Amit nem tudtál az Oktoberfestről

0

Nem csak a sörről szól (sőt, „sört” nem is lehet kapni rajta), és ha ez nem lenne elég, nem is októberben van. Olyannyira nem, hogy ma nyílik és október elején már véget is ér az Oktoberfest.

Rögtön az elején érdemes tisztázni, hogy a közhiedelemmel ellentétben az Oktoberfest nem sörfesztivál, hanem egy romantikus esküvő emlékére szervezett népünnepély.

Gyökerei 1810-ig nyúlnak vissza, amikor Lajos trónörökös herceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt. Az ünnepség felettébb nagyszabású lett, lévén egész München hivatalos volt az eseményre.

Németországi munkalehetőségek százai a Határátkelőn!

A herceg az antik görögök nagy rajongója volt, ezért a bulit az ókori olimpiai játékok mintájára rendezték. Szóval az Oktoberfest eredetileg sportrendezvény volt… először 1819-ben jelentek meg a sörmérések, és attól kezdve nem volt megállás.

Az Oktoberfesten nincs is a szó klasszikus értelmében vett, boltban is kapható „sör”, ehelyett van kifejezetten erre az alkalomra főzött „oktoberfestsör”, amit 13 hatalmas sátorban ihatunk és mindössze hat főzde szállítja őket.

Az Oktoberfest több, mint sörözgetés, a zene is fontos része a fesztiválnak, vannak rézfúvós zenekarok (őrületes feldolgozásokkal), és egyéb hagyományos bajor időtöltésnek is hódolhatunk.

A felszolgált sörök a maguk 6%-val erősebbek, mint az átlag, ráadásul ott a legendás egyliteres korsós kiszerelés – a kettő együtt már elég nagyot üt.

A bajor sörkultúra kialakulásában egyébként nagyon fontos szerepe volt a borzasztó vízminőségnek, ami a járványos betegségek (kolera, pestis) egyik fő terjesztője volt, így a bajorok inkább a biztonságosabb sört itták.

A szervezők immár évek óta sokat tesznek azért, hogy családi eseményt varázsoljanak az Oktoberfestből, így aztán van itt óriáskerék, hullámvasút, és mindenféle egyéb szórakozási lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Válogass közel 1000 álláslehetőség közül a Határátkelőn könnyen, gyorsan!

(Fotó: pixabay.com/jackmac)

Share.

About Author

Leave A Reply