Átlagmagyar vagy?

0

Nagyon nehéz persze meghatározni, milyen is az átlagmagyar, még talán akkor a legkönnyebb, ha a számok felől közelítjük meg a kérdést. Lássuk, vajon te átlagmagyarnak számítasz-e!

A fizetés

Az átlagmagyar fizetése 2017-ben 11 százalékkal nőtt, de 7 százalékkal többet is költött ételre, italra és egyebekre. A havi bruttó és nettó fizetés 13-13 százalékkal, 291 ezer forintra, illetve 194 ezer forintra emelkedett. (Utóbbi a családi adókedvezmény nélküli nettó összeg.) Az inflációt is figyelembe véve a reálkereset több mint 10 százalékkal emelkedett.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A fogyasztás

A kiskereskedelmi forgalom 4,5 százalékkal nőtt az év első tíz hónapjában. A háztartások egy főre jutó kiadása az első félévben 7 százalékkal emelkedett, és kis híján elérte a havi 80 ezer forintot. Szóval ha nagyjából fejenként ennyit költöttél egy hónapban, akkor átlagos vagy.

Mire mennyi?

Élelmiszerre havi 21 ezer forintot költött az átlagmagyar, szeszes italokra és dohányárura 2729 forintot, ruhára pedig átlagosan 2360 forintot – megint csak havonta.

Kultúrára és szórakozásra a 2016-osnál közel 9 százalékkal többet, 4249 forintot, vendéglátásra és szállásra pedig 3293 forintot költöttünk (utóbbi 13 százalékpontos emelkedés) – írta a napi.hu.

A lakásfenntartási költségek 1,8 százalékkal 17222 forintra emelkedtek, azaz az élelmiszerek után ez volt a második legnagyobb tétel havi szinten.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: kormany.hu/Árvai Károly)

Share.

About Author

Leave A Reply