Ápolóként külföldön – érvek mellette és ellene

0

Azt a Határátkelő álláskereső oldala is bizonyítja, hogy tele van minden ápolókat kereső hirdetésekkel. Ez persze jó hír, hiszen a sok lehetőség normális fizetést is jelent. De van az éremnek másik oldala is.

A kereslet tehát hatalmas, így a magyar szakképzett ápolók válogathatnak is. A feltételek egész jók is lehetnek, rugalmas munkaidő, határozatlan idejű munkaszerződés, munkáltatói egészségügyi és nyugdíjgondoskodás, legalább 30 nap szabadság és minimum havi nettó 1500 eurós fizetés.

Más kérdés, hogy ennek az életnek is megvannak a nehézségei, miként erről az ausztriai Linz mellett dolgozó Márti beszélt a Pénzcentrumnak: „Nem volt tisztálkodási lehetőség, nem volt rendes ágyam sem, csak egy napozóágy”.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Az első munka után egy olyan osztrák családhoz került, ahol a férjen kívül gyakorlatilag mindenki beteg volt. A körülmények az előző helyhez képest klasszisokkal jobbak volt: külön lakrész, saját zuhanyzó, WC, rendes ellátás. Csakhogy a hölggyel, akit ápolt, voltak konfliktusai, aztán amikor harmadik alkalommal ment, nem kapta meg a fizetését.

A következő hely még rosszabb volt: egy idős, demens nénit kellett ápolnia. Nem volt külön bejáratú szobája, a tisztálkodási feltételek sem voltak ideálisak, és szörnyű volt a koszt. Viszont arra nem volt lehetősége, hogy kimenjen, és valahol máshol reggelizzen, ebédeljen vagy vacsorázzon, ugyanis a házat nem hagyhatta el.

A legtöbb helyen az idősgondozás mellett a háztartási feladatokat is el kell végezni (adjuk meg, hogy ezt a legtöbb hirdetésben fel is tüntetik).

Arra a kérdésre, hogy vajon miért keresik ennyire a külföldi munkaerőt, Márti azt mondta, egy osztrák szakember kétszer több fizetést kérne, mint amennyit neki fizetnek, és szigorúan csak a beteggel foglalkozna.

Azt, hogy ő pontosan mennyit keres, nem szerette volna elárulni. Úgy fogalmazott, nagyságrendileg a kétszerese annak, mint amennyit ugyan ezért a munkáért Magyarországon adnának.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(Fotó: pixabay.com/maxlkt)

Share.

About Author

Leave A Reply