“Amikor kiderült, hogy magyar vagyok, minden megváltozott”

0

Dortmund Nordstadt negyede nagyon érdekes elegy: nagy számban élnek itt ugyanis bevándorlók, köztük nagyon sok kelet-európai. Aligha véletlen, hogy a német nagyváros ezen részén működik a Willkommen Europa, ami az ide érkezett, rászoruló bevándorlókon próbál meg segítséget nyújtani. Különlegessége, hogy próbálnak mindenkit az anyanyelvén megszólítani, 12 nyelven beszélnek, magyar munkatársuk is van.

Nagy Melitta 2014 decemberében került Németországba, Mannheimba. Két évvel később költözött Essenbe, a Willkommen Europánál 2017 óta dolgozik.

Már csak azért is átérzi az ügyfelek helyzetét, mert a beilleszkedés nagyon nehezen ment neki.

„Főleg, amikor meghallották egyes irodákban, hivatalokban, hogy Romániában születtem, habár magyar az anyanyelvem, furcsán néztek rám. Aztán amikor átfordítottam a mesét, hogy magyar vagyok, akkor minden ment, mint a karikacsapás” – mesélte. Szerinte a magyarok megítélése Németországban sokkal pozitívabb, mint a románoké.

Akik hozzájuk fordulnak, azoknak általában barát vagy hozzátartozó tanácsolja, hogy keressék fel az irodát. Az első találkozáskor felveszik az adatokat, megkérdezik, mi lenne a legfontosabb segítség számukra az adott pillanatban.

„Nagyon jó érzés, amikor akár évek múltán megköszönik a segítséget. Volt olyan ügyfél, aki 2-3 év elteltével az utcán szólított meg és köszönte meg a neki nyújtott segítséget” – mondta Melitta.

Volt olyan eset, amikor valaki teljesen nincstelenül kopogtatott be hozzájuk. Ilyenkor az első lépés, hogy valamilyen fedélt keresnek a segítségre szoruló feje felé, aztán megpróbálják a betegbiztosítást elintézni.

Ami a beilleszkedést illeti, meglehetősen vegyes a kép Melitta szerint. Vannak, akiknek könnyen megy, de akadnak olyanok is, akik évek alatt sem képesek németül megtanulni és semmi nem is hajtja őket, mert működnek az irodák, ahol megkapnak minden segítséget.

A Willkommen Europát öt szervezet működteti, 20 tanácsadójuk közül 18 maga is bevándorló, így pontosan tudják, mire van szüksége annak, aki segítséget kérve fordul hozzájuk. (Nagy Melittával a Friedrich-Ebert-Stiftungnak köszönhetően tudtam beszélgetni.)

Share.

About Author

Leave A Reply