Amikor a krimi mindent visz

0

Nyilván Norvégiában is a húsvét jelzi a tavasz kezdetét, más kérdés, hogy a tavasz északon kissé mást jelent, mint mondjuk Magyarországon. Hogy pontosan mit, az kiderül az immár második húsvétjukat Norvégiában töltő Adri és Györgyi posztjából.

„A húsvét a norvégok számára nem csak a tavasz kezdte, hanem az utolsó síelési lehetőség is, így – bár mindenki várja a napsütést és a melegebb időt – sokan felmennek a hegyekbe búcsúsíelésre.

Norvégiában nagyon elterjedt, hogy a családoknak van egy kis faháza (ún. hytte) a hegyekben, amik nagyon egyszerűek: fafűtés, nincs áram, nincs víz, csak kinti budi, és persze internet sincs. Szóval tényleg minimál.

Ez a minimalista stílus egyébként is közel áll a norvégokhoz, gondolom azokat a – nem is olyan régi – időket idézi amikor Norvégia még Európa egyik legszegényebb országa volt.

A családok jómódúsága és a hytte felszereletsége között nincs egyértelmű összefüggés, ez inkább amolyan hagyományőrző, tipikus norvég dolog, de persze akadnak közművesített kisházak is.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Szóval a norvégok elvonulnak a kisházaikba húsvétozni: síelnek, kirándulnak és krimiket olvasgatnak naphosszat. A húsvéti krimiolvasásnak is nagy hagyománya van az országban.

Már hetekkel az ünnep előtt elkezdődnek a leárazások a könyvesboltokban és nagy betűkkel hirdetik az aktuális påskekrim listát, vagyis a húsvéti-krimiket.

Ez a szokás az 1920-as években kezdődött ezzel a figyelmfelkeltő Aftenposten (itteni napilap) főcímmel: „Kirabolták a bergeni vonatot”, mely egy épp akkor megjelent kriminek a címe volt, de persze sokan nem olvasták el a cikket, csak a főcímet, akik meg elolvasták a teljes cikket, azok közül sokan el akarták olvasni a könyvet is. (…)

A felmérések szerint Húsvétkor a norvégok fele elutazik. Sokan mennek külföldre is, az egyik legkedveltebb úticél a Kanári-szigetek, ahol – ha jól sejtem – ilyenkor erősen felülreprezentáltak a norvégok.

A húsvéti szünet egyébként az egész világon Norvégiában a leghosszabb. Az alapszünet öt nap húsvét csütörtöktől hétfőig, de sok munkahelyen hozzácsapnak még pár ajándékszabadság napot (pl. Adriéknál a szerda), de van olyan munkahely, ahol az egész hetet kiadják (hétfőtől szerdáig), meg persze rengetegen kiveszik szabadságnak a húsvétot megelőző három napot, hiszen három nap szabadságkivétellel el tudnak utazni tíz napra.”

A teljes posztért ide kattintsatok, érdemes elolvasni!

„Többen szeretnének kimenni külföldre, mint hazajönni”

Share.

About Author

Leave A Reply