Amikor utánunk jön a család

1

Rengetegen vágnak úgy bele, hogy a család egyik tagja előremegy és megpróbálja megteremteni az alapokat, majd a család többi tagja követi. Ez történt a München-dossziét író Gáborral, aki a feleségét és macskáját költöztette maga után.

“Egyik elengedhetetlen feltétele lett, hogy a párommal összeházasodjunk. Ami Magyarországon csak egy papír egy nagy adag macerával megfűszerezve, és semmi pluszt nem ad az életünkhöz (mert akik szeretik egymást, azok enélkül is szeretik egymást), addig Németországban bődületes előnyöket lehet kovácsolni belőle. (…)

A német adórendszer hat kategóriát határoz meg a munkavállalók számára. Mivel nem értek a bürokratikus csűrés-csavaráshoz, csak a készhez kapott pénzhez (tudom, elég nagy baj), ezért egy egyszerű példán keresztül szeretném demonstrálni, miként alakulnak a bérnek.

A példa kedvéért vegyünk egy párt, egy gyerekkel, mindhárman 1950 után születtek, nem jelöltek be vallást (kevesebb adót kell fizetni), a volt NSZK területén dolgoznak, és a bérük fejenként bruttó 2000 €. A gyermek után járó támogatást nem számoltam bele, mert az ettől független.

A hat kategória ezek alapján:

1. Egyedülálló vagy külön élő, és nem tartozik a 2. illetve a 3. kategóriába. – Értelemszerűen a pár itt nem pár, egyetlen keresőnk 1.388,59 €-t visz haza.

2. Egyedülálló vagy külön élő, kötelezően van gyermeke – A pár itt sem pár, az egyetlen keresőnk 1.417,34 €-t visz haza magának és gyermekének.

3. Házas alkalmazott. A párjának ilyenkor az 5. kategóriát kell felvennie. – A párnak az a tagja, aki ebben a kategóriában van az 1.570,34 €-t visz haza.

4. Házas alkalmazott. Mindketten jövedelemmel rendelkeznek. – A pár mindkét tagja – vagy legalábbis, amelyik bruttó 2000-et keres – 1.381,37 €-t visz haza.

5. Ugyanaz, mint a 4, kivéve, hogy ha az illető 5. kategóriát vesz fel, akkor a párjának 3-ast kell –  A párnak az a tagja aki ebben van az 1.139,05 €-t visz haza.

6. Több helyen is dolgoznak (több alkalmazótól is kap fizetést) – A párnak ez a tagja 1.106,34-t visz haza. (…)

Na de mit kell itt matekozni?

A párok esetében a leggyakoribb adó-párosítás a 4-4 vagy a 3-5. Ha mindketten dolgoznak, és – a példából kiindulva az egyszerűség kedvéért – fejenként bruttó 2000 €-t keresnek, akkor a jövedelmük összesen:

4-4 esetén: 2 × 1.381,37 = 2.762,74 €

3-5 esetén: 1.570,34 + 1.139,05 = 2709,39 €

Jó, ez eddig nem nagy kunszt, mindenki belátja, hogy az a plusz 53 € megéri, hogy a 4-4 felállást válasszuk. HA MINDKETTEN DOLGOZNAK.

De mi van, ha a pár egyik tagja egyelőre nem dolgozik? Na itt jön a trükk! Aki kijön Németországba és regisztrál egy lakcímet, az automatikusan fog adószámot is kapni, és KELL adókategóriát választania akár dolgozik, akár nem.

Nézzük meg megint a számokat annak fényében, hogy csak a pár egyik tagja dolgozik:

4-4 esetén: 1.381,37 + 0 = 1.381,37 €

3-5 esetén: 1.570,34 + 0 = 1,570,34 €

Ilyenkor már nem 50 €-ról, hanem közel 190€-ról beszélünk! Ez a pénz csak akkor jár, ha házasok vagyunk. Mivel az én párom is még csak úgy jött ki, hogy kezdetben a német nyelvet tanulja meg olyan szinten, hogy utána a szakmájában, vagy ahhoz hasonló munkakörben tudjon dolgozni (pl.: óvoda), így jövedelme nem lévén nem is tudnak miből adót vonni tőle itt, ellenben az én fizetésemből a 3-as kategóriát választva érezhetően kevesebbet vonnak le, aminek meg is van a helye.

Még tiszta szerencse, hogy imádom a páromat, így az anyagi része a házasságnak csak hab a tortán 😀 – és szerves része a költségvetésemnek.”

A poszt ennél jóval részletesebb, szóval érdemes elolvasni (ide kattintva tehetitek meg), hasznos információk vannak benne!

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Ez azt jelenti, hogy ha nem vagyok házas alkalmazott, akkor többet keresek, mint a házas alkalmazott, ha mindketten dolgozunk?

    1. Egyedülálló vagy külön élő, és nem tartozik a 2. illetve a 3. kategóriába. – Értelemszerűen a pár itt nem pár, egyetlen keresőnk 1.388,59 €-t visz haza.

    4. Házas alkalmazott. Mindketten jövedelemmel rendelkeznek. – A pár mindkét tagja – vagy legalábbis, amelyik bruttó 2000-et keres – 1.381,37 €-t visz haza.

    Jó, csak 7 Euró a különbség, de szerintem ez nem így van. Semmiképp nem kereshetek többet, ha nem vagyok házas, mintha házas vagyok. Szerintem itt valami nem stimmel. Legalábbis remélem, mert én hamarosan pont ezt a kategóriát fogom meglépni.

Leave A Reply