Amikor a fű sem nő

1

Jöjjön egy nyaralós poszt, amiben ismét egy országfelelős írta meg, hogyan és hol nyaralnak az adott országban élők, illetve az ismerős magyarok vajon Magyarország felé veszik-e az irányt. Jöjjön tehát Svájc és SvájciS(CH)apka.

“Itt a népek megszokták, hogy az időjárás meglehetősen hektikus, ezért mindenféle védőeszközzel rendelkeznek, rossz idő miatt nem marad el program. Az iskolai nyári szünet az alsóbb és középszinten 5 hét. A kantonokban nem egységes a szünetek időpontja, nálunk július első hetében mennek utoljára, és augusztus elején kezdenek.

Szomszédos kantonban két héttel később fejeződik be a suli. Így azért teljesen nem ürül ki az ország. Bár, a mi kantonunk, olyan mintha ciánoztak volna. Megszűntek a dugók, végre lehet közlekedni. 🙂 Igaz, ebben az időszakban sok mindent nem kell intézni, látványosan lelassul az élet. Kivételt képeznek a hivatalos ügyek, az önkormányzat azért nem zár be.

Természetesen a családosok erre az időszakra időzítik a szabadság kivételét. A munkaügyi törvény úgy fogalmaz, hogy a szabadság mértéke 20 napnál kevesebb nem lehet. Több igen, a munkáltatótól függ. Ez bizony soványan elég a szünetre. Itt jegyzem meg zárójelben, a munkaügyi törvény kevésbé lojális a munkavállalóval szemben. Erről majd egy másik posztban.

Attól eltekintve, hogy az országnak nincs tengere, rengeteg olyan kirándulóhely van, ahol el lehet tölteni néhány napot vagy akár hetet. Remek Aquaparkok, és kalandparkok várják a vállalkozó szelleműeket, az országban sok emlékhely található, akik a régmúlt után érdeklődnek.

Ízelítőül két videó:

Sok esetben kihasználva a kellemes időt, munka után is kimennek a legközelebbi folyó vagy tó partjára és megmártóznak a hűvös vízben. Ez számomra elég meredek, mert a folyóknak igen erős a sodrásuk, kissé veszélyesnek tűnik. Szinte minden faluban van strand, így a kevésbé bátrak ott töltődhetnek fel, akár a következő munkanapra.

Svájcban nyáron is sok a turista, ilyenkor nem a hegyeket választják kirándulóhelyül, hanem olyan ékszerdobozokat, mint pl. Stein am Rhein, vagy Luzern, Rheinfall. Bár gyönyörű helyek, nem szívesen laknék itt. Gyakorlatilag egy gyufaszálat sem lehet leejteni, anélkül hogy valakibe ne ütköznénk bele.

folyó_1.jpg

Az itt lakók mindent megtesznek, hogy a turisták minél többet költsenek. Sok, különböző gagyit áruló üzletecske van, éttermek, talpon állók. Ami viszont dicséretes, hogy a forgalom zavartalan biztosítása érdekében forgalomirányítók vannak jelen a zűrös napokon, akik segítenek fenntartani a közlekedés zavartalanságát, a parkolást. Ezeken a kirándulóhelyeken igyekeztek kialakítani megfelelő számú parkolóhelyet, ezek ára meglehetősen borsos, óránként 1-3 frank is lehet (van ahol még több).

Felejthetetlen élményt nyújthat egy hajókázás a zürichi vagy a bodeni tavon, vagy a pecásoknak egy jó kis pisztráng horgászat.

halak.jpg

Sokak számára nyújt kikapcsolódást a campingezés is. Bevallom őszintén, nem kedvelem a kikapcsolódás ezen formáját űzőket. Az utakon nehéz a közlekedés a sok esetben 10 méter hosszú vontatmányokat előzgetve. 🙂 Biztosan megvan ennek is a maga bája, nekünk marad a tűrés.

A svájciak egyébként eléggé vállalkozó szelleműek. Szeretnek sok helyre eljutni, sok mindent kipróbálni. Ismerősünk – közel a nyugdíjhoz – az elmúlt évben egy közel 1000 km-es kerékpártúrán vett részt. Az idén egy hajóval csorog le Münchenig. Ennek érdekében még hajós vizsgát is tett.

A gyerekes családok nagy része ilyenkor útra kel. A fentieket kiegészítve sokan mennek külföldre is, kedvelt célállomás az olasz (közel van), vagy a spanyol tengerpart.

Amikor HÁ megkért a cikk megírására azt is jelezte, hogy kíváncsi lenne, hogy oldják meg a nyári szünetet az itt élő honfitársak, így csináltam egy gyors közvélemény kutatást az ismeretségi körömben.

Természetesen a felmérés nem reprezentatív, arra jutottam, ahány család, annyi megoldás. Sokan hazamennek, pláne ha erős még a családi kötelék. Egyik ismerős hazapaterolta a kicsiket a nagyszülőkhöz – mondván úgyis keveset vannak velük -, és kettesben töltik a szabadság egy részét.

Ha már nagyobbak a gyerekek, vagy a családi kötelék már nem olyan erős, akkor a helyiekhez hasonlóan irány a nagyvilág.

Nálunk vegyes megoldás született, az egyik gyerek hazamegy, a másik nem, mi felnőttek pedig csak ősszel vesszük ki a szabadságunkat.

kikötő_1.jpg

Az őszi vagy a téli szünetet sok esetben távoli, egzotikus helyeken töltik. Nagyon népszerű Thaiföld.

Ha lobbiznom kellene Svájc mellett, nyári kirándulóhelyet népszerűsítve, bizton állíthatom, ha valaki nem elkötelezett a tenger mellett, a has süttetésén kívül esetleg aktív pihenésre vágyik, úgy remek választás lehet ez a kis ország az Alpok által átölelve.

Ezen az oldalon összefoglalva megtalálhatóak a legjobb helyek, ahol mindenki találhat számára megfelelő megoldást a szabadsága eltöltésére.

Az állami ünnep augusztus elsején van, amikor minden település látványos ünnepséggel köszönti az államalapítást.

Ugyan nem szorosan a szabadság eltöltésével kapcsolatos, de a kiránduló ne lepődjön meg, ha úton-útfélen valamilyen fesztiválba ütközik. Régi hagyományai vannak ennek, a farsangi szezontól késő őszig, a betakarítás végéig van valamilyen ünnepség. Sok esetben színes felvonulással, eszem-iszommal.

Jó nyaralást kívánok minden HÁ olvasónak!”

(A poszt először 2013 augusztusában jelent meg a Határátkelő blogon.)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Pingback: Amikor a fű sem nő – StartHírek.hu

Leave A Reply