Apró dolgokkal az orvost nem illik zavarni

1

A holland egészségügy sok mindenben különbözik a magyartól, ezek között rengeteg minden van, ami jobb, és akad pár olyasmi is, ami rosszabb a tulipánosoknál. A háziorvosi rendszer például Réka szerint az utóbbi kategóriába tartozik.

A Hollandiában élő Réka arról beszélt, hogy ott a háziorvos az első és kikerülhetetlen pont, azaz bármilyen problémával csak és kizárólag hozzá lehet fordulni.

Ezzel azért akadnak problémák, mert előfordul, hogy nem ismernek fel minden betegséget, és hajlamosak elbagatellizálni dolgokat. Míg például Magyarországon a fogamzásgátlót egy vizsgálat után a nőgyógyász írhatja csak fel, addig Hollandiában a háziorvos utalja ki, de megfelelő kórisme nélkül.

Tehát megeshet, hogy az első alkalommal fogamzásgátlót szedő fiatal lánynak vagy nőnek komoly mellékhatásokkal kell megküzdenie – mesélte Réka az Indexnek.

Állások Hollandiában! Hegesztő – havi 3000 euró; idősápoló – havi 1000-1700 euró; CNC programozó – havi 1600 euró, és még számtalan ajánlat a Határátkelőn! Ha pedig más ország érdekel, akkor itt keresgélj!

Ő terhessége első szakaszát még Magyarországon töltötte, ezután megdöbbenve tapasztalta, hogy Hollandiában alig végeznek el bármiféle vizsgálatot, mert a nők általában a „verlooskundige”-hez (bábához) járnak, akik súlyt és vérnyomást néznek, de például vizeletből cukrot nem.

„Mikor egy vélhető fertőzés miatt felkerestem őket, és kértem, hogy adjanak beutalót nőgyógyászhoz, megkaptam (vizsgálat nélkül), hogy biztosan gombás fertőzésem van, ne zaklassam az orvosokat” – mondta, mert hát apró dolgokkal az orvost ott nem illik zavarni.

(Fotó: pixabay.com/jarmoluk)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Szabolcs on

    Bezzeg a magyar orvosok és egészségügy mennyivel “jobbak”… Sok évvel ezelőtt a feleségemnek tartósan jelentkező gyomortájéki fájásai voltak. Mivel világéletében jól tűrte a fájdalmat, ezért hosszú idő és sok unszolás után ment el végül csak egy gasztro-enterológus kórházi szakorovoshoz, ajánlás alapján. Nos olyan fantasztikus orvos volt, hogy kb. 5 méteres távolságból, az ajtóból megállapította, hogy a feleségem még nagyon fiatal (32-33 éves lehetett, igaz 10-et simán letagadhatna), és biztos semmi komoly baja nincs és felírt valami szir-szar, semmire sem jó port az emésztésére. Mikor ezt meghallottam utólag (sajnos nem voltam vele), alig tudott lebeszélni, hogy bemenjek a kórházba és elküldjem a p*ba.

    Béna és/vagy hülye orvosok mindenütt, minden országban vannak, ugyanúgy ahogy bármilyen más szakma képviselői között is. Egyetlen esetből általánosítani az egész holland vagy éppen magyar egészségügyre nagy butaság.

Leave A Reply