Amit itthon tanultam, nem volt szalonképes kint

1

Szakács Krisztina gyermekorvos hat évig dolgozott Angliában, ahová anyagi és szakmai okok miatt kényszerült menni. A szigetországban aztán kiderült, mekkora különbség van a két orvoslási kultúra között, amiből adódtak érdekes helyzetek.

„Fiatal orvosként ügyeletekkel együtt nettó 115 ezer forintot kerestem itthon, amiből nagyon nehéz volt megélnem. Nem titok: Angliában ennek több mint tízszerese, kb. 1,3 millió nettó volt a havi fizetésem, miközben sokkal magasabb színvonalú ellátásban vehettem részt” – mesélte a doktornő.

„Másrészt nem voltam elégedett a magyar szakképzéssel, úgy éreztem, sokkal többet tudnék fejlődni, tanulni külföldön. Angliában sok tapasztalatot szereztem: intenzív osztályon, koraszülött osztályon és sürgősségi részlegen is sokat dolgoztam” – tette hozzá a kollégájának, Novák Hunornak adott interjúban.

Szakács Krisztina szerint a Magyarországon fiatal orvosként megszerzett tudás nem sokat ért Angliában, az itthon tanultak „nem voltak szalonképesek” kint.

„Az első fél év Angliában nagyon kínos volt számomra, beláttam, hogy a tudásom valami elképesztően hiányos, több év tanulás után éreztem ezt, pedig igyekeztem itthon minél több tudást felszedni” – fogalmazott.

„Az egyik osztályos viziten volt egy súlyosan allergiás gyerek, az angol osztályvezető megkérdezte mindenki előtt tőlem, hogy Magyarországon hogyan látnánk el ezt a gyermeket. Én is abban a hitben éltem még akkor, mint a legtöbb magyar orvos, hogy a kalciumot allergiában is érdemes adni, mert hatásos. Sosem felejtem el, teljesen ledöbbentek, egymásra néztek, majd úgy néztek rám, mint egy gyakorló idiótára. „Sorry, calcium???” Egyszerűen nem értették, honnan szedtem ilyen zagyvaságot, hogy kalciumot kéne adni egy ilyen gyereknek. Majd segítettek és elmagyarázták, mit, merre, hogy. Sajnos Magyarországon az orvosok jó része még mindig kalciumot (is) javasol allergiás tünetekre, holott teljesen hatástalan, antihisztamin, azaz allergiaellenes készítmény mellé kiegészítésként is totál felesleges adni” – emlékezett vissza a doktornő.

Szakács Krisztina beszélt még arról, mennyire másként tekintenek a szigetországban a lázra, illetve arról, hogy gondjai akadtak a véna szúrásával is.

„Bevált magyar szokások alapján csináltam, úgy, ahogy itthon szinte mindenki csinálja. Ott emiatt az egyik nővér minden rossz szándék nélkül a szemembe mondta: ’Ne haragudjon doktornő, de amit és ahogy csinál, az nagyon barbár’. Aztán segített és megmutatta, hogyan kellene kulturált módon csinálni ezt is. Sok ilyen élményem volt, ez csak a jéghegy csúcsa” – mondta Szakács Krisztina.

A teljes interjút itt találjátok. A magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, hogy akinek volt már tapasztalata az angol egészségüggyel, azért az kicsit talán árnyaltabban látja a képet, a szigetországban is vannak komoly gondok.

(Fotó: facebook.com/drkrisztinaszakacs)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Ezt csak megerösíteni tudom. Mikor Magyarországon kellett oltást felvennem, izzadt a tenyerem, pedig a nyaraláshoz kellett, de annyira fájt, hogy utána egy hétig alig tudtam írni a kezemmel. Németországban szinte szívesen megyek oltást vagy injekciót felvenni. Meg sem érzem.

Leave A Reply