Anyu öt nyelven beszél

0

Mindig van egy olyan érzésem, hogy Portugália méltatlanul háttérbe szorul Magyarországon mondjuk Spanyolországgal szemben, pedig csodálatos ország. Pláne, ha olyan idegenvezetőt is talál mellé az ember, mint az öt nyelven beszélő Kriszta, akit a Hortobágyi Rántott Vombat blog kérdezett.

„25 éves voltam, amikor a férjemmel megérkeztünk Portugáliába. Egy kis lakást béreltünk ekkor és zenéből éltünk. Én trombitás vagyok, ő is komolyzenével foglalkozik, de tudtam, hogy mindenképp kell még néhány lábat növesztenem ahhoz, hogy stabilan álljunk külföldön is. 18 ország volt már mögöttünk, rengeteget utazgattunk és dolgoztunk a férjemmel.

Eredetileg nem Lisszabonban, hanem Coimbrában, majd Algarve-ban kezdtük a portugál életünket, de itt túl nyugis volt, hiányzott nekünk a városi élet. (…)

Sok véleményt hallottam már arról, hogy milyen a portugál egészségügyi rendszer, vagy hogy jó-e itt szülni. Nekem abszolút pozitívak a tapasztalataim: nincs hálapénz, jó az egészségügy, jó itt gyermeket vállalni, mert odafigyelnek a kismamákra.

Külföldre húz a zsebed vagy a kalandvágy? Keress állást a Határátkelőn!

Mivel nincs akkora különbség az állami és a magán ellátások között, így az állami kórházban való szülés is teljesen rendben van és nem kell fizetni semmiért. (…)

A bölcsődék nagyon jók és a rendszer is úgy épül fel, hogy támogatja a kisgyermekes szülőket – munkaadói oldalról is! Ha szoptat még az anyuka, akkor eleve lehetősége van arra, hogy csak 6 órában menjen vissza a munkahelyére.

Az óvodák és iskolák is remekek, nálunk például a gyerekeknek van jóga, judo, úszás óra, pedig állami intézménybe járnak. De meg kell hagyni, nekünk óriási szerencsénk van ezekkel. (…)

Ez egy végtelenül befogadó ország, sokszínű és az emberek hihetetlen toleránsak. A gyermekeim iskolájában van kisdiák Angolából, Mozambikból, vagy épp Spanyolországból. Az osztály kb. 30 %-a külföldi. (…)

Én ukrán, orosz, magyar, angol és portugál nyelveken beszélek, míg a gyerekek az apukájukkal ukránul, velem magyarul, máshol portugálul beszélnek és már elkezdték az iskolában az idegennyelv tanulását.

Miért jó gyerekkel Portugáliában élni? Ami elsőként eszembe jut, hogy itt rengeteg ingyenes dolog van a gyerekek és családosok részére. Nem csak mondják, hanem érezhetően támogatják is a családokat. Többek között ezért is szeretünk itt annyira élni.”

Az interjút itt olvashatjátok el, nekem nagyon tetszett, ne hagyjátok ki!

Közel 1000 külföldi állásajánlat egyetlen kattintásra!

 

Share.

About Author

Leave A Reply