Athéni életkép

0

Görögországról kevesebb szó esik ezekben a hetekben, márpedig a legutolsó adatok szerint több mint 400 ember betegedett meg és már áldozatai is vannak a járványnak. A régiók székvárosaiban a kormány csütörtöki döntése nyomán vasárnaptól várhatóan április végéig csak egy-egy, Athénban és Szalonikiben pedig három-három hotel működhet. A helyzet napról napra változik, Arte athéni beszámolója pedig egy-két nappal ezelőtti állapotot mutat be, de a hangulatot és a hozzáállást szerintem elég jól tükrözi.

Éttermek és tömegközlekedés

Athéni tapasztalatok: az éttermek már csak félig nyitnak ki, ami azt jelenti, hogy beülni nem tudsz, csak elvitelre rendelni, legalábbis azokon a helyeken, ahova én járok. (Szombaton viszont még beülve vacsoráztunk.)

A buszokon az első ajtót nem nyitják ki, valamint a sofőrök gyakran el is választják magukat az utasoktól jobbnál jobb megoldásokkal. A narancssárga műanyag gyerekrács és a ragasztószalag az eddigi top kedvenc, amit láttam – azt gondolva, hogy akkor így ők már biztonságosan tudják végezni a munkájukat. Legalább az érzet megvan. Utóbbiról képet küldök, annyira abszurd.

Most különösen hátrány a nyelvtudás hiánya

Változások vannak a tömegközlekedésben, erre szokásos módon csak görögül hívták fel napokig a figyelmet a menetrend kijelzőtábláin, már amelyik megállóban van ilyen.

Aki nem beszéli a nyelvet, vagy nem érti a jeleiket, így járt. Én is az utóbbiak közé tartozom. Busz mindenesetre jár, pontosan ugyanazzal indultam munkába, amelyik szokott jönni.

A múzeumok, iskolák zárva, sok munkahely szintén, viszont nagy cégek, például az is, ahol én dolgozom, jelenleg még megy, járunk be dolgozni ugyanúgy, mint korábban.

Nincs világvége hangulat

Nálunk cégen belül azt tapasztalni, hogy senki nem tud semmit, a fejesek még vasárnap is bent futkároznak az emeleteken, ami igen szokatlan látvány, hisz gyakran hétköznap sem kerülnek elő, nem hogy a szent vasárnap, mikor isten is, plusz a görögök is megpihennek (már aki nem 7/7 típusú call centeres).

Nálunk protokoll, hogy aki külföldre megy, fel kell hívnia egy erre kijelölt számot, és két hétig letiltják a kapunál a belépőkártyáját. Ami viszont pozitív: az emberek nem pánikolnak, nem leszegett fejjel barangolnak világvége van kifejezéssel az utcákon, totálisan magukba roskadva, nem látszik rajtuk a félelem meg pánik, a boltok nincsenek kifosztva (itt értem a szupermarketeket, mint AB, Lidl). WC-papír van!! 😀

Szombat este, zárás előtt 20 perccel a Lidlbe betérve még kényelmesen mindent meg lehetett találni, a húspult volt szegényes egyedül, ami azt jelenti, hogy enyém lett az utolsó csirkemell, de ez az én tapasztalataim szerint szombat este normális, hiszen a vasárnapi zárva tartás örömére nem töltik már a húspultot ennyi idővel zárás előtt.

Korábbi napszakban nem jártam ott mostanság, így kollégák elmondására hagyatkozva van annyi infóm, hogy csirke mindig van szinte, de azért a görögök által kedveltebb és többet fogyasztott disznó, marha kelendőbb mostanság.

A „mindenmentesek” többsége

Tíz emberből kb. egy az, aki elvetemült, kesztyű-maszk kombót visel, további egy-kettő, aki maszkot, egy minimum minden buszon, aki a nyakára tekert sálat felhúzza a szeméig, a többiek viszont „mindenmentesek”.

Azoknak, akiknek a telefonja fogad veszélyhelyzet esetén üzenetet, kapott most is (ugyanúgy, ahogy a tűzeseteknél az előző nyáron, valamint földrengések esetén), ezt is mellékelem.

Az üzenet másnapján, szombaton lehetett először azt tapasztalni, hogy az AB minden kasszája működött, és mindegyiknél minimum 15 perc volt a sorbanállás, és kb. mindenkinél volt egy teli gurulós kosár (ami nem csak konzervekkel, liszttel és cukorral volt megtömve, hanem rengeteg zöldséggel és gyümölccsel). Direkt megnéztem, cukor, liszt van!

Pénteken és szombaton, mikor mentem és jöttem munkából, még láttam nyitva boltokat, ami nem csak élelmiszert árult.”

Miért az olaszokat ütötte meg legjobban a járvány?

(Nyitókép: pixabay.com/sman_5)

Share.

About Author

Leave A Reply