Arábiai Gazellák különleges klubja

0

Egészen érdekes klub alakult nemrégiben Dubaiban, ahol nők álltak össze, hogy ők is vezethessék a legújabb szuperautókat. A szexizmus ellen és a vezetés élményéért vették fel a harcot.

Nem is olyan régen Hanan Mazouzi Sobati olyan szexizmussal szembesült a gyorsulási pályákon, ami nagyon zavarta őt. Nem valaki barátnőjeként és nem is az anyósülésben szurkoló drukkerként ment oda, hanem vezetni akart, de a férfi sofőrök nem tudtak elvonatkoztatni a nemétől.

Lelkes klubtársa, Jalyn Jarvi ugyanerről számol be: „Odamész, és azt hiszik valaki barátnője, vagy felesége vagy. Mindenki téged bámul és ez egy kicsit kellemetlen. Hanan Sobati szerint sem látták szívesen őket, ezért hozták létre a csak nőkből álló klubot, az Arábiai Gazellákat.

„Azért jössz Dubaiba, hogy pénzt keress. Van okod rá, hogy itt légy, de akkor már élvezheted is” – tette hozzá az egyébként amerikai és pilótaként dolgozó Jalyn Jarvi.

A férjek megijedtek

Ő arról álmodott, hogy egy 620 lóerős Ferrari 599-essel robogja körül az Emirátusokat. A szupergazdagság valóra váltja az ilyen álmokat – már ha van rá mód, ugye.

A klub többi tagjáról szólva Sobati a CNN-nek elmondta, „a férjeik mind nagyon megijedtek tőlem, mert én voltam az, aki ’megrontotta’ az asszonyaikat.” A klubnak jelenleg 80 hölgytagja van 17 országból. A legtöbben üzletasszonyok, vagy felsővezetők, de vannak háziasszonyok is.

A klubot két éve alapították és folyamatosan nő a tagok száma. Hanan Sobati Algériában született, Katarban és az Egyesült Királyságban élt, mielőtt Dubaiban telepedett le és a luxusiparban vannak érdekeltségei.

Mióta az eszét tudja a bátyja autóival játszott. Szenvedélyesen szereti az autóversenyt. Most, 24 év távlatából is „élete egyik legrosszabb napjaként” írja le a napot, amikor a Forma-1 egyik legnagyobb legendája, Ayrton Senna életét vesztette.

Férjével együtt vásárolja a versenyautókat, bár a férjét nem nagyon érdekli a szenvedélye, de van egy Rolls Royce Drophead Phantom és egy Morgan Aero Supersport is a birtokukban.

Az autógyártók is észrevették őket

2014-ben rajta kívül még csak a két szomszédja volt tagja a klubnak. „Az első nap után vettek egy sportautót vagy elkezdték használni a férjükét. Ezért lettem én a társaságban a legrosszabb ember…” – idézte fel Sobati.

De máshol is terjedt a hír. „Az Instagramon találtam meg az Arábiai Gazellákat” – mesélte a 18 éves Ghala Al Ketbi. Ő a Sharjah Egyetem diákja és egy szerény Porsche 911 Carrera tulajdonosa.

A klub eseményeit már az autógyártók is támogatják, a McLaren például a versenyeket szponzorálja, a Michelin pedig workshopot tart a tagoknak. Ez mindkét félnek nagyon jó üzlet.

Mikor a Ferrari 200 000 dolláros tesztvezetést tartott a tagoknak, ketten azonnal vettek is egy-egy California T modellt. „Emlékszem, hogy a vezérigazgató odajött hozzám és azt mondta, ez a valaha volt leggyorsabb megtérülés” – emlékezett vissza Hanan Sobati.

A BMW mostanában hívta meg a klubot egy beszélgetésre arról, milyen különleges női igények vannak egy versenyautó esetében, és hozzáértők szerint ez akár jelentős változásokat is hozhat az iparágban.

Hanan Sobati a Dubai Nemzetközi Autószalon egyik panelbeszélgetésébe is meghívást kapott, ami azért nagy szó, mert nők idáig nem nagyon jutnak el.

„Nem kell, hogy a szexi csaj legyél az anyósülésen, ha a szexi csaj lehetsz a pilótaülésben. Azt gondolom, a dolgok most tényleg változnak. Az emberek észreveszik, az eladók sokkal komolyabban veszik a nőket, a gyártók pedig kikérik a véleményünket” – foglalta össze az általuk eddig elérteket Hanan Sobati.

A nyár öt legmenőbb kabriója

(Fotó: Hanan Sobati/Pepper Yandell)

Share.

About Author

Leave A Reply