Aminél a magyar egészségügy is jobb

0

A közhiedelemmel ellentétben elég sok rosszabb egészségügy van a magyarnál, éppenséggel elég messzire tekintünk ebben a posztban, egészen Dél-Afrikáig, méghozzá az Eközben Afrikában blog egy korábbi bejegyzése segítségével.

„Úgy alakult, hogy mostanában volt alkalmam közelebbről is megismerkedni a dél-afrikai egészségügyi rendszerrel. Az alaphelyzet a következő: vannak az állami kórházak, ahova az ember bejuthat minden előzetes fizetés nélkül, aztán h kijut-e valaha, meg milyen állapotban, az már kérdéses. Igaz, volt magyar ismerősünk, aki szerint nem sokkal rosszabbak, mint egy átlagos, otthoni lepukkant kórház.

Emellett van a kiterjedt magánorvos-magánkórház hálózat, aminek kiélvezéséhez biztosítást kell kötni, avagy alkalmanként igen mélyen a zsebünkbe nyúlni. Vagy mindkettőt egyszerre, ha az ember olyan “fapados” biztosítást választ, mint mi.

Azt mindenesetre el kell ismernem, hogy a magán-hálózat szolgáltatása elképesztő színvonalú. Gyönyörű, szuperül felszerelt rendelők, készséges asszisztensek, tényleg érzi az ember, hogy itt bizony szolgáltatnak a pénzéért, nem csak szívességből látják el. A kórház, amiben jártunk, leginkább egy menő szállodára hasonlít, olyan recepcióval meg fogadócsarnokkal, hogy szinte megszeppentem tőle. (…)

Rettenetesen idegölő és átláthatatlan a rendszer, és szívből kívánom mindenkinek, aki fennhangon szidja a magyar egészségügyet úgy, ahogy van, hogy próbáljon más országban beteg lenni akkor. Én jelen helyzetemben minden áldott nap visszasírom az otthoni helyzetet…”

Akit érdekelnek további részletek, például a bonyolult és ugyanakkor vicces – a kibicnek semmi sem drága… – bürokrácia, az feltétlenül kattintson az Eközben Afrikában blog eredeti bejegyzésére!

Share.

About Author

Leave A Reply