Arccal a Brexit felé

0

A Konzervatív Párt komoly győzelmét hozta a brit előrehozott választás, ami egyúttal azt is jelenti, hogy Boris Johnson kormánya erős felhatalmazást kapott a Brexit levezénylésére. Várhatóan távozik a két legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt és a Liberális demokraták vezetője is.

Az ember jóformán nem is tudja, hol kezdje, annyi érdekes eredményt hozott a csütörtöki brit választás, úgyhogy kezdjük a végén: az eddig kisebbségben, külső támogatással kormányzó toryk kényelmes többséget szereztek a brit alsóházban, így szinte biztosra vehető, hogy az Egyesült Királyság január 31-én, a brit EU-tagság megszűnésének jelenleg érvényes határnapján kilép az Európai Unióból.

Ezzel kapcsolatban Boris Johnson sem hagyott sok kétséget, amikor választókerületi győzelme után úgy fogalmazott: „Úgy tűnik, a konzervatív kormány erős mandátumot kapott a Brexit levezényésére”.

A toryk gyakorlatilag az 1980-as évek óta nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelmet arattak, miközben az ellenzék két legnagyobb pártja a földbe állt. (Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell a 650 fős alsóházban.)

Olyannyira, hogy a Liberális Demokraták vezetője, Jo Swinson még saját választókerületét sem tudta megnyerni és ugyan hajnalban még csak annyit mondott, a nap folyamán bejelentést tesz, aligha lehet kétséges, mi lesz az.

Ami a Munkáspártot illeti, ott az első ember, Jeremy Corbyn meg tudta őrizni képviselői helyét, ám a párt csúfosan leszerepelt. Olyan hagyományos körzeteket is elveszített, mint Darlington, Sedgefield és Workington – itt például évtizedek óta nem volt konzervatív képviselő. Sőt, van olyan körzet, ahol még soha nem volt jobboldali képviselő, most mégis lesz.

Eközben a Munkáspárt a péntek hajnali eredmények alapján csupán a dél-londoni Putney körzetét tudta elvenni a konzervatívoktól és 1935 óta nem ért el ilyen rossz eredményt választáson, mint most.

Ha minden az előzetes jóslatok szerint zajlik, akkor a toryk a legjobb eredményüket érik el azóta, hogy 1987-ben Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Boris Johnson kezében

Kényelmes többséggel a kormányfő is kevésbé lehet kiszolgáltatva a legbefolyásosabb keményvonalas Brexit-párti konzervatív frakciócsoportnak, a 20 fős European Research Groupnak (Európai Kutatási Csoport, ERG), ami egy szűkebb tory győzelem esetén könnyen előfordulhatott volna.

Így viszont Boris Johnson maga döntheti el, hogy milyen szoros viszonyrendszert akar kialakítani az EU-val – hangsúlyozták az MTI szerint az Eurasia Group londoni elemzői.

Boris Johnson azt már a választás előtt bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.

Az egyezményt a konzervatív kormány – amely az előző, 2017-es választások óta kisebbségben kormányzott – eddig nem tudta ratifikáltatni a parlamentben. A Downing Street szóvivője péntek hajnalban már be is jelentette, hogy a kormány várhatóan jövő pénteken ismét az alsóház elé terjeszti második olvasatban a Brexit-megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

Mi lesz a skótokkal?

A vártnál is jobban teljesített a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a Brexitet határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP), amelynek frakciólétszáma jelentősen bővülhet, akár több mint a duplájára is.

Az SNP a második legnagyobb ellenzéki párt lehet a Liberális Demokraták előtt. A helyzet meglehetősen érdekes lehet, hiszen a pártot vezető Nicola Sturgeon már a választás előtt bejelentette, hogy a skót kormány jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról.

Skóciában 2014-ben, a Brexitről szóló népszavazás előtt mintegy két évvel már tartottak egy referendumot a függetlenségről, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Úgy tűnik tehát, hogy a Brexitet immár semmi sem állíthatja meg, azonban hogy Skócia és ezzel együtt az Egyesült Királyság sorsa mi lesz – na, azzal kapcsolatban bőven akadnak kérdőjelek.

Elhaló londoni szerelem

Share.

About Author

Leave A Reply