Amit őrültség lett volna kihagyni

0

Mindig örömmel osztok meg sikertörténetet, márpedig spanyol országfelelősünké, Roxié kétségtelenül az. Akik követik a blogot, azok tudják, hogy Roxi eddig Madridból küldte jobbnál jobb írásait, nos, mostantól változik a helyszín, mert áttelepült a tengerpartra. Menjünk vele mi is!

„Eddig Madridról szóltak a posztok, most majd innen, a Costa Braváról. Történt ugyanis, hogy itt kaptam egy állásajánlatot, amit – valljuk be – őrültség lett volna kihagyni. Így kerültem Sant Feliu de Guixols-ba.

St Feliu (a továbbiakban rövidítsük) teljes neve fonetikusan így ejtendő: Szan Felü de Gizsolsz – a zs az inkább valahol a cs és a zs között van, amolyan katalánosan, ahogy a Xavit is ejtik.

A városka Girona tartományban, a tartományi székhelytől, Girónától 30 km-re délre található, Barcelónától északra 100 km. a statisztika szerint 21 ezren lakják, de lehet, hogy aki a népszámlálást készítette, az augusztusban járt itt, mert holtszezonban tuti nincsenek ennyien. A város elég nagy területen terül el, nyugatról hegyek, keletről a Földközi tenger határolja.

És igen, katalánok – lennének, de mégsem, mert szerintem errefelé sokkal több a külföldi, mint a helyi. Hollandok, britek, franciák és oroszok vannak a legtöbben, katalánul itt csak elvétve beszélnek. Ahol dolgozom (egy telecom cégnél vagyok ügyfélszolgálati vezető), a 80 főt 32 nemzet tagjai alkotják, el lehet képzelni, mennyire multikulti a környék!

Picit Monaco, picit Malaga

Nagyon érdekes hangulata van a helynek. A tengerpartján van kikötő, egy kis területen strand, és mivel egy öbölben fekszik, két oldalról sziklás ormok óvják a hajókat és a fürdőzőket az erősebb hullámoktól és a viharoktól. A tenger pedig egészen mélykék.

Ez a táj egészen egyedi hangulatot ad a helynek, pláne, hogy ha háttal állsz a tengernek, akkor a Casinót látod szemből, meg van itt még egy régimódi vidámpark… az egész olyan, mintha itt ragadtak volna a 30-as évek.

1_10.jpg

Egy picit Monaco, egy picit Málaga, és mégis mindez nagyon kicsiben. Ha a tengerparttól elindulsz a belvárosba (felfelé, szó szerint, mert emelkedik az út végig), hangulatos, szűk kis utcácskákon vezet az út, természetesen macskakővel, ahogy kell.

Aranyosabbnál aranyosabb üzletek, kávézók és éttermek várják a vendégeket. Ugyanakkor érdekes, az a csillogó “shopping” hangulat itt nincs, de arra ott van a szomszédban Platja D’Aron, ami a Costa Brava egyik legfelkapottabb üdülőhelye (a másik ugye Lloret de Mar).

A mercadillo és a terracita

Azt azért nem állítanám, hogy itt nem lehet vásárolni, de nincs 2 kilométeres bevásárlóutca. Van viszont vasárnaponként Mercadillo (bolhapiac), ami engem a veresegyházi vásárra emlékeztet, van itt minden, mint a búcsúban… ja, merthogy ez amolyan békebeli búcsúhangulatban zajlik.

Az emberek vasárnap reggel kisétálnak a partra, nézelődnek, vásárolgatnak a mercadillón (kirakodóvásár, bár én kínai piacnak nevezném), kiülnek a terracitákba kávézni, fagyiznak a mólónál, a gyerekek meg közben a mini vidámparkban szórakoznak.

Ami a mindennapi életet szolgálja, van itt több nagyobb szupermarket, meg persze rengeteg kis üzlet. Ja, van kínai áruház is, szóval ott meg ami nincs, az nem is létezik. 🙂 Az élelmiszerárak ugyanazok, mint Madridban, van ami néhány centtel olcsóbb, van ami néhány centtel drágább, de igazából a végszámlán nem látszik a különbség.

(Összehasonlításul: a spanyol árak megegyeznek, illetve néha egy picit alacsonyabbak a magyar áraknál. A ruházat pedig kb. 10-20 %-kal olcsóbb, leárazáskor meg aztán ennél is kedvezőbbek az árak.)

Meki kontra pizza

Gyorséttermek nincsenek, kebabos van, és vannak nagyon jó kis tapas bárok. Ja, és itt valami miatt nagyon sok a pizzás, az emberek erre nagyon pizzások.
Aki gyorsétterembe vágyna, annak McDonald’s Platja D’Aróban, Burger King meg Gironában van. De kérdem én, ki vágyna a mekibe, mikor egy menü áráért itt egy malomkerék pizzát kap? Vagy egy mekis menü áráért itt is megeszik egy menüt hétköznap?

Ha valakinek ez még mindig nem elég és még extrémebb bevásárlásra vágyik, akkor a szomszéd faluban, Platja D’Aróban van valóban két kilométeres bevásárlóutca, gyakorlatilag az összes világmárkával (és hivatalos FC Barcelona shoppal, mondjuk én továbbra is Madridista vagyok), valamint számos étterem: kínai, orosz, thai, török, olasz, és indiai is.

Ja, és van multiplex mozi meg bowling is, meg vidámpark, meg aquapark (ez utóbbit még nem fedeztem fel, de van). Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a szolgáltatások (pl. fodrász, kozmetika, autószerelők, stb.) árai itt magasabbak, mint Madridban, de mindez csak azért, mert ez egy üdülőkörzet. Ha Gironába mész, ami 30 km, már eltűnik a különbség.

St Feliu a szomszédos Platjánál kicsit régiesebb hangulatot áraszt, itt is vannak újabb építésű házak, de valahogy sokkal több régi, emeletes ház maradt meg, valahogy nem árasztották el annyira az építkezések ezt a falut. Ahogy az úton Platja D’Aro felé mész, az már valóban egy újabb városrész, ahol valóban vannak tágasabb parkok, újabb házak, de St Feliu mindezzel együtt megőrizte a XX. század eleji báját.

Munkalehetőségek és lakásárak

Meglepődtem, de a környéken nincs akkora versengés, mint Madridban. Nyilván akkora választék sincs munkahelyekben, mint a fővárosban, de 1-1 állásra nem 400-an, hanem 30-an jelentkeznek, nincs akkora konkurencia.

Ráadásul szezonban megsokszorozódnak a lehetőségek, hiszen akkor van itt igazán élet, és kell az extra munkaerő. Már most a városban sétálgatva láttam több hirdetést, hogy eladót, vagy kisegítőt keresnek. (Minimum 2 nyelv ismerete kell, és nyilván rendezett spanyol papírok: NIE, TB szám, stb.). Ugyanakkor az is tény, hogy ezek az állások szezonálisak, tehát max. 3-4 hónapra szólnak.

2_2.JPG

Az albérlet árak is érdekesek. Ha nem szezonban bérelsz, akkor a lakásárak nagyságrendekkel olcsóbbak, mint a madridi árak. Például itt már 300 eurótól lehet lakást bérelni, Madridban ennyiért egy szobát kapsz.

Én 450 EUR-ért találtam 85 négyzetméteres lakást, központi fűtéssel, és minden szobának terasza van. Azonban ne legyenek illúzióink, ha szezonban jössz (júniustól szeptemberig), akkor képesek hetente elkérni 500 EUR-t, tehát aki itt bérel, annak megéri az éves bérlést választani.

Sajnos, mivel a legtöbb ember, aki kiadja a lakását nem él itt, ezért a hirdetések 90%-a ügynökségen keresztül bonyolódik, Madridban sokkal könnyebb találni olyan hirdetést, ahol a tulajdonos hirdet közvetlenül. Úgyhogy ha valaki „particular” által hirdetett ingatlant talál ebben a körzetben, nagyon gyorsnak kell lennie, sajnos én 3-ból 3 esetben nem voltam az.

Szóval St Feliuben dolgozom jelenleg, de a cég által bérelt apartmanban lakok Platján, szemérmetlenül gyönyörű helyen, a teraszom a kikötőre néz, félelmetesen szép a látvány. De már nem sokáig leszek itt, ha minden jól megy, akkor a napokban aláírom az albérleti szerződést, átadják az új bérleményem kulcsait, és a párom Madridból költözik a macsekokkal jövő héten!

Ő búvár, így amikor aggódva hívtam fel, hogy remélem, hogy tetszeni fog neki a hely, csak annyit kérdezett: tenger van?”

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg 2013 májusában.)

Share.

About Author

Leave A Reply