelentik, hiszen Las Vegas egy hegyekkel körülvett völgyben fekszik 2100 láb magasban, ami a János-hegy magasságának felel meg.

Az időjárás

Tulajdonképpen magaslati sivatag, akárcsak Afganisztán. Időjárása is hasonló, a nyár gyilkosan forró, a tél a száraz levegő miatt hidegebbnek tűnik, mint amilyen valójában.

A szél nagyon durván le tud csapni, emlékszem, tavaly tavasszal 70 mérföldes szélben jöttem haza, és azt a porfelhőt, amit a szél kavart, nem kívánom senkinek. Csapadékot nem sokat lát a város, eső majd’ négy hónapig nem esett, hóról meg ne is álmodjon az ember fia, hacsak nem megy el az egyik közeli hegyre. Idén sajnos ott is csak egy alkalommal esett úgy igazán és akkor lehetett élvezni a telet.

Mi személy szerint jobb helyet is el tudnánk képzelni az érkezésünk óta bővölt családunknak, de sokszor az is bennünk van, hogy vajon máshol sokkal jobb lenne…???

Most ennyit gondoltam írni, de ha van kérdés, és ha tetszett a poszt, szívesen írok még és osztom meg a tapasztalataim.”

Kürtőskaláccsal hódította meg Kaliforniát egy szegedi lány

Share.

About Author

Leave A Reply