„Arcpirítóan kevés a fizetés”

0

Rengetegen ingáznak Ausztriába, ami érthető, hiszen így az ott megkeresett pénz (egy részét) Magyarországon költhetik el. Nagy kérdés, hogy ők hazatérnek-e, ha az osztrák kormány valóban csökkenti az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalók családtámogatását, ha azok gyermekeiket más országban nevelik.

Pál Lajos kamionsofőr naponta ingázik az otthona, egy határ menti magyar falu és a bécsi munkahelye között. A környezetében még senki nem fontolgatja a hazajövetelét az osztrák kormány tervezett lépése miatt, pedig a már megszületett határozat vele együtt sok kollégáját érinti. Egyébként ő akkor is maradna, ha teljesen megvonnák tőle a családtámogatást, amitől egyébként nem tart.

Havonta több mint kétezer euró a fizetése, ezenfelül megkapja az egygyermekes családnak járó támogatást, és felveheti a 13. és a 14. havi bérét is. Ezek után egyszerűen nincs miért hazajönnie.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Rácz Róbert, Felső-Ausztriában dolgozó lakatos szerint az osztrák családi pótlék még a tervezett negyven százalékos csökkentéssel is jóval több, mint a magyar. Úgy látja, fontos lenne felismerni, hogy az osztrákok sok olyan magyarnak adnak munkát és tisztességes fizetést, akiknek itthon nem jut, vagy arcpirítóan kevés, amiből nem lehet megélni.

Hasonlóképpen látja a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli regionális képviseletének vezetője is. Horváth Csaba szerint az semmilyen hatással nem lesz a magyarországi munkaerőhiányra, hogy esetleg az Ausztriában dolgozó magyarok bizonyos szociális juttatásoktól részben elesnek.

A magyarok ugyanis nem csak a jóval magasabb bérek miatt dolgoznak kint, számít a jobb munkakörülmény, a kedvezőbb munkaidő-beosztás, a hétvégi pihenőnapok száma és még sok minden más is.

Ráadásul ha az intézkedést mégis végrehajtanák Ausztriában, akkor az ott dolgozó magyarok nemhogy haza nem jönnének, hanem a családjukkal együtt inkább kiköltöznének – mondta a Népszavának Vörös Klára, a soproni Osztrák-Magyar Könyvelő Iroda vezetője.

Mennyiből élhetsz meg jól Magyarországon?

Share.

About Author

Leave A Reply